FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 september 2023

Acropolis Rally gewonnen door Rovanperš na tot twee keer toe wegvallen leiders

Voor de rallyliefhebber nemen we nog even een kijkje in het weekeinde en wel in Griekenland: het wereldkampioenschap was daar neergestreken voor de fameuze Acropolis Rally, dit jaar met flink natgeregende wegen als extra moeilijkheid, hoewel het lang niet overal zo lastig was.

Op de eerste volle dag pakte Thierry Neuville met navigator Martijn Wydaeghe de leiding in de Hyundai, maar de verschillen waren klein: parttimer Sebastien Ogier stond met navigator Vincent Landais in de Toyota op slechts 2,8 seconden. Op 25,5 seconden volgden WK-leider Kalle Rovanperä en navigator Jonne Halttunen in de tweede Toyota, voor merkgenoten Elfyn Evans en Scott Martin (+31,0).

Ook de Finnen Esapekka Lappi en Janne Ferm in de Hyundai (+32,1), de Japanner Takamoto Katsuta en navigator Aaron Johnston in de Toyota (+41,7) en de Spanjaarden Dani Sordo en Candido Carrera met hun Hyundai (+48,6) deden nog prima mee. Ford-rijder Ott Tänak moest met navigator Martin Järveoja strijden tegen problemen met de koeling, wat ze bijna vier minuten aan straftijd opleverden.

De zaterdag leverde het nodige drama op in de voorste gelederen. In de tiende proef reed Neuville, die de leiding net weer terug had gepakt na deze in de ochtend even kwijt te zijn geraakt, in een gat in de weg, waardoor zijn Hyundai flink beschadigd raakte en zijn kansen op een degelijke klassering verkeken waren. In de laatste proef van de dag reed Ogier zijn ophanging stuk in een binnenbocht, wat hem een minuut of tien kostte en daarmee was ook hij gezien.

Ondertussen liep Lappi een lekke band op door een joekel van een steen op de weg en kampte Evans met motorproblemen, waardoor hij in hybridemodus naar het einde van de proef moest. Toch hield hij door alle andere problemen nog wel de derde plek vast op 2:09,4 minuten van leider Rovanperä, met Sordo op 2:04,4 minuten op de tweede plek - Tänak kende een degelijke zaterdag en stond op 4:49,7 minuten ineens op een prima vierde plek.

Op de slotdag kwam Rovanperä geen moment meer in de problemen, de Fin reed overtuigend naar de overwinning en breidde zijn voorsprong in het WK uit. Evans wipte nog over Sordo naar de tweede plek, op 1:31,7 minuten van Rovanperä, en is daarmee nog de enige ietwat realistische uitdager van de Fin in de titelstrijd. Sordo werd op 1:35,9 minuten derde, Tänak was de beste van de gehavende rest.

Jumbo-renner Van Hooydonck uit coma na ongeval

Wielrenner Nathan van Hooydonck is dinsdagochtend bij een zwaar ongeluk betrokken geraakt. De 27-jarige Belgische renner van Jumbo-Visma was in het centrum van Kalmthout betrokken bij een ongeval met in totaal zes voertuigen, vermoedelijk veroorzaakt doordat de Belg onwel werd.

Volgens Vlaamse media stond Van Hooydonck, die met zijn zwangere vrouw in de auto zat, bij een kruispunt te wachten en werd hij onwel. Daarbij zou hij het gaspedaal ingedrukt hebben en zeker vijf andere voertuigen hebben beschadigd, maar zelf kwam hij er het slechtst van af: hij werd ter plekke gereanimeerd en zou volgens een woordvoerder van de politie in kritieke toestand naar het ziekenhuis afgevoerd zijn, volgens Het Laatste Nieuws wel bij bewustzijn.

Drie andere personen raakten lichtgewond, onder wie een jong kind. De vrouw van Van Hooydonck kwam er zonder kleerscheuren af.

Update 15.25 uur
Sporza meldt dat Van Hooydonck volgens de artsen geen hersenschade heeft opgelopen bij het ongeval, een eerste beetje positief en hoopgevend nieuws dus.

Update 21.20 uur
Inmiddels is duidelijk dat Van Hooydonck uit zijn kunstmatige coma is ontwaakt en relatief in orde lijkt, volgens zijn team heeft hij geen ernstige verwondingen overgehouden aan het ongeval. De renners van Jumbo in de Vuelta a España kregen het dinsdag aan de voet van de slotklim te horen, wat de ploeg naar eigen zeggen motiveerde.

Ruim 6 op de 10 volwassenen bewegen onvoldoende

In 2022 voldeed 44 procent van de volwassenen aan de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. De helft van alle volwassenen deed voldoende aan matig intensieve inspanningen, zoals fietsen, tuinieren of zwemmen. 78 procent deed voldoende bot- en spierversterkende oefeningen, zoals hardlopen of voetballen. Dit blijkt uit cijfers van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS, in samenwerking met het RIVM.

Om te voldoen aan de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad moeten volwassenen elke week minimaal tweeënhalf uur aan activiteiten doen die tenminste matig intensief te noemen zijn, zoals fietsen of zwemmen, en dat verspreid over meerdere dagen in de week. Ook moeten ze minstens twee keer per week activiteiten doen die de botten en spieren versterken, zoals hardlopen.

Meer mannen wekelijkse sporter
In 2022 voldeden ongeveer evenveel mannen als vrouwen van 18 jaar of ouder aan de Beweegrichtlijnen Meer mannen deden voldoende matig of zwaar intensieve activiteiten, terwijl meer vrouwen voldoende activiteiten deden die botten en spieren versterken. Meer mannen (52 procent) dan vrouwen (49 procent) sportten iedere week.

Van 75-plussers voldoet 1 op de 3 aan Beweegrichtlijnen
Van alle volwassenen voldeden 75-plussers het minst vaak aan de Beweegrichtlijnen: 29 procent. Van de 18- tot 35-jarigen voldeed 48 procent aan deze richtlijn. In deze leeftijdsgroep gaf 63 procent aan wekelijks te sporten, onder degenen mensen van 75 jaar of ouder was dat met 31 procent het laagst.

Meer mensen met hbo- of universitaire opleiding voldoen aan de Beweegrichtlijnen
Van de 25-plussers met een afgeronde hbo- of universitaire opleiding, voldeed 49 procent aan de Beweegrichtlijnen, en zei 65 procent dat ze iedere week sportten. Van degenen die maximaal basisonderwijs of vmbo hebben afgerond, voldeed 35 procent aan deze richtlijnen, en gaf 30 procent aan elke week te sporten. Ook als we rekening houden met leeftijd zien we dat meer mensen met een afgeronde hbo- of universitaire opleiding aan de Beweegrichtlijnen voldeden, en aangaven wekelijks te sporten.

Minder Nederlanders voldoen aan Beweegrichtlijnen
De overheid heeft als doel gesteld dat in 2040 75 procent van de Nederlandse bevolking aan de Beweegrichtlijnen voldoet. Toen de Beweegrichtlijnen in 2017 werden ingevoerd, voldeed 47 procent van de volwassenen hieraan. In 2022 was dat 44 procent. Het percentage volwassenen dat voldeed aan het onderdeel (tenminste) matig intensieve inspanningen was in 2022 ook lager dan in 2017. Er deden in 2022 wel iets meer 18-plussers voldoende bot- en spierversterkende activiteiten dan in 2017. Het deel van de volwassenen dat zei iedere week te sporten bleef ongeveer gelijk.

Hof wijst vordering tot gratis anticonceptie voor vrouwen af

Vijf maatschappelijke organisaties willen dat de Staat hormonale anticonceptie voor vrouwen kosteloos ter beschikking stelt, eventueel via het basispakket van de zorgverzekering. Vandaag heeft het gerechtshof Den Haag de vordering van de maatschappelijke organisaties tegen de Staat voor gratis anticonceptie afgewezen. 

Maatschappelijke organisaties Stichting Clara Wichmann, Stichting DeGoedeZaak, vereniging Nederlandse Vrouwen Raad, Stichting WOMEN Inc. en vereniging Humanistisch verbond hebben in hoger beroep aangevoerd dat sprake is van indirecte discriminatie. De reden hiervan is dat de kosten van anticonceptie in de regel voor rekening komen van de vrouw. Zij voeren aan dat de Staat verplicht is die indirecte discriminatie te beëindigen.

Indirecte discriminatie niet vastgesteld
Het hof beoordeelde in de eerste plaats of er sprake is van indirecte discriminatie. Daarvan is sprake als een op zichzelf neutrale maatregel voor een bepaalde groep onevenredig zwaar uitpakt. Om dit te verdedigen beroepen de maatschappelijke organisaties zich op het onderzoeksrapport 'We doen het samen' van het kenniscentrum seksualiteit Rutgers uit 2020. Het hof oordeelt dat uit dat rapport niet kan worden afgeleid dat vooral vrouwen de kosten van anticonceptie dragen. De cijfers die uit dat rapport naar voren komen zijn daarvoor onvoldoende eenduidig. Daarmee is nadrukkelijk niet gezegd dat mannen en vrouwen de kosten van anticonceptie in de praktijk in gelijke mate dragen. Het hof kan alleen op basis van wat partijen in deze zaak hebben aangevoerd, niet in juridische zin vaststellen dat er door het niet vergoeden van anticonceptie sprake is van indirecte discriminatie van vrouwen. 

Staat niet de oorzaak van indirect onderscheid
Daarbij overweegt het hof dat de Staat een eventueel indirect onderscheid niet zelf heeft veroorzaakt. De jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens legt dan geen verplichting op de Staat om een dergelijk onderscheid op te heffen.

Oordeel rechtbank Den Haag
De rechtbank oordeelde in eerste aanleg dat uit de mensenrechtenverdragen geen recht voortvloeit op kosteloze anticonceptie en dat de vordering dus niet kan worden toegewezen. 

Nieuwe ritwinst voor Vingegaard in Vuelta en komt binnen de halve minuut van Kuss

Jonas Vingegaard heeft de zestiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Op de slotklim reed de Deense klimmer weg bij de favorieten en pakte één minuut terug in het klassement. Sepp Kuss blijft wel aan de leiding in het algemeen klassement, voor Vingegaard die nu volgt op 29 seconden.

Eén dag na de tweede rustdag stond er een unipuerto op het programma met aankomst op de beklimming van Bejes. Voorafgaand aan de etappe te worden voor de vroege vluchters en reed ook een kopgroep van tien renners weg met daarbij onder meer Romain Bardet en Romain Gregoiré. Ineos Grenadiers had niemand mee en reed het gat naar de kopgroep dicht.

Daarna kregen we een kopgroep van zes met daarbij groenetruidrager Kaden Groves. Maar snel werd duidelijk dat Jumbo-Visma ondertussen ook hun zinnen hadden gezet op de dagwinst en voor de voet van de klim was ook die kopgroep ingerekend, waarna alles samen was voor de slotklim en daar liet de Nederlandse ploeg hun overmacht zien. Snel trok Jonas Vingegaard in de aanval en niemand had een antwoord op de demarage van de Deen en hij reed één minuut weg bij de concurrentie. Hij komt daarmee in het algemeen klassement op 29 seconden van Sepp Kuss, die een mindere dag kende. De Amerikaanse klassementsleider kon met moeite volgen en verloor ruim een minuut.

Woensdag volgt een nieuwe bergrit. Dan met aankomst op de zwaarste beklimming van deze Vuelta, Altu de L'Angliru.

Results powered by FirstCycling.com

Dixon wint chaotische laatste IndyCar-race van het jaar, Van Kalmthout kansloos na tik

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond, want op het circuit van Laguna Seca werd de zeventiende en laatste race van het seizoen in de IndyCar Series verreden. Dat werd een uiterst chaotische vertoning, men had vooral moeite met de vele herstarts.

Poleposition was voor Felix Rosenqvist, met Scott McLaughlin naast zich. Op rij twee stonden Christian Lundgaard en Josef Newgarden, voor kampioen Alex Palou en Rinus van Kalmthout, met verder ook Will Power, Romain Grosjean, Pato O'Ward en Graham Rahal in de top-10 op de grid.

Al in bocht één ging het fout: Lundgaard ging de mist in en tikte McLaughlin de baan af, waardoor ook Newgarden bijna in het grind terecht kwam. Dat kwam hij een seconde later alsnog, via een schuiver van onder meer Jüri Vips en Graham Rahal. Van Kalmthout ontsnapte in bocht één...maar niet bij het uitkomen van de bocht: hij werd vanaf de zijkant in de rondte getikt, spinde en zag hoe zijn motor afsloeg.

Na een paar ronden achter de safety car konden we door met Rosenqvist, Palou, Power, O'Ward en Scott Dixon voorop. Het duurde niet lang tot we weer een caution kregen, want Newgarden spinde, terwijl er voorin hevig werd gevochten: Palou had de leiding overgenomen met een agressieve inhaalactie, Power dook ook langs Rosenqvist en O'Ward, Dixon en Herta sloten aan.

Dixon zakte na de herstart snel weg met een drivethroughpenalty, vermoedelijk doordat hij door Colton Herta tegen Van Kalmthout aan werd geduwd - Herta ontsnapte aan een straf. Rosenqvist was op bijna een derde van de race de eerste van de toppers die een pitstop kwamen maken, O'Ward volgde een ronde later, maar ondertussen ging het fout bij Rosenqvist: 'Ericsson hit me' was dit keer een terechte uitspraak, want de ene Zweed tikte de voor de overwinning strijdende andere Zweed in de rondte.

Een caution was een feit en Palou was ondertussen precies op tijd binnengekomen voor een pitstop onder geel, terwijl Rosenqvist stil kwam te vallen in de grindbak - Ericsson werd op gang geduwd. Na nog eens een paar ronden safety car konden we opnieuw door, dit keer met Palou, O'Ward en de op een alternatieve strategie voorlopig naar voren gekomen Lundgaard in de top-3.

Gedoe in het middenveld zorgde al vóór bocht één voor een nieuwe caution, waarbij Lundgaard toch maar een pitstop kwam maken. Romain Grosjean nam zo zijn derde plek in bij de herstart, maar werd gepasseerd door Agustin Canapino en kwam niet veel later nieuwe banden halen.

Minder dan veertig ronden voor het einde kwam O'Ward vanaf plek twee binnen op het moment dat David Malukas en Devlin Defrancesco in de grindbak stonden: caution en dus met mazzel getimed voor O'Ward. Die pakte zo ook de leiding voor de herstart, waar hij Marcus Armstrong, Dixon en Herta achter zich had - Palou was teruggevallen naar de vijftiende plek door zijn minder gelukkig getimede stop.

Ook nu ging het nog voor de start alweer fout, dit keer met Santino Ferrucci en Tom Blomqvist: caution. Een groot deel van het veld kwam gelijk weer binnen vanachter de safety car, maar onder meer O'Ward, Rossi en Grosjean bleven buiten met nog dertig ronden te gaan, hopende dat ze de race uit zouden kunnen rijden.

Met die top-3 werd de volgende poging tot een herstart gedaan, wederom zonder succes: dit keer waren Armstrong en Ericsson de sjaak. Vanuit de top-4 kwamen Ryan Hunter-Reay en Rossi toch nieuwe banden halen, met ruim twintig ronden op de teller konden we door met O'Ward, Grosjean en zowaar Defrancesco voorop.

De herstart verliep zowaar goed en Grosjean wist zelfs O'Ward te verschalken voor de leiding, terwijl Dixon zich naar plek drie knokte. Het succes duurde niet al te lang, want na krap twee ronden gleed Herta de grindbak in na een duel met Helio Castroneves: caution.

Grosjean en O'Ward kwamen dit keer wel binnen voor hun laatste stop, waardoor Dixon opschoof naar plek één, voor McLaughlin en Callum Ilott - de race ging werkelijk alle kanten op. Dixon en McLaughlin reden voorop bij de herstart, waar O'Ward en Grosjean het mochten doen vanaf de dertiende en veertiende positie.

Dixon en McLaughlin hielden keurig stand, Palou en Power knokten zich naar de derde en vierde plek. Dixon wist het zowaar af te maken na een uiterst chaotische race, waarmee Laguna Seca het 26e circuit werd waarop de legende een overwinning pakte. McLaughlin werd tweede, voor Palou en Power, die voor het eerst sinds 2006 géén zege boekte gedurende het seizoen. Van Kalmthout werd uiteindelijk achttiende en eindigde het kampioenschap op plek veertien.

Eerste relletje partij Omtzigt, woordvoerder na enkele uren al met ontslag

Nieuw Sociaal Contract, de partij van Kamerlid Pieter Omtzigt, heeft de nieuwe woordvoerder van de partij, Onno Aertsen, een paar uur na diens benoeming alweer de laan uitgestuurd. Aertsen zou het persbeleid en de contacten met journalisten overnemen van oud-CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven.

Pieter Omtzigt verklaart dat hij geen andere keuze had dan zijn nieuwe woordvoerder, Onno Aerden, na enkele uren alweer te laten vertrekken. Aerden had in oude tweets een aantal politiek incorrecte opmerkingen gemaakt waaronder het benoemen van de BBB-partij als “een gezwel”, en volgens Omtzigt past dit niet bij de waarden die NSC wil uitdragen. “Het is mogelijk om respectvol van mening te verschillen, maar het gebruik van woorden als ‘gezwel’ hoort daar niet bij.”

Lokale politici Partij voor de Dieren eisen opstappen bestuur

De hevige machtstrijd tussen de oude, activistische groep en de nieuwe generatie binnen de Partij voor de Dieren nadert zijn einde. De assistent van Esther Ouwehand weigert een positie op de kandidatenlijst zolang het huidige partijbestuur aanwezig is. Vandaag heeft het partijbestuur beloofd om snel te reageren op het ultimatum dat gesteld is door verontwaardigde leden.

Vandaag stuurden bijna 200 lokale politici een brief naar het partijbestuur waarin zij een ultimatum stellen. Ze steunen unaniem Esther Ouwehand en eisen het aftreden van het bestuur. De briefschrijvers willen dinsdag voor 12.00 uur een reactie.

Marokko: bijna 2900 doden, maar 4 landen mogen ter plaatse helpen zoeken

Vier dagen na de zware aardbeving in Marokko gaat de zoektocht naar honderden vermiste personen door in moeilijk bereikbare gebieden. Voor de hulpdiensten is het een race tegen de klok: deskundigen geven een richtlijn van 72 uur waarin een mens maximaal zonder water kan overleven. 

Spaanse reddingsteams en vrijwilligers blijven zoeken naar slachtoffers onder het puin. Er moet ook worden gezorgd voor noodopvang voor honderden gezinnen. Vooral in de afgelegen bergdorpen is de aanvoer van water en voedsel moeilijk. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het dodental inmiddels opgelopen tot bijna 2.900. Ruim 2.500 mensen raakten gewond.

Volgens officiële informatie zijn tot nu toe in het hele land minstens 2.862 mensen omgekomen. Zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekend maakte, raakten zeker 2.562 mensen gewond. De aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter - de ergste in Marokko in tientallen jaren - vond vrijdagavond laat plaats. Het epicentrum lag ten zuidwesten van Marrakech. Sindsdien is het Noord-Afrikaanse land getroffen door verdere naschokken. 

De autoriteiten hebben nu veldhospitalen opgezet in de buurt van het epicentrum om de gewonden te verzorgen, zei minister van Justitie Abdel Latif Wehbe tegen de Arabische televisiezender Al-Arabiya. Maandag dropten militaire helikopters hulppakketten boven moeilijk bereikbare gebieden. 

De Europese Unie verstrekte een miljoen euro voor humanitaire hulp. Het geld moet helpen de meest urgente behoeften van de zwaarst getroffenen te dekken. De Commissie staat ook in contact met de EU-landen om noodteams te mobiliseren als Marokko daarom vraagt. Frankrijk steunt het werk van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) in het land met vijf miljoen euro.  

Hoewel meerdere landen, waaronder Nederland, hulp ter plaatse aanboden om te helpen zoeken naar overlevenden, heeft Marokko tot nu toe slechts de inzet door vier landen geaccepteerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei zondagavond laat dat de autoriteiten een nauwkeurige beoordeling van de behoeften ter plaatse hadden uitgevoerd. Men concludeerde dat het gebrek aan coördinatie in dergelijke situaties zou kunnen leiden tot mindere resultaten. Daarom wil men in eerste instantie alleen in te gaan op het aanbod van hulp door de bevriende landen Spanje, Qatar, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.

Ondertussen heeft de Franse hulporganisatie Secouristes sans frontières (Redders zonder Grenzen), die gespecialiseerd is in het redden van mensen die vastzitten onder puin, hun aanbod ingetrokken om een negenkoppig reddingsteam naar Marokko te sturen nadat ze geen toestemming kregen om naar het rampgebied te reizen. Oprichter Arnaud Fraisse zei: "Onze rol is niet om lijken op te sporen."

OM vervolgt Gideon van Meijeren (FvD) voor opruiing

Het Openbaar Ministerie vervolgt Gideon van Meijeren (35) uit Den Haag, een politicus van de FvD, voor twee gevallen van opruiing. Het gaat om twee momenten in 2022. Verdachte suggereerde dat geweld tegen de overheid geoorloofd en misschien zelfs noodzakelijk is. Volgens het Openbaar Ministerie maakte de man zich daarmee schuldig aan opruiing tot geweld tegen de overheid.

Het eerste voorval vond plaats op 2 juli 2022, tijdens een boerenmanifestatie in Tuil. Verdachte heeft daar een speech gegeven die ook op internet is geplaatst. In deze speech bracht hij naar voren dat het toelaatbaar is zich gewelddadig te verzetten tegen de overheid, mocht die overgaan tot onteigening van boeren.

Het tweede voorval heeft betrekking op uitspraken in een interview dat op 13 november 2022 is gepubliceerd op internet. Verdachte gaf aan te hopen op een revolutionaire beweging die zich heel duidelijk onderscheidt van een protestbeweging en die bij wijze van spreken zou optrekken naar het parlement. Verdachte zegt daar verder over dat het verleden en tal van voorbeelden wereldwijd laten zien dat daar slachtoffers bij vallen, soms dodelijke slachtoffers. Dat is vreselijk. Hij hoopt dat dat voorkomen kan worden en dat alles vreedzaam blijft, maar op een dergelijke revolutie hoopt hij wel.

Opruiend karakter
Een politicus moet zaken van algemeen belang aan de orde kunnen stellen, ook als hij daarmee anderen kan kwetsen, choqueren of verontrusten. Tegelijk draagt een politicus in het publieke debat ook de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de rechtstaat.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft verdachte zich met zijn uitspraken schuldig gemaakt aan twee gevallen van strafbare opruiing tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag.

Onderzoek Rijksrecherche
Het onderzoek in deze zaak is gedaan door de Rijksrecherche, dat is de aangewezen opsporingsinstantie voor misdrijven die door politici en ambtenaren zijn gepleegd. Verdachte is over het onderzoek en de beslissing van het Openbaar Ministerie geïnformeerd en was eerder al opgeroepen voor verhoor, waar hij niet is verschenen.

De vervolgingsbeslissing is inmiddels aan Van Meijeren medegedeeld. Hij zal het strafdossier ontvangen en hem is de vraag gesteld of er nog voor hem relevante stukken aan toegevoegd moeten worden.

Wat is opruiing?
Bij opruiing gaat het niet per se om een letterlijke oproep tot bijvoorbeeld geweld, een dergelijke oproep kan ook indirect gedaan worden. Opruiing gaat over het aansporen van anderen tot strafbare feiten, waaronder geweld. Onder opruiing valt het proberen te overtuigen van een ander dat het plegen van een strafbaar feit wenselijk of noodzakelijk is. Dat kan ook in bedekte termen gebeuren.

Dag 4 -Blokkade A12: na anderhalf uur alles weer begaanbaar, 200 aanhoudingen

Voor de vierde opeenvolgende dag hebben klimaatactivisten het verkeer in de omgeving van het Malieveld in Den Haag geblokkeerd. In groepjes van tientallen mensen blokkeerden ze de A12 en een kruispunt.

De blokkade begon rond 11.30 uur, en duurde ongeveer een uur. Rond het middaguur werden de eerste demonstranten door agenten opgetild, in een gereedstaande bus geplaatst en weggevoerd.

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion willen dat de overheid stopt met financiële voordelen (de zogenoemde fossiele subsidies). Ze zijn op 9 september begonnen met een blokkade om 12 uur en willen dit elke dag gaan doen totdat de overheid stopt met fossiele subsidies. Afgelopen zaterdag werden in totaal meer dan 2400 mensen gearresteerd, zondag waren dit er ruim 500, en maandag zijn er meer dan 200 mensen aangehouden.

Tijdens de blokkade werd een verslaggever van Omroep West geslagen door een automobilist die zich ergerde aan het oponthoud. De automobilist is aangehouden.

'Gestolen Van Gogh in het holst van de nacht teruggegeven op Amstelveld'

Het Van Gogh-schilderij Lentetuin, dat 3,5 jaar na een diefstal weer terecht is, zou in het holst van de nacht op het Amstelveld, op een bankje onder een boom, zijn teruggegeven. Dat vertelt kunstdetective Arthur Brand in een interview met De Telegraaf, waarin hij bekendmaakt dat hij het schilderij boven water heeft gehaald.

Het schilderij werd in maart 2020 uit het Singer Laren gestolen. Brand probeerde in de 3,5 jaar die volgden het kunstwerk op te sporen. Uiteindelijk met succes, zo blijkt nu.

Volgens Brand gebruiken criminelen de schilderijen als ruilmiddel voor strafvermindering. De laatste maanden zou het alleen steeds minder aantrekkelijk zijn geworden om het werk in bezit te hebben. "De Van Gogh werd gewoon te heet. Mensen wilden van het werk af. Het moment van teruggave kwam steeds dichterbij", vertelt Brand in De Telegraaf.

Brand kreeg twee weken geleden een appje van iemand die volgens de detective niets te maken had met de diefstal of heling, maar wel over de Van Gogh kon beschikken.

Bankje onder boom
Het duurde even voordat het vertrouwen van de man gewonnen kon worden, zegt Brand, maar gisternacht lukte het een afspraak te maken over de overhandiging van het schilderij. "Ik bezocht een feest van acteur Jeroen van Koningsbrugge met tout bekend Amsterdam. Ik sloop van het terrein af naar het Amstelveld. Daar, in het donker op een bankje onder een boom, ontmoette ik hem. Hij was enorm zenuwachtig. Ik zei dat iedereen hem alleen maar dankbaar zou zijn."

Zoals afgesproken kreeg Brand de Van Gogh in handen. Museumdirecteur Andreas Bluhm van het Singer Laren zat even verderop in een kroeg te wachten. Hij constateerde ter plekke dat het om het echte exemplaar ging.

Schade
Het werk heeft lichte schade opgelopen en moet gerepareerd worden. Het museum maakt van de gelegenheid gebruik om het werk nader te onderzoeken.

De rover van het schilderij, Nils M., werd ruim een jaar na de diefstal aangehouden. Vorig jaar werd hem in hoger beroep een celstraf van acht jaar opgelegd.

Lentetuin is niet het eerste Van Gogh-schilderij dat ooit uit een museum werd gestolen. In 2002 werden Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Congregation leaving the Reformed Church in Nuenen (1884) uit het Van Gogh Museum gestolen. Ze doken pas in 2016 weer op.

LibiŽ: minstens 2300 doden door overstromingen, 10.000 vermisten

De gevolgen van de overstromingen in Libië worden steeds duidelijker. Minstens 2.300 mensen zijn omgekomen, meldde persbureau AFP, daarbij verwijzend naar de hulpdiensten. Alleen al in de stad Derna kwamen meer dan 1.000 mensen om. Volgens het Rode Kruis en de Rode Halve Maan is het aantal vermisten gestegen tot 10.000. De situatie is verwarrend. 

Volgens het Libische Nationale Leger zijn er dammen doorgebroken nabij de stad Derna, die ruim 100.000 inwoners telt. Hele delen van de stad en haar inwoners spoelden hierdoor letterlijk de zee in. Beelden tonen massa's water die door het stadscentrum stroomden. Een vertegenwoordiger van het stadsbestuur van Derna omschreef de situatie als catastrofaal, zo meldde het persbureau afp. De stad heeft nationale en internationale hulp nodig. Derna ligt 900 kilometer ten oosten van de Libische hoofdstad Tripoli. Konvooien met hulpgoederen zijn inmiddels onderweg naar Derna.

Naast Darna zijn ook andere steden zoals Al-Baida, Al-Marj, Susa en Shahat getroffen door overstromingen. De burgemeester van Shahat sprak over zo'n 20.000 vierkante kilometer aan overstroomde gebieden.

De storm ‘Daniël’, die eerder over Bulgarije, Turkije en Griekenland trok, zette afgelopen weekend grote delen van het Noord-Afrikaanse land onder water.Het nutteloze feitje van de dag: Twee vuurtorens op Texel

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Al eerder kon je hier lezen over de Eierland, de vuurtoren op Texel, maar wist je dat het eigenlijk twee vuurtorens zijn? In 1864 kreeg Texel na jaren van vragen eindelijk een eigen vuurtoren. In de jaren ervoor waren er tientallen schepen vergaan dus de vraag om een lichtbaken was zeer terecht. Aan het eind van de oorlog tijdens de opstand van de Georgiërs raakte de Eierland zwaar beschadigd. In plaats de schade aan de toren te herstellen werd er besloten een muur om de bestaande toren te bouwen en een nieuwe bovenbouw te plaatsen. De Eierland kreeg daardoor een nieuwe, dikkere vorm en als je tussen de nieuwe buitenmuur en de oude toren loopt kun je de oorlogsschade aan de oude toren nog steeds goed zien.

Humankind: Console Edition

Leid je beschaving naar de top vanaf de bank in de Humankind: Console Edition. Franse studio Amplitude heeft hun bekende 4X (explore, expand, exploit, and exterminate) strategiespel nu ook voor consoles uitgebracht. Humankind leent veel van Civilization (wat ook de grote inspiratiebron was), maar is toch uniek genoeg om anders te zijn. Humankind is al een tijdje uit op de pc, lees hieronder hoe het op de console (in dit geval een Xbox Series X) bevallen is.

'Embracer Group overweegt om Gearbox Entertainment te verkopen'

Embracer Group overweegt om Gearbox Entertainment van de hand te doen. Dat meldt nieuwssite Reuters op basis van onbekende bronnen. Embracer heeft in 2021 Gearbox nog voor 1,3 miljard dollar gekocht, maar het bedrijf is hevig aan het herstructureren nadat de aandelen eerder dit jaar zijn gekelderd. Embracer besloot twee weken geleden al om Volition (Saint's Row) te sluiten.

Gearbox is voornamelijk bekend van de Borderlands-games. Hun meest recente game, Tiny Tina's Wonderlands, zou in 2022 nog boven verwachtingen hebben gepresteerd. In een e-mail naar medewerkers zegt Gearbox dat er nog niets is besloten en dat de ontwikkelaar ook onderdeel van Embracer zou kunnen blijven. Andere opties, zoals een verkoop aan een andere partij of dat Gearbox volledig onafhankelijk wordt, liggen volgens de email ook op tafel.

Metroidvania Touhou Luna Nights krijgt PlayStation-ports

Touhou Luna Nights komt op 25 januari 2024 naar PS4 en PS5. Dat heeft uitgever Playism aangekondigd. De metroidvania-game van ontwikkelaar Team Ladybug kwam al in 2019 uit op Steam en een jaartje later in 2020 voor Switch.

Touhou Luna Nights is een culthit vanwege de vrij intense 2D-actie en de unieke artistieke stijl van de game. In de game is het verder mogelijk om kort de tijd stop te zetten om allerlei puzzels op te lossen.

Mortal Kombat 1-trailer toont Jean-Claude Van Damme skin

Actiefilmlegende Jean-Claude Van Damme zit in Mortal Kombat 1! Niet helemaal, want het gaat eigenlijk om een 'character skin' van Johnny Cage. Van Damme gebruikt dus dezelfde moves als Cage, maar de skin heeft natuurlijk een ander uiterlijk en is bovendien ingesproken door Van Damme zelf.

De Van Damme skin is onderdeel van de zogenoemde 'Kombat Pack' die toegang geeft aan zes DLC-personages en vijf 'Kameo Fighters' die na de release uitkomen. De prijs van de Kombat Pack is nog niet bekend, behalve dat het 1250 Dragon Krystals kost. Dat is een betaalde in-game currency in Mortal Kombat 1.

Mortal Kombat 1 komt op 19 september uit voor PS5, Xbox Series X|S, Switch en pc. De duurdere Premium en Kollector's Edition geven eerder toegang van tot het spel. Gamers die een van die versies aanschaffen kunnen al vanaf 14 september spelen.

Irritatie en agressie in het verkeer: 1 op 8 automobilisten zoekt de confrontatie op

Een op de zes automobilisten ergert zich snel aan andere weggebruikers in het verkeer. Dat blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé onder ruim 1000 respondenten.

Uit onderzoek van de coöperatie komt naar voren dat bumperklevers en hardrijders de grootste bron van irritatie zijn, terwijl ook appende fietsers en wielrenners het moeten ontgelden. Volgens Johan Van den Neste, directeur Univé Schade, een onderschat risico, zeker wanneer irritatie in agressie overslaat. ‘Wanneer we bezig zijn ons gelijk of ons gram te halen, verliezen we focus. En afleiding is in het verkeer een recept voor ongelukken.’

Bumperkleven en afsnijden grootste ergernissen
Volgens maar liefst driekwart van de automobilisten (74%) roept agressief rijgedrag als bumperkleven en afsnijden van andere auto’s de meeste ergernis op bij hen. Bij 43% van de respondenten loopt de frustratie op over medeweggebruikers die veel te hard rijden en bij een kwart van de Nederlandse bestuurders zorgen auto’s die op de linkerbaan blijven plakken voor irritatie. Verder heeft 1 op 5 automobilisten die Univé naar hun ervaringen vroeg een hekel aan auto’s die dubbel geparkeerd staan (21%) of die voor hun neus afslaan (21%).

Appende fietser blijft wielrenner voor
Behalve medeautomobilisten geven ook andere verkeersdeelnemers aanleiding tot irritatie. Met maar liefst 50% is de appende fietser het minst populair onder autobestuurders. Kort gevolgd door wielrenners die op de provinciale weg de doorgang blokkeren (46%) en tweewielers die ’s avonds zonder licht ineens opduiken (43%). Volgens het onderzoek van de coöperatie geeft 1 op 3 automobilisten aan zich groen en geel te ergeren aan door rood lopende voetgangers (32%) en e-bikers die niet uitkijken (29%).

‘Irritatie verstoort concentratie’
"Gemoedsrust en concentratie van automobilisten zijn bepalend voor de veiligheid van hun rijgedrag. Ons onderzoek maakt duidelijk waardoor en in welke mate dit verstoord wordt door andere verkeersdeelnemers", motiveert Johan Van den Neste, directeur van Univé Schade, het onderzoek van de coöperatie. "Zeker wanneer er sprake is van agressief of hufterig rijgedrag van medeweggebruikers ligt irritatie bij veel bestuurders al snel op de loer. En nooit ver van het spreekwoordelijke kleine hoekje waarin ongelukken zich bevinden. Dat willen we natuurlijk voorkomen."

Confrontatie zoeken
Een tolerante, respectvolle houding en een gezonde dosis zelfbeheersing zijn volgens Van den Neste de sleutel hiertoe. "Ten slotte worden de meeste verkeersfouten onbewust gemaakt en is niemand op pad gegaan om precies jou in de weg te zitten." Toch laat het onderzoek van Univé zien dat niet iedereen die zienswijze deelt. Sterker nog, 1 op 8 bestuurders is minstens een keer uit de auto gestapt om de confrontatie op te zoeken en bijna een kwart (23%) maakte het omgekeerde mee. Ook geïrriteerd getoeter, handgebaren en afgesneden worden overkwam een meerderheid van de bestuurders die meewerkten aan de survey van de coöperatie. Hoe doeltreffend dat is, is de vraag. Bij een deel van de respondenten die voor een confrontatie koos, overheersten achteraf gevoelens van schuld, schaamte en ongemak.

Waar komt verkeersagressie vandaan?
Volgens Daan van Nieuwenburg, gedragsonderzoeker bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) kent verkeersagressie tal van oorzaken en kan het zich op verschillende manieren manifesteren, vaak afhankelijk van individuele factoren en persoonlijke ervaringen. "Verkeersagressie komt niet alleen voort uit externe gebeurtenissen, maar ook interne factoren zoals frustratie, stress en persoonlijkheidseigenschappen hebben hun invloed." Om verkeersagressie te verminderen zijn er volgens van Nieuwenburg belangrijke stappen die we allemaal kunnen nemen.

Vaker tot tien tellen
"Probeer bijvoorbeeld bij jezelf na te gaan wat voor jou triggers zijn. Bewustwording is namelijk de eerste stap naar verandering. Probeer daarnaast altijd focus te houden in het verkeer, te anticiperen en rekening te houden met elkaar. Geef daarom het goede voorbeeld en blijf kalm in stressvolle situaties. Tel wat vaker tot tien en bedenk dat iedereen wel eens fouten maakt, ook jijzelf", aldus van Nieuwenburg. "Verkeersagressie is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Door bewust te zijn van de oorzaken en gevolgen én proactief te handelen om agressie te verminderen, dragen we allemaal bij aan een veiliger verkeer."

Meer onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.

Vuelta: Etappe 16 - Vlakke aanloop, finish op een muur

De laatste week van de laatste grote ronde van het wielerjaar gaat alweer beginnen, week drie van de Vuelta a España. Echt geweldig spannend is het niet, Jumbo-Visma domineert op een manier die we eigenlijk nog nooit van welke ploeg dan ook gezien hebben, vermoedelijk met Sepp Kuss als inmiddels gedoodverfde winnaar.

De zestiende etappe is er op papier niet echt één om enorm naar uit te kijken. Ten eerste zou het prima een juniorenritje kunnen zijn met krap 120 kilometer, en dan is het ook nog eens niet zo dat het 120 kilometer lang over monsterlijke bergen gaat: zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien is de aanloop (Spaans) vlak, om vervolgens op een muur te finishen.

Men stapt in de buurt van Liencres op en rijdt naar Bejes, waar men een klim op moet rijden die nogal onregelmatig is. Een kilometer of vijf, gemiddeld zo'n zeven à acht procent, maar met uitschieters tot ver boven de tien procent. Erg lastig dus, met wat geluk kunnen we in de laatste 50 meter van de etappe wat actie zien tussen de klassementsrenners.

De etappe begint vanwege de juniorenafstand pas rond kwart voor drie, Eurosport is er uiteraard gewoon live bij. De finish staat dan grofweg rond half zes gepland, plus/minus een minuut of tien.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: iets minder warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Waarschuwing
In de provincies Utrecht, Flevoland en Gelderland komt plaatselijk (dichte) mist voor met zichten minder dan 200 meter. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden.

Vanochtend is het wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. Plaatselijk komt er (dichte) mist voor. In de loop van de ochtend lost de mist op. Er is weinig wind.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt met vooral later in de middag enkele buien. In het zuidoosten zijn dat mogelijk opnieuw stevige onweersbuien met veel regen in korte tijd. Landinwaarts wordt het 25°C, aan zee 21°C. Er is weinig wind.

Vanavond zijn er vooral in het zuidoosten enkele stevige (onweers)buien met in Zuid-Limburg kans op plaatselijke wateroverlast. Er is weinig wind. Later in de avond wordt de wind in het Waddengebied noordoost en neemt toe naar krachtig, windkracht 6.

Komende nacht zijn er in de noordelijke helft van het land (onweers)buien, in de zuidelijke helft blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur wordt 16°C. De wind gaat uit het noorden waaien en neemt flink in kracht toe. Boven land is de wind matig, langs de kust krachtig, windkracht 6. Op de Wadden wordt de wind mogelijk hard, windkracht 7.

Tot morgen!

 De blauwe lucht is ver te zoeken bij de Zaanse Bocht (Foto: DJMO)
De blauwe lucht is ver te zoeken bij de Zaanse Bocht (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

VS: Poetin moet Kim Jung Un om hulp 'bedelen'

De VS behouden zich het recht voor om verdere sancties op te leggen in verband met de geplande gesprekken over wapenleveranties tussen de Kim Jong Un en Poetin. "Elke overdracht van wapens van Noord-Korea naar Rusland zou een schending zijn van meerdere resoluties van de VN-Veiligheidsraad", zei woordvoerder Matthew Miller van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. De VS zouden niet aarzelen om nieuwe sancties op te leggen aan beide landen. Het is een teken van Poetins zwakte dat hij zelfs met Kim moet onderhandelen voor hulp, zei Miller.

Onder verwijzing naar de Russische agressieoorlog in Oekraïne voegde hij eraan toe: “Ik zou het omschrijven als ‘smeken om hulp’ – gezien het feit dat hij door zijn eigen land moet reizen om een internationale paria te ontmoeten en hem om steun te vragen voor een oorlog waarvan hij dacht die binnen de eerste maand te winnen." Volgens berichten zal de ontmoeting van Kim en Poetin plaatsvinden in Vladivostok in het Russische Verre Oosten.

RoemeniŽ: als eerste in Europa met nieuwe kernenergietechnologie (SMR)

Roemenië zal het eerste land buiten de VS zijn dat over small modular nuclear reactor (SMR) kernreactortechnologie beschikt.

SMR's hebben een fractie van de omvang van reguliere reactoren en zijn zo ontworpen dat systemen vooraf in een fabriek kunnen worden geassembleerd. Ze kunnen een grote hoeveelheid koolstofarme energie produceren. Hun kleine formaat betekent ook dat ze kunnen worden geïnstalleerd waar er niet genoeg land en ruimte beschikbaar zijn voor reguliere reactoren.

Deze technologie is nog steeds in ontwikkeling en wordt vooral in pilotprojecten gebruikt. Recente ontwikkelingen en de gevolgen van de energiecrisis hebben echter belangstelling en politieke steun voor kernenergie gewekt in heel Europa

Eerder dit jaar omschreef de Roemeense regering SMR’s als “de nieuwste, veiligste en schoonste nucleaire technologie”.

Een partnerschap tussen Roemenië en de VS heeft deze geavanceerde nucleaire technologie naar het land gebracht als onderdeel van een plan genaamd 'Project Phoenix'. De reactoren zullen oude, kolengestookte elektriciteitscentrales vervangen .

In Doicești, een regio net ten noorden van Boekarest, heeft een fabriek met zes van deze modules een financiering ontvangen van maximaal € 254 miljoen. Het zou meer dan 2.000 banen kunnen creëren en de productie van 4 miljoen ton kooldioxide per jaar kunnen vermijden.

Het opleiden van de toekomstige kernenergie-experts van Europa
Roemenië zal ook toekomstige kernenergiespecialisten uit heel Europa gaan opleiden aan de Polytechnische Universiteit van Boekarest. De Amerikaanse speciale presidentiële gezant voor klimaat, John Kerry, bezocht onlangs de universiteit. Hij was getuige van een demonstratie van wat er zou gebeuren tijdens een aardbeving in de NuScale SMR-controlekamersimulator.

De voormalige staatssecretaris maakte voor het eerst ook bekend dat er meer mini- kerncentrales in de regio zullen worden gebouwd. “Vandaag ben ik blij om aan te kondigen dat de drie beste kwalificatietoernooien voor Project Phoenix Tsjechië, Polen en Slowakije zijn”, zei hij. “Alle drie de landen zullen financiële en technische steun krijgen voor haalbaarheidsstudies over SMR.”

Rector van de universiteit, Mihnea Costoiu, zei dat Kerry's goedkeuring van het partnerschap "de Polytechnische Universiteit in het middelpunt van de aandacht had geplaatst." Hij voegde eraan toe dat alle toekomstige specialisten zullen worden opgeleid in de simulator in Boekarest. 


Laatste reviews en specials
review
Pokťmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
©FOK.nl e.a.