Veel NFT-collecties zijn nu waardeloos

NFT’s, ooit aangeprezen als een revolutie in digitale valuta en digitale kunst, zijn nu grotendeels waardeloos, zeggen analisten. Dit meldt het mediabedrijf Business Insider, verwijzend naar experts op het gebied van financiën en blockchain-technologieën. 

Zo'n 95 procent van de ongeveer 73.000 NFT-collecties die momenteel worden geëvalueerd hebben een marktwaarde van nul Ethereum (ETH). Dit is een cryptocurrency zoals Bitcoin. De collecties zijn daarom waardeloos te noemen. Er wordt gezegd dat miljoenen mensen over de hele wereld hierdoor verliezen hebben geleden. Op het hoogtepunt van de coronaviruspandemie had de NFT-markt tijdelijk een maandelijks handelsvolume van $2,8 miljard. In die tijd werden individuele kunstwerken voor miljoenenbedragen in de dubbele cijfers verkocht. Critici zoals Microsoft-oprichter Bill Gates waarschuwden al vroeg voor dergelijke investeringen .

NFT's zijn digitale identificatiegegevens die kunnen worden gebruikt om bestanden met afbeeldingen, muziek, video's, tweets en dergelijke te markeren. Ze zijn niet vervangbaar en kunnen niet worden gekopieerd. NFT staat voor non-fungible token, d.w.z. niet-uitwisselbaar object. Andere verzamelaars toonden belangstelling. NFT's worden, net als cryptocurrencies, opgeslagen op een blockchain, een gedecentraliseerde databasestructuur.