Acropolis Rally gewonnen door Rovanperń na tot twee keer toe wegvallen leiders

Voor de rallyliefhebber nemen we nog even een kijkje in het weekeinde en wel in Griekenland: het wereldkampioenschap was daar neergestreken voor de fameuze Acropolis Rally, dit jaar met flink natgeregende wegen als extra moeilijkheid, hoewel het lang niet overal zo lastig was.

Op de eerste volle dag pakte Thierry Neuville met navigator Martijn Wydaeghe de leiding in de Hyundai, maar de verschillen waren klein: parttimer Sebastien Ogier stond met navigator Vincent Landais in de Toyota op slechts 2,8 seconden. Op 25,5 seconden volgden WK-leider Kalle Rovanperä en navigator Jonne Halttunen in de tweede Toyota, voor merkgenoten Elfyn Evans en Scott Martin (+31,0).

Ook de Finnen Esapekka Lappi en Janne Ferm in de Hyundai (+32,1), de Japanner Takamoto Katsuta en navigator Aaron Johnston in de Toyota (+41,7) en de Spanjaarden Dani Sordo en Candido Carrera met hun Hyundai (+48,6) deden nog prima mee. Ford-rijder Ott Tänak moest met navigator Martin Järveoja strijden tegen problemen met de koeling, wat ze bijna vier minuten aan straftijd opleverden.

De zaterdag leverde het nodige drama op in de voorste gelederen. In de tiende proef reed Neuville, die de leiding net weer terug had gepakt na deze in de ochtend even kwijt te zijn geraakt, in een gat in de weg, waardoor zijn Hyundai flink beschadigd raakte en zijn kansen op een degelijke klassering verkeken waren. In de laatste proef van de dag reed Ogier zijn ophanging stuk in een binnenbocht, wat hem een minuut of tien kostte en daarmee was ook hij gezien.

Ondertussen liep Lappi een lekke band op door een joekel van een steen op de weg en kampte Evans met motorproblemen, waardoor hij in hybridemodus naar het einde van de proef moest. Toch hield hij door alle andere problemen nog wel de derde plek vast op 2:09,4 minuten van leider Rovanperä, met Sordo op 2:04,4 minuten op de tweede plek - Tänak kende een degelijke zaterdag en stond op 4:49,7 minuten ineens op een prima vierde plek.

Op de slotdag kwam Rovanperä geen moment meer in de problemen, de Fin reed overtuigend naar de overwinning en breidde zijn voorsprong in het WK uit. Evans wipte nog over Sordo naar de tweede plek, op 1:31,7 minuten van Rovanperä, en is daarmee nog de enige ietwat realistische uitdager van de Fin in de titelstrijd. Sordo werd op 1:35,9 minuten derde, Tänak was de beste van de gehavende rest.