Lyles sprint ook naar wereldtitel op 200m, Jackson loopt tweede tijd ooit

In het Hongaarse Boedapest heeft de zevende dag van het wereldkampioenschap atletiek zaterdag weer voor het nodige spektakel gezorgd. Op de twee technische onderdelen kwam het op de laatste pogingen aan en op de baan werd er bijzonder hard gesprint.

200m mannen, finale
Na zijn wereldtitel op de 100 meter ging Noah Lyles voor de dubbel, met een schuin oog op Usain Bolt's wereldrecord. Dat was wat te hoog gegrepen, maar de dubbel kwam er: Lyles sprintte met zijn kenmerkende geweldige slotstuk naar de wereldtitel in 19,52 seconden. Zilver was voor zijn jonge landgenoot Erriyon Knighton in 19,75 seconden, voor Letsile Tebogo (19,81), die eerder al de eerste Afrikaanse medaillewinnaar ooit was op de 100 meter.

200m vrouwen, finale
De ogen waren vooraf gericht op de Jamaicaanse wereldkampioene Shericka Jackson en de Amerikaanse uitdaagsters Sha'Carri Richardson, de winnares van de 100 meter, en Gabby Thomas. Dat bleek niet onterecht, maar er was er maar één de beste en ruim ook: Jackson snelde in een bizarre 21,41 seconden naar de wereldtitel, de tweede tijd ooit en maar 0,07 seconden boven Florence Griffith-Joyner's wereldrecord. Zilver ging in 21,81 naar Thomas, voor Richardson (21,92).

Hinkstapspringen vrouwen, finale
Dé grote dominante vrouw van het hinkstapspringen de laatste jaren, Yulimar Rojas, had het bijzonder moeilijk: de Venezolaanse moest knokken om na drie pogingen bij de top-8 te staan en zo nog drie pogingen te krijgen, maar leek simpelweg de kracht niet te hebben. Dat was buiten haar zesde en laatste poging gerekend, ineens knalde ze naar 15,08 meter en uiteindelijk haar vierde wereldtitel op rij. Daarmee verwees ze de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk, die in poging één al 15,00 meter noteerde, naar het zilver, vier centimeter voor de Cubaanse Leyanis Perez Hernandez.

Speerwerpen vrouwen, finale
Met een Zuid-Amerikaans record van 65,47 meter gooide Flor Denis Ruiz Hurtado zich in ronde één namens Colombia naar de leiding en daar bleef ze erg lang staan. Toch kwam het goud er niet: de Japanse favoriete Haruka Kitaguchi wierp zich met haar allerlaatste kans de medailles in en zelfs naar het goud met 66,73 meter. Ruiz Hurtado bleef op prachtig zilver staan, brons was met 63,38 meter voor de Australische Mackenzie Little.

4x100m mannen, series
Met Nsikak Ekpo, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Raphael Bouju leek het vooraf al lastig te worden voor Nederland, en zo geschiedde. Sterker nog, bij de eerste wissel ging het al fout en lag Nederland uit de wedstrijd. Canada haalde licht verrassend ook de finale niet, Italië was in 37,65 seconden de snelste.

4x100m vrouwen, series
N'Ketia Seedo, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Tasa Jiya liepen een degelijke race en in 42,53 seconden finishten ze als vierde. Dat bleek genoeg om als een van de tijdsnelsten naar de finale door te gaan, maar wel vrij ruim achter de VS, dat in 41,59 seconden de snelste tijd noteerde.

Tienkamp mannen
Vooraf waren er meerdere kanshebbers, hoewel de regerend wereldkampioen er snel uit lag: Kevin Mayer uit Frankrijk was geblesseerd en hield het na onderdeel twee, het verspringen, voor gezien. Na de eerste vijf onderdelen is de leiding in handen van de Duitser Leo Neugebauer, die heerlijk op dreef is. Hij begon met 10,69 seconden op de 100 meter, sprong naar 8,00 meter, stootte de kogel naar een fantastische 17,04 meter, sprong over 2,02 meter en raffelde de 400 meter af in 47,99 seconden.

Achter Neugebauer staat de Canadees Pierce LePage op plek twee, hoewel hij doorgaans wel een beduidend minder goed slot heeft van de tienkamp, met name het speerwerpen en de 1500 meter - onderdelen negen en tien - zijn minder goed voor hem. De grootste uitdager van Neugebauer lijkt dan ook LePage's landgenoot Damian Warner, die na de openingsdag op de derde plek staat. Rik Taam is degelijk op weg, hoewel hij het bij het hoogspringen flink liet liggen, maar een top-10-klassering lijkt er niet in te zitten.