Wereldtijd Ingebrigtsen op mijl, Coleman klopt Lyles op 100m en Jackson vliegt

In het Amerikaanse Eugene is zaterdagavond de eerste avond afgewerkt van de Diamond League Finals, het klapstuk van het mondiale atletiekseizoen. Er stond een flink gevuld programma klaar, zondagavond wacht de fans zelfs een nog beter gevuld atletiekmenu.

400m horden mannen
De in de afgelopen jaren dominante Noor Karsten Warholm leek hard op weg naar de overwinning, maar één man dacht daar anders over: Rai Benjamin kwam voor eigen publiek geweldig opzetten in de slotfase en snelde langs Warholm voor de winst in 46,39 seconden, de vierde tijd ooit gelopen. Warholm werd tweede in 46,53 seconden, de zevende tijd ooit. Plek drie ging in 47,31 seconden naar Kyron McMaster uit de Britse Maagdeneilanden.

Hoogspringen mannen
Drie mannen wisten de 2,33 meter te slechten, vooral voor de Pool Norbert Kobielski - die dat in één keer deed - was dat uiterst verrassend en een dik PR. De winst ging naar de Zuid-Koreaan Woo Sang-hyeok, die in zijn derde poging de 2,35 meter nog haalde. Kobielski werd tweede, voor de Amerikaan JuVaugh Harrison, die in meer pogingen ook 2,33 meter haalde.

400m mannen
De Dominicaan Alexander Ogando moet morgen ook de 200m lopen en startte 'per ongeluk' vals, dus hij liep niet. Kersvers Europees recordhouder Matthew Hudson-Smith raakte halverwege geblesseerd, maar voorin ging de strijd door: Kirani James uit Grenada snelde in 44,30 seconden naar de Diamond League-titel, voor de Amerikanen Quincy Hall (44,44) en Vernon Norwood (44,61).

Speerwerpen vrouwen
Haruka Kitaguchi domineerde het seizoen en de Japanse maakte dat - wat het globale seizoen betreft - op passende wijze af: met 63,78 meter in haar tweede poging wierp ze de titel binnen. De Nieuw-Zeelandse Tori Peeters werd met 61,30 meter tweede, voor de 61,24 meter van Mackenzie Little uit Australië.

Hinkstapspringen mannen
Een veld van slechts vijf deelnemers, maar wel met een redelijk niveau in de top: de winst was met een degelijke 17,43 meter in poging één voor de sinds kort voor Italië uitkomende ex-Cubaan Andy Diaz. De Burkinees Hugues Fabrice Zango werd met 17,25 meter tweede, de Amerikaan Donald Scott had al aan 16,84 meter genoeg voor plek drie.

3000m steeplechase vrouwen
De Keniaanse Beatrice Chepkoech en Winfred Yavi uit Bahrein bleven in de slotfase over en maakten er een prachtige strijd om de winst van. Met een ijzersterk eindschot snelde Yavi naar de winst in 8:50,66 minuten, de tweede tijd ooit gelopen. Wereldrecordhoudster Chepkoech liep op haar beurt de derde tijd ooit met 8:51,67 minuten, voor landgenote Faith Cherotich (8:59,65).

1500m vrouwen
Op Faith Kipyegon staat het hele jaar eigenlijk al geen maat en ook in Eugene was dat niet anders: ruim voor de slotronde ging de Keniaanse er vandoor en ze snelde naar de winst in een geweldige 3:50,72 minuten, ruim anderhalve seconde boven haar eigen wereldrecord van eerder dit jaar. De Ethiopische Diribe Welteji werd in 3:53,93 minuten tweede, voor de Britse Laura Muir (3:55,16).

100m mannen
Christian Coleman had zoals altijd weer een dijk van een start, maar de Amerikaan wist het nu ook uitstekend door te trekken: winst in een gedeeld beste wereldjaarprestatie van 9,83 seconden, maar het scheelde bijzonder weinig. Wereldkampioen Noah Lyles werd in 9,85 seconden tweede, voor de Keniaan Ferdinand Omanyala (9,85) en de Jamaicaan Kishane Thompson (9,87).

Polsstokhoogspringen vrouwen
De Amerikaanse Katie Moon en Sloveense Tina Sutej sprongen beiden in één keer over 4,81 meter, waarna Sutej drie fouten noteerde op 4,86 meter. Moon kwam daar in haar derde poging wel overheen en pakte zo de winst, voor Sutej en de Amerikaanse Sandi Morris (4,71m).

3000m steeplechase mannen
De twee grote mannen van dit jaar waren er niet bij, maar dat mocht de pret niet drukken. Zeker voor Simon Koech was dat prima: de Keniaan was oppermachtig en liep naar de winst in 8:06,26 minuten, voor de Ethiopiër Samuel Firewu (8:10,74) en de verrassende Nieuw-Zeelander George Beamish (8:14,01).

Speerwerpen mannen
Een handjevol deelnemers en echt geweldig was de wedstrijd ook niet, maar voor Jakub Vadlejch mocht dat de pret niet drukken: de Tsjech won met de 84,24 meter in zijn laatste worp. Neeraj Chopra uit India werd met 83,80 meter tweede, zes centimeter verder dan de Fin Oliver Helander.

Kogelstoten vrouwen
Met 20,61 meter gooide de Amerikaanse Chase Ealey de boel al stevig op slot in de tweede poging, maar een poging later kwam er nog een schepje bovenop: 20,76 meter en een Amerikaans record. Het leverde ruimschoots de winst op, voor de 19,94m van de Canadese Sarah Mitton en de 19,92m van Auriol Dongmo uit Portugal. Jessica Schilder werd met een beste seizoensprestatie van 19,88 meter vierde.

100m vrouwen
Het werd een heerlijk snelle race, waarin de in supervorm verkerende Jamaicaanse Shericka Jackson de rapste was in een indrukwekkende 10,70 seconden. Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust werd in 10,75 seconden tweede, voor de 10,79 van de eindelijk weer in vorm rakende Jamaicaanse Elaine Thompson-Herah.

Hinkstapspringen vrouwen
Net als op het wereldkampioenschap had Yulimar Rojas het moeilijk, maar net als op dat WK maakte de Venezolaanse het in de slotfase toch goed: haar vijfde poging leverde een bijzonder sterke beste wereldjaarprestatie van 15,35 meter op, evenals de winst. De Jamaicaanse Shanieka Ricketts werd met 15,03 meter tweede, voor de 14,61 meter van landgenote Kimberly Williams.

Mijl mannen
Het klapstuk van de avond, de Bowerman Mile, was een wereldrecordpoging van Jakob Ingebrigtsen, die het uit 1999 stammende legendarische record van Hicham El Guerrouj (3:43,13) uit de boeken wilde lopen. Even leek dat te lukken na een geweldige strijd met de Amerikaan Yared Nuguse, maar Ingebrigtsen kwam nét tekort: 3:43,73 minuten, de derde tijd ooit en een verpulvering van het uit 1985 stammende Europese record van Steve Cram, terwijl Nuguse met 3:43,97 de vierde tijd ooit liep. Plek drie was in 3:47,65 voor de Brit George Mills, terwijl dé Nederlandse atletieksensatie van het jaar, Niels Laros, met een negende plek in 3:48,93 een dik nationaal record liep.