Roglic klopt Evenepoel in bergetappe Ronde van CataloniŽ

Primoz Roglic heeft de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma was op de slotbeklimming van Lo Port net te sterk voor Remco Evenepoel. Roglic heeft in het algemeen klassement nu een voorsprong van tien seconden op de Belgische wereldkampioen.

Na vier etappes stonden Primoz Roglic en Remco Evenepoel in tijd gelijk, maar mocht de Sloveen van Jumbo-Visma de leiderstrui dragen vanwege betere dagresultaten. Maar vrijdag stond een nieuwe bergrit op het programma met aankomst op Lo Port, een beklimming van 8,6 kilometer aan gemiddelde stijgingspercentage van 8,8%.

De vlucht van de dag bestond uit vijf Spanjaarden, een Fransman en een Ethiopiër. Ibaí Azurmendi, Pablo Castrillo, José Félix Parra, Julen Amézqueta, Héctor Carretero, Guillaume Martin en Tsgabu Grmay. Grmay hield het langst vol, maar op de slotbeklimming werd de Ethiopiër ingerekend door het peloton, dat werd aangevoerd door Soudal-QuickStep. De ploeg van Evenepoel zorgde voor een stevig tempo, waarna de Belgische wereldkampioen het met vier kilometer zelf probeerde, maar werd in het wiel gevolgd door leider Roglic. Marc Soler kon verassend genoeg ook aanhaken bij het tweetal. Joao Almeida, ploeggenoot van Soler, kon later ook aansluiten bij het koptrio.

Evenepoel bleef het proberen, maar telkens had Roglic een antwoord op de versnelling van de wereldkampioen. Met nog 300 meter te gaan zette Evenepoel zijn sprint in, maar werd snel gecounterd door Roglic. De Sloveen had duidelijk het beste voor het laatst bewaard en sprintte makkelijk naar de dagwinst en zette Evenepoel nog op vier seconden. Door de bonificatieseconden aan de finishstreep is het verschil in het algemeen klassement nu tien seconden in het voordeel van Roglic, met nog twee etappes te gaan.

Results powered by FirstCycling.com