Bautista bijna zeker van World Superbike-titel, Van der Mark sterk in Portim„o

Op het circuit van Portimão in de Algarve is het voorlaatste weekeinde van het World Superbike-kampioenschap verreden. De titelstrijd kon dit weekeinde beslist worden, maar wat er ook gebeurde: er was geweldige strijd te zien om de voorste posities.

Race één
Kawasaki-teamgenoten Jonathan Rea en Alex Lowes vertrokken vanaf de eerste twee plekken, naast de Yamaha van Toprak Razgatlioglu. Op rij twee stonden WK-leider Alvaro Bautista, Iker Lecuona en Michael van der Mark, die in de kwalificatie misschien wel zijn beste sessie van het hele jaar reed. Danilo Petrucci, Remy Gardner en Philipp Öttl vormden rij drie op de grid.

Razgatlioglu kende een topstart en nam de leiding, alleen Lowes kon in zijn kielzog duiken. Bautista zat daar vlak achter, gevolgd door niemand minder dan Van der Mark, die Gardner en Rea achter zich aan kreeg. Voorin pakte Lowes de leiding en kort daarna ging zijn teamgenoot Rea binnendoor bij Van der Mark voor de vierde plek.

Razgatlioglu, Bautista, Lowes, Rea en Van der Mark vormden een kopgroep waarin hevig gevochten werd, wat Gardner de gelegenheid gaf om terug in de buurt te komen. Na een paar ronden moesten Lowes en Van der Mark wat afhaken, waardoor de grote drie toch weer vooraan reden. Bautista nam daar de leiding in handen, Razgatlioglu en Rea volgden, terwijl Van der Mark langs Lowes naar plek vier reed.

Garrett Gerloff kwam in de slotfase ineens indrukwekkend snel opzetten en verschalkte zowel Lowes als Van der Mark. Bautista reed na een hectisch begin toch onbedreigd naar de zege, voor Razgatlioglu en Rea. Gerloff pakte een knappe vierde plek, Lowes werd vijfde, voor Gardner en de toch uitstekende zevende plek voor Van der Mark.

Superpolerace
Met bijna dezelfde startopstelling als op zaterdag - Andrea Locatelli's straf was achter de rug en hij nam dus plaats op de derde plek - sprongen de lichten uit. Razgatlioglu kende weer een geweldige start en pakte de leiding, terwijl beide Kawasaki's - Rea én Lowes - in een van de eerste bochten onderuit gingen en Lowes zijn knie bij het rennen naar de motor ook nog eens leek te bezeren.

Locatelli dook achter Razgatlioglu aan, voor Bautista en de weer prima aanwezige Van der Mark. Bautista kwam rap op gang en nam Locatelli te grazen, terwijl Van der Mark terugzakte tot achter Lecuona, Gardner en Michael Ruben Rinaldi. Bautista sloot aan bij Razgatlioglu en opende de aanval op zijn Turkse concurrent, die alles op alles zette om de winst binnen te halen.

Razgatlioglu leek het vol te houden, maar in de allerlaatste bocht drukte Bautista zijn bloedsnelle Panigale binnendoor en naar de overwinning, voor Razgatlioglu. Locatelli completeerde het podium, voor Gardner, Lecuona, Rinaldi en Van der Mark, die zijn prima weekeinde een prima vervolg gaf.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling begon de slotrace van het weekeinde, de eerste kans voor Bautista om de wereldtitel definitief binnen te halen. In een van de eerste bochten gingen Rea, Scott Redding en Xavi Vierge al het grind in, terwijl Razgatlioglu weer de leiding pakte en Bautista weer in zijn kielzog dook.

Achter de twee koplopers nam Gardner de leiding van de achtervolgende groep, voor Rinaldi, Locatelli, Gerloff, Lecuona, Axel Bassani en Van der Mark. Daar nam Rinaldi snel de leiding over, waarna hij begon te jagen op de strijdende wereldtitelkandidaten Razgatlioglu en Bautista, die elkaar enigszins afwisselden aan het front.

Met zes ronden te gaan maakte Bautista een eerste foutje, waardoor Razgatlioglu een klein gaatje kon slaan naar de Spanjaard. Die dichtte dat gaatje echter net zo snel weer en pakte zelfs plek één weer terug, waarna het geweldige duel om de overwinning gewoon weer door bleef gaan.

Bij het ingaan van de slotronde schoof Razgatlioglu bijna onderuit, maar hij hield stand en pakte de leiding. Bautista nam echter plaats in zijn kielzog en herhaalde zijn kunstje van eerder: in de laatste bocht van de race knalde hij langs Razgatlioglu, dit keer gierde de Panigale buitenom bij de Yamaha. Bautista pakte dus de winst, voor Razgatlioglu en Rinaldi, waardoor Bautista bij het slotweekeinde in Jerez aan twee puntjes uit drie races genoeg heeft voor de wereldtitel - mathematisch kan Razgatlioglu het nog pakken, maar het is uiterst onwaarschijnlijk. Van der Mark finishte de slotrace als elfde.