Nederlandse hockeysters winnen van BelgiŰ in finale en zijn Europees kampioen

Voor de twaalfde keer in de geschiedenis is het Nederlands elftal Europees kampioen geworden. Door de 3-1 winst in de EK-finale tegen België heeft Nederland zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs. Oranje schoot als een raket uit de startblokken en kwam binnen vijf minuten met 2-0 voor tegen de Belgen, die hun spierballentaal van afgelopen week niet in daden wisten om te zetten.

De uitspraken die bondscoach Paul van Ass eerder in de week deed, zetten de EK-finale de afgelopen dagen onder hoogspanning. Hij rekende erop dat Duitsland de tegenstander in de finale zou worden in plaats van België. Hij zei dat de media België omhoog schrijven. ‘Hun spelbeeld tegen ons is telkens hetzelfde: heel lang tegenhouden. Meer doen ze niet.’ Van Ass zei ook dat hij na de 2-0 winst in de poulefase op België niet onder in de indruk was van de Red Panthers en dat hij niet bang voor ze was in de finale. ‘Als ze in de finale doen wat ze altijd tegen ons doen, dan wordt het weer 2-0 voor ons.’

Zijn eerlijkheid is in het vrouwenhockey ongebruikelijk. Van Ass stelt zich onafhankelijk op. Hij zegt wat hij vindt. Maar zijn uitspraken waren wel olie op het vuur in de Belgische selectie. International Alix Gerniers zei: ‘Hollanders zijn arrogante mensen.’ Aanvoerder Barbara Nelen: ‘Ik vind het spijtig dat hij zulke dingen zegt.’ Stéphanie Vanden Borre: ‘Het zijn zijn woorden. Woorden die wij als Belgen nooit zouden gebruiken. Ik zou nooit negatief of slecht spreken over mijn tegenstander.’

Er kan niet worden uitgesloten dat Van Ass met zijn uitspraken heeft geprobeerd om België uit de tent te lokken. Om de Red Panthers te verleiden om deze keer géén muur voor het doel te metselen, maar om aanvallender te spelen, waardoor er meer ruimte voor het Nederlands elftal komt. Maar de bondscoach van België, Raoul Ehren, begreep dat dat gelijk stond aan zelfmoord. Ehren – die zei dat hij blij was met een beetje reuring in de hockeywereld – weigerde om Oranje in de kaart te spelen. België ontwikkelt zich goed, maar is nog niet in staat om Nederland te domineren.

Binnen vijf minuten leidde Oranje al met 2-0
De verwachting was dat de Belgen zich opnieuw zouden ingraven in de hoop het achterin zestig minuten dicht te houden en uiteindelijk met shoot-outs te winnen. In de halve finale tegen Duitsland (1-0) bewezen ze al dat ze uitstekend kunnen verdedigen. Maar de EK-finale verliep anders dan de editie van de Derby der Lage Landen in de poulefase. Nederland was tot op het bot gemotiveerd en schoot als een raket uit de startblokken. Marijn Veen kreeg het op haar heupen en scoorde al na één minuut en tien seconden uit een tip-in: 1-0.

Een deel van de voorbereiding van Ehren op de EK-finale kon meteen de prullenbak in. Nederland kende geen genade en drukte de Belgische ambities vervolgens al snel nog verder de kop in. Aanvaller Freeke Moes speelde met een chopje tegenstander Emma Puvrez uit en passeerde keeper Elena Sotgiu, met een rollertje. Binnen vijf minuut leidde Oranje met 2-0. Dit was een droomstart voor het Nederlands elftal. Het was de eerste goal van Moes in veertien interlands. Een uitstekend moment om een einde te maken aan haar doelpuntendroogte. Nog voor het einde van het eerste kwart raakte Frédérique Matla de paal, waardoor België ontsnapte aan de 3-0.

De enige fase waarin het vervolgens nog spannend werd, was in het tweede kwart. De Red Panthers weigerden de handdoek in de ring te gooien, gingen hoger staan en haalden drie strafcorners achter elkaar. Die werden niet verzilverd, maar even later schoot Abi Raye alsnog de 2-1 binnen. Bijna vanaf de achterlijn pushte ze de bal langs Josine Koning, die een klein gaatje in de hoek openliet. Toen België vervolgens voor de vierde keer een corner haalde, was dat de uitgelezen kans om de 2-2 te scoren. Maar de sleeppush van Vanden Borre werd eruit gelopen door Margot van Geffen.

Joosje Burg scoort de 3-1
Oranje kreeg de controle over de wedstrijd al snel terug. Joosje Burg dribbelde door de Belgische verdediging heen en legde de bal op de stick van Justine Rasir, die ‘m zelf over de doellijn tikte: 3-1. De voorsprong van Nederland bestond weer uit een veilige marge van twee. Het was het eerste doelpunt van Burg op dit EK.

Ehren greep in de rust in een stuurde tweede keepster Aisling D’Hooghe het veld in. Oranje bleef domineren. Een backhandvoorzet van Marijn Veen schoot onder de stick van Pien Dicke door. Het derde kwart, waarin niet werd gescoord, was matig. België was niet in staat was om Nederland pijn te doen. Nederland creëerde weinig en liet het na om de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

Vroeg in het vierde kwart versierde Oranje twee strafcorners, maar die werden niet verzilverd. België kreeg nog één kans op de 3-2, maar vrijgelaten voor het doel van Koning verzuimde Delphine Marien de bal aan te nemen. Een gemiste strafcorner van Matla was één van de laatste kansen van de wedstrijd, waarna na zestig minuten hockeyen het eindsignaal klonk en het Nederlandse feest losbarstte. Oranje heeft het EK nu voor de vierde keer op rij gewonnen. Een evenaring van het record dat werd gevestigd in 2005.