Emotionele zege Evans en eerbetoon voor overleden Breen in Rally van Kroatië

Voor de rallyliefhebbers keren we even terug naar het weekeinde, want op de Kroatische wegen werd de vierde wedstrijd van het wereldkampioenschap verreden. De Rally van Kroatië ging echter vooral over iets anders: de tragische dood van Craig Breen, de week voor het evenement. De nummer zes in het WK verongelukte tijdens een trainingsrit in Kroatië en tijdens het weekeinde stond men uiteraard uitgebreid stil bij zijn overlijden.

Op dag één verloren Toyota-coureurs Sebastien Ogier en Kalle Rovanperä de nodige tijd door een lekke band op precies dezelfde plek: Ogier had de band, samen met navigator Vincent Landais, in een ruime minuut vervangen, Rovanperä en navigator Jonne Halttunen hadden dik twee minuten nodig. De Belgische Hyundai-coureur Thierry Neuville ging met Martijn Wydaeghe aan de leiding na dag één, voor Welshman Elfyn Evans met Scott Martin in de Toyota (+5,7), Ford-duo Ott Tänak/Martin Järveoja (+30,0) en de Hyundai van Esapekka Lappi en Janne Ferm (+33,4).

Op de zaterdag reed Neuville prima de ochtend door, waarbij hij zijn voorsprong zonder problemen kon behouden...tot de elfde proef. De Belg maakte een foutje, gleed tegen een stuk beton en een boom en in één klap was zijn rally klaar. Evans nam zo de leiding over en wist die uit te breiden naar 25,4 seconden op Tänak. Lappi volgde op 55,4 seconden en Ogier stond met Rovanperä op de vierde en vijfde plek: +1:49 en +1:51 minuten achter Evans, respectievelijk.

Zondag kende Neuville even een lastig momentje, maar hij hield de boel netjes onder controle en wist voor het eerst in zo'n anderhalf jaar weer eens een overwinning te pakken. Op 27,0 seconden ging de tweede plek naar Tänak, terwijl de derde plek op 58,6 seconden naar Lappi in de met Ierse kleuren uitgedoste Hyundai ging.