Geen WK-medailles Klaver en Laros op WK atletiek, Hassan soepel naar finale

In het Hongaarse Boedapest is woensdag de vijfde dag van de wereldkampioenschappen atletiek afgewerkt. Het was nog altijd bloedverzengend heet in de hoofdstad, waar weer genoeg Nederlanders in actie kwamen, met ietwat wisselend succes.

1500m mannen, finale
Het pas 18-jarige Nederlandse toptalent Niels Laros stond gelijk in zijn eerste grote finale en liep heerlijk aanvallend, bij het ingaan van de laatste bocht opende hij zelfs de strijd om de medailles. Dat zat er niet in en hij zakte terug, maar met een tiende plek in 3:31,25 minuten liep hij wel wéér een nieuw Nederlands record. Het goud ging verrassend naar de Brit Josh Kerr, die in 3:29,38 minuten de Noorse topfavoriet Jakob Ingebrigtsen (3:29,65) het nakijken gaf. Diens landgenoot Narve Nordås, in tegenstelling tot Ingebrigtsen zelf nota bene gecoacht door Ingebrigtsen senior, pakte op drie honderdsten het brons.

400m vrouwen, finale
Lieke Klaver leek erg voortvarend te starten, maar achteraf bleek dat het wellicht wat té voortvarend was: ze kon het dit keer niet doortrekken in het laatste stuk en werd in 50,33 seconden zesde. Het goud ging met overmacht naar de Dominicaanse Marileidy Paulino in 48,76 seconden, ruim voor de Poolse Natalia Kaczmarek (49,57) en de bronzen Barbadiaanse Sada Williams (49,60), die haar land zo een zeldzame medaille bezorgde.

400m horden mannen, finale
In principe had Karsten Warholm niet in de finale moeten staan, de Noor schoot in de halve finales met een voet langs een horde en had ogenschijnlijk gediskwalificeerd moeten worden, maar dat gebeurde niet. Zo kon hij de finale domineren, zij het iets minder hevig dan normaal: goud in 46,89 seconden, bijna een beetje tegenvallend. Zilver ging zowaar naar de Britse Maagdeneilanden in de persoon van Kyron McMaster (47,34), een uiterst zeldzame internationale sportmedaille voor het Caraïbisch eilandenstaatje. De Amerikaan Rai Benjamin pakte in 47,56 seconden het brons.

Polsstokhoogspringen vrouwen, finale
Vier vrouwen wisten 4,80 meter te slechten, wat het in de breedte een prima wedstrijd maakte. De Sloveense Tina Sutej en Wilma Murto uit Finland eindigden daar, het brons was op basis van haar lagere aantal foutsprongen voor Murto. Ondertussen streden Nina Kennedy uit Australië en de Amerikaanse Katie Moon om de wereldtitel, beiden sprongen in één keer over 4,85 meter en in drie keer over 4,90 meter. Op 4,95 meter ging het voor beiden drie keer fout, waarna ze besloten geen jump-off te houden en zodoende het goud te delen.

100m horden vrouwen, halve finales
Met een beste seizoenstijd van 12,62 seconden liep Nadine Visser een uitstekende race, maar het was nét niet genoeg: ze werd derde op twee honderdsten van een seconde, de eerste twee plaatsten zich voor de finale - om als een van de twee tijdsnelsten door te mogen had ze 12,50 moeten lopen.

5000m vrouwen, series
Sifan Hassan en concurrente Faith Kipyegon maakten er een behoorlijk pittige strijd van, terwijl een plek bij de eerste acht gewoon voldoende was. Die kwam er ruimschoots en op de finish ging Hassan nog net langs de Keniaanse: winst in 14:32,29 seconden. Maureen Koster had het in haar serie beduidend moeilijker, maar met 15:05,13 minuten plaatste ze zich als achtste en laatste nog net voor de finale.

Polsstokhoogspringen mannen, kwalificatie
Menno Vloon was er namens Nederland bij, maar dat werd helaas geen groot succes: hij bleef steken op 5,70 meter en kwam daarmee vijf centimeter tekort voor een plekje in de finale, waar de Zweedse wereldrecordhouder Armand Duplantis de topfavoriet zal zijn.

200m vrouwen, series
In de vijfde serie stond Tasa Jiya in het oranje en zij zette een prima prestatie neer: met 22,97 seconden werd ze derde in haar serie, voldoende voor een plek in de halve finales. Kersvers wereldkampioene op de 100 meter Sha'Carri Richardson was de snelste en finishte in 22,16 seconden.

200m mannen, series
Ook hier één Nederlandse deelnemers en ook die schopte het tot de halve finales: Taymir Burnet liep een persoonlijk record van 20,31 seconden en mocht na zijn vijfde plek in zijn serie als een van de tijdsnelsten door.

Kogelslingeren vrouwen, kwalificatie
Geen Nederlandse deelname, maar wel het melden waard: Anita Wlodarczyk uit Polen, drievoudig olympisch kampioene en viervoudig wereldkampioene, kwam met 71,17 meter welgeteld acht centimeter tekort om zich voor de finale te plaatsen, de eerste keer sinds het WK van 2011 dat ze een grote titel níet weet te pakken.