Droogte-record in de maak?

Hallo daar! 

Ik verdiepte mij eens op het terrein van droogte. Niet echt een liefhebberij zoals de meeste wel weten,  maar het is inmiddels dermate interessant dat ik het toch niet na kan laten om daar eens wat achtergrond informatie over te geven.  

Heel veel plaatsen, eigenlijk het grootste deel van het land heeft al méér dan een maand geen druppel regen meer gezien. Feitelijk zijn er voor record-droogte's deels dezelfde eisen als voor een hittegolf. Alleen nu in een heel andere versie.

Het inmense bolwerk van hogedruk ligt er nog steeds, al komen er wel wat kleine wijzigingen. Niet speciefiek aan de hogedruk zelf, maar er gaat zich een nieuwe kern ontwikkelen ten NW van ons. 

Toch zijn/waren de buien zeker niet heel ver weg. Om terug te komen op de droogte, afgelopen donderdag viel er in Borculo zowaar 2 mm, en ook delen van het oosten en zuidoosten kregen ietwat gespetter. Onweer bleef duidelijk buiten onze grenzen.

Spreken we gezien de verwachtingen nu van een totaal droogte-record? Ik ben geneigd te zeggen van: NEE. Er is dus neerslag gevallen, hoe weinig dan ook. Echter viel dit niet in De Bilt.

Zo zit dat dus ook met hittegolven. Het zuiden en oosten zijn vaak warmer dan verder noord-of westwaarts. Een paar tienden van verschil kan er dus voor zorgen dat je oftewel een landelijke of regionale en dus wel of géén officiele hittegolf hebt, of niet.

Het is dus best wel uniek om nu te zeggen dat dat nu feitelijk ook voor de neerslag van toepassing is. De Bilt, en dus een landelijk droogte-record lijkt er wel in te zitten, maar regionaal is dat dus niet het geval. 

Ik vind het dus een heel lastige kwestie. Als De Bilt in een lange reeks een dag heeft met 24,4 graden, terwijl de rest van het land wel aan die criteria voeldoet, tja.. lastig. Zo nu dus ook met de neerslag. 

Dan komt bij mij de vraag: moet je De Bilt niet laten vallen als eikpunt? Als er in het zuiden/oosten aan de eisen wordt voldaan dan is er in principe gewoon sprake van een hittegolf, doch de verschillen met de Wadden en deels ook rondom het IJsselmeer zijn ook best significant, en dat mag je ook beslist niet onderschatten. 

Zodoende dus ook met de neerslag. Dat ene meetbare buitje kan dus toch voor een nieuwe kwestie zorgen.  

Neerslag is voorlopig beslist niet aan de orde. Wel een grotendeels tropisch weekend, al denk ik wel dat zelfs de Wadden rond de 25 graden kunnen uitkomen. 

De buien vinden we nog steeds in de binnenlanden van het MZ-gebied.  

Persoonlijk krijg ik wél een absoluut droogte-record. Na 9 mei is er hier geen druppel meer gevallen. Mei was met 25 mm al uitermate karig hier. Maar in juli 2006 bleef de teller steken op 31 volledig droge dagen, en dat ga ik dus makkelijk verbreken. Overigens volgde toen een record-natte augustus met ruim 355 mm regen. Er is dus hoop.  

Geniet van het warme weekend!