Rellen in Frankrijk: geweld, vernielingen en meer dan 1300 arrestaties

Uitgebrande voertuigen, geplunderde winkels: de beelden uit Marseille, Lyon en Parijs lijken op elkaar. Voor de vierde nacht op rij braken er op veel plaatsen gewelddadigheden uit. Meer dan 1300 mensen werden gearresteerd. 

Marseille was gisteravond de hotspot. Overal werd geplunderd. Ook in de tabakswinkel van Alexander. Hij sprak zijn verbijstering uit op de nieuwszender BFM-TV. "Ik sta om 5 uur op, werk, doe mijn best. Eerst moest ik mijn drie werknemers als werkloos aanmelden. Ik heb niets meer, alles is stuk. Macron, doe wat! Zo kan het niet verder. Ik ga het land verlaten, want hier heerst chaos."

Een vergelijkbare reactie in Lyon. "Ik vond mijn kassa 500 meter verderop. Ze ruimden alles op. Degenen die om 4 uur 's ochtends kwamen, waren boos omdat er niet veel meer te plunderen viel. Het waren jeugdbendes - vijf, tien, vijftien man sterk", meldde een eigenaar van een vernielde badmode winkel. De politie was elders ingezet, ze hadden te weinig mensen. 

Het openbaar vervoer werd stilgelegd
De beslissing dat om vanwege veiligheidsredenen in het hele land na 21.00 uur bussen en treinen stopten met rijden, baarde opzien. Op sommige plekken in Parijs werd het openbaar vervoer om 19.00 uur al stilgelegd.

Meer dan 1300 arrestaties
De minister van Binnenlandse Zaken heeft gisteravond zich waarschijnlijk misrekend. Hij sprak van een lagere intensiteit van de rellen. Maar het aantal arrestaties schoot omhoog naar een record - meer dan 1.300. Er werd meer geplunderd maar er werden minder auto's in de brand gestoken en er raakten minder politieagenten gewond.