'Puff Daddy' raakt eigen wodkamerk kwijt na uiten beschuldigingen van racisme

Rapper Sean ‘Diddy’ Combs, voorheen bekend als Puff Daddy, verliest zijn eigen wodkamerk. Diageo, een van ‘s werelds grootste drankenproducenten, heeft de langdurige samenwerking beëindigd nadat de artiest het bedrijf beschuldigde van racisme.

Hiermee komt een einde aan een 15-jarige samenwerking tussen de rapper en het drankbedrijf. Diageo benaderde hem in 2007 als ambassadeur voor het wodkamerk Ciroc, dat sindsdien enorm populair is geworden. Wodka en tequila

Volgens de rapper verkocht Diageo in 2007 slechts 75.000 dozen Ciroc, maar door zijn inspanningen steeg dit aantal tot 2,6 miljoen dozen in 2014. In datzelfde jaar starten ze ook een samenwerking met het tequilamerk DeLeon.

De samenwerking kwam de afgelopen jaren echter steeds meer onder druk te staan, volgens gerechtelijke documenten. Combs beweerde dat Diageo Ciroc en DeLeon verwaarloosde en hen verkeerd promootte als ‘zwarte merken’.

Ook zou de drankenproducent meer tijd en geld hebben gestoken in de productie, marketing en distributie van hun andere wodka- en tequilamerken. Hierdoor zou DeLeon veel minder hebben gescoord dan het tequilamerk Casamigos, dat Diageo in 2017 kocht voor ongeveer één miljard dollar van acteur George Clooney. 

Combs beweert dat hogere managers van het drankbedrijf hebben laten doorschemeren dat ze zijn merken anders behandeld zouden hebben behandelen als hij een blanke beroemdheid was geweest.

Volgens Diageo probeert de rapper het bedrijf te chanteren met ongefundeerde beschuldigingen van racisme, om zo miljarden dollars aan schadevergoeding te kunnen eisen. Diageo, dat vorig jaar een omzet behaalde van omgerekend 18 miljard euro met merken als Johnnie Walker whisky, Tanqueray gin en Smirnoff wodka, voelt zich daarom genoodzaakt om de samenwerking te beëindigen.

Diageo beweert dat de artiest nauwelijks geld heeft geïnvesteerd in de samenwerking, maar er wel honderden miljoenen aan heeft verdiend. Combs stond jarenlang bovenaan de lijst van rijkste rappers van Forbes.

Combs stapte in mei naar de rechter en Diageo heeft gevraagd de zaak af te wijzen.