Kantonrechter zet rem op proceskosten bij verkeersboetes: slechts ¤100 toegekend

Een Haagse kantonrechter heeft besloten om slechts €100 aan proceskosten toe te kennen in plaats van de gebruikelijke €1300, nadat een verkeersboete van €168 werd kwijtgescholden. Het adviesbureau Skandara, dat bezwaar maakte tegen de boete op basis van 'no cure, no pay', is in hoger beroep gegaan.

De kantonrechter stelt dat de hoge proceskosten voor dit soort bedrijven die maar erg weinig moeite in hun zaak steken geen effectieve rechtsbescherming voor de burger bieden en roept op tot structurele veranderingen. Een meerderheid in de Tweede Kamer, bestaande uit VVD, D66, CDA, PvdA en SP, wil de hoge vergoedingen aanpassen.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen heeft Kamervragen gesteld aan minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) over het aanpakken van vergoedingen voor verkeersboetes en het mogelijk aanwezig zijn van een perverse prikkel in het systeem. Oprichter van Skandara, Brahim de Jong, is het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter en stelt dat specialistische hulp bij bezwaar tegen verkeersboetes essentieel is.

In 2021 werden ruim acht miljoen verkeersboetes opgelegd in Nederland, waarvan er 336.000 bezwaren werden ingediend. In 46.200 gevallen gingen mensen in beroep bij de kantonrechter, die in 40.000 zaken uitspraak deed.