Rellen in Leipzig na veroordeling links-extremistische nazi-jager Lina E. (28)

In de Duitse stad Leipzig is het gisteravond tot rellen gekomen tussen linkse demonstranten en de politie. Het was al dagenlang onrustig in de stad na de veroordeling van de extreemlinkse militant Lina E., die actief jaagde op neonazi's.

Volgens de politie zijn bij de rellen door linkse demonstranten in Leipzig ongeveer 25 agenten gewond geraakt. De politie werd aangevallen met stenen en vuurwerk. Er zouden ook gewonden zijn gevallen bij demonstranten.

Grote demonstratie in Leipzig verboden
Na het vonnis tegen de linksextremiste Lina E. riep de linkse autonome scene zaterdag op tot solidariteitsdemonstraties in het hele land. Een grote bijeenkomst was verboden door de stad Leipzig. Klachten tegen het verbod tot aan het Federale Constitutionele Hof waren niet succesvol.

De 28-jarige Lina E. is woensdag door de Hogere Regionale Rechtbank van Dresden veroordeeld tot vijf jaar en drie maanden gevangenisstraf wegens gewelddaden tegen vermeende en daadwerkelijke neonazi's, maar werd in eerste instantie vrijgelaten om gezondheidsredenen. Ook drie andere medeverdachten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Gisteravond bij de rellen in de wijk Connewitz omsingelde de politie zo'n 300 demonstranten tot in de vroege uurtjes en namen hun persoonlijke gegevens op. Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen vijf personen. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging. 

De voorzitter van de Duitse politievakbond Wendt omschreef het operationele concept in Leipzig als geslaagd. Hij sprak van de-escalatie door kracht. De Saksische linkse politicus Böhme benadrukte daarentegen dat de situatie pas escaleerde toen de demonstratie werd verboden.

Links-extremisme in Duitsland
De extremisme- en terrorisme-expert Felix Neumann classificeert links-extremisme in Duitsland als een groeiende dreiging. Op Duitse media zei de medewerker van de Konrad Adenauer Foundation dat er steeds meer kleine groepen opdoken in de links-radicale scene, die professioneler werd en een grotere bereidheid toonde om geweld te gebruiken.

De links-extremistische scene wordt gekenmerkt door politieke ideeën die vaak worden gekenmerkt door duidelijke vriend-vijandschema's (polarisatie) , legt Neumann uit in de DLF . Het eigen wereldbeeld wordt als onfeilbaar beschouwd. Dit zou kunnen leiden tot het idee dat geweld een legitiem middel is om politieke ideeën door te drukken. Wat in bepaalde scènes opvalt, is de omslag van geweld tegen instellingen naar geweld tegen mensen. In de groep rond Lina E. was duidelijk sprake van een verlies van vertrouwen in de politiek, wat vervolgens leidde tot 'de jacht' op vermeende en daadwerkelijke neonazi's.

Verbeter de bestrijding van rechtsextremisme
Neumann verwierp de kritiek op het vonnis tegen Lina E., dat door velen als onevenredig hard werd omschreven. Als vergelijkbare vonnissen tegen rechts-extremisten daadwerkelijk milder zouden zijn en links-extremisten consequenter zouden worden vervolgd dan rechts-extremisten, zou er verbetering moeten komen, met name in de strafrechtelijke vervolging van extreemrechts. Geweld is geenszins een legitiem middel van politieke strijd.

Om ervoor te zorgen dat overheidsoptreden tegen radicale groeperingen niet uitmondt in gewelddadige protesten, zoals momenteel te zien is in Leipzig , moeten politici hun strijd tegen vijanden van de grondwet zichtbaar maken, aldus de terrorismedeskundige. Daarnaast moet er meer geld worden gestoken in preventieprogramma's.