FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 maart 2023

Dramatisch Nederlands elftal verliest kansloos van Frankrijk in EK-kwalificatie

Het Nederlands elftal is de kwalificatie voor het EK van 2024 begonnen met een kansloze 4-0 nederlaag tegen Frankrijk. Na 21 minuten stond het al 3-0 voor de Fransen in het Stade de France.

Na 21 minuten was het al 3-0 voor Frankrijk. De vicewereldkampioen kwam al na twee minuten op voorsprong na een bekeken schot van Antoine Griezmann. Snel daarna maakte Dayot Upamecano de 2-0, waarbij Jasper Ciliessen er niet goed uit zag. En na 21 minuten zorgde Kylian Mbappé voor de 3-0.

Bij het Nederlands elftal was het vooral tegenhouden en werd nauwelijks gevaarlijk. Ook in de tweede helft was er geen dreiging van Oranje en zorgde Mbappé vlak voor tijd voor de 4-0. In blessuretijd kreeg Oranje nog een penalty na hands van Upamecano, maar zoals het de gehele wedstrijd liep dat ook mis. De penalty van Memphis Depay werd gestopt.

Fantastische Price veegt Van Gerwen van het podium in Premier League

In het Engelse Newcastle is de achtste speelavond van het jaar in de Premier League Darts afgewerkt. Het was wat niveau betreft met afstand de meest matige van de avonden tot nu toe, en ook wat betreft de spanning was het niet echt memorabel.

Kwartfinales
Michael van Gerwen en Peter Wright maakten er niet bepaald een daverende openingswedstrijd van. De Nederlander kwam op 3-1 en 4-2, maar Wright speelde zich terug naar 4-4. Het onfortuinlijke publiek zag hoe de volgende twee legs verdeeld werden, waarna Van Gerwen het ineens met een 150-finish afmaakte: 6-5.

Nathan Aspinall en Dimitri van den Bergh leken er wat meer zin in te hebben, met degelijk spel kwam de Belg op 3-1. Met onder meer een elfdarter kwam Aspinall weer op gelijke hoogte, waarna uiteindelijk een elfde leg uitkomst moest bieden: die won Aspinall met een 64-finish.

Over het Welsh onderonsje tussen Gerwyn Price en Jonny Clayton kunnen we vrij kort zijn: bij God's gratie won Clayton een leg, maar verder kwam hij totaal niet opdagen en dus won Price doodsimpel met 6-1.

Michael Smith opende prima tegen Chris Dobey en pakte een 3-1 voorsprong, maar via onder meer een elfdarter kwam Dobey terug tot 3-3. Vanaf 4-4 leek het helemaal gedaan met Smith, die weinig meer raakte en zag hoe Dobey het met dubbel-16 afmaakte voor een 6-4 zege.

Halve finales
Van Gerwen kreeg een apatische Aspinall tegenover zich, die welgeteld nul van zijn acht pijlen op een dubbel liet liggen. Een heuse whitewash dus, Van Gerwen ging met een 6-0 zege door naar de finale.

Price speelde tegen Dobey voor een plek in de finale, en dat werd weliswaar wat spannender dan de andere halve finale, geweldig was het niveau bepaald niet. Price kwam op 5-2 en dus leek het snel klaar te zijn, maar met onder meer een prima 97-finish pakte Dobey nog twee legs, alvorens Price het via 76 gewoon afmaakte met 6-4.

Finale
Van Gerwen tegen Price als finale, wat qua spanning een gezapige afsluiter werd van een wat gezapige avond. Wat niveau betreft was het echter wel totaal anders, want Price speelde fenomenaal goed. Leg twee ging in zeventien darts uit, een uitschietertje, maar verder speerde hij de Nederlander finaal naar huis, wat niet beter geïllustreerd kon worden dan door het feit dat Price het met 6-1 afmaakte met zijn tweede tiendarter van de finale.

Koord breekt tijdens bungeejump, man overleeft val

In Thailand brak tijdens een bungeejump het koord af halverwege een sprong van een 10 verdiepingen hoog podium.

Mike, een toerist uit Hongkong, nam de sprong in het diepe in een pretpark in Zuidoost-Thailand in januari dit jaar.

Maar milliseconden voordat de 39-jarige het diepste punt van zijn sprong bereikte, scheurde het koord en viel hij enkele meters lager in het water. Hij wist aan de kant te komen met zijn voeten nog bij elkaar gebonden en hield aan de smak wat lichte verwondingen over. 

Engeland opent EK-kwalificatie met winst op kampioen ItaliŰ, Kane topscorer aller tijden

Engeland is uitstekend begonnen aan de kwalificatie voor het EK voetbal van volgend jaar. In Napoli waren de Engelsen te sterk voor Italië, dat volgend jaar in Duitsland de in 2021 veroverde Europese titel hoopt te verdedigen.

Declan Rice opende in de wedstrijd in groep C al na een klein kwartier de score, en kort voor rust werd het nog erger in het Stadio Diego Armando Maradona: Engeland kreeg een penalty en Harry Kane was vanaf elf meter trefzeker. De Argentijns-Italiaanse debutant Mateo Retegui bracht de Italiaanse hoop terug door tien minuten na rust voor 1-2 te zorgen, maar daar bleef het bij. Kane's goal was overigens zijn 54e in het shirt van Engeland, waarmee hij nu topscorer aller tijden is voor zijn land.

De andere wedstrijd in groep C ging tussen Noord-Macedonië en Malta, waar in de eerste helft weinig gebeurde. Napoli-speler Elif Elmas opende twintig minuten na rust de score voor de thuisploeg, een paar minuten later konden de fans in Skopje juichen voor Darko Churlinov en de 2-0. Yannick Yankam deed namens Malta wel iets terug, maar meer dan een eretreffer zat er niet in.

In groep H stonden drie wedstrijden op het programma, te beginnen met een duel in Astana. Daar kwam Kazachstan na zo'n 25 minuten op 1-0 tegen Slovenië dankzij de eerste interlandgoal van de jonge Maksim Samorodov. In de tweede helft waren er echter ook twee Slovenen die hun eerste interlandgoal maakten: David Brekalo en Zan Vipotnik zorgden voor een 1-2 overwinning voor de Slovenen.

Denemarken speelde thuis een Scandinavische derby tegen Finland, waarbij de net 20-jarige Rasmus Højlund de grote ster werd. Hij stond voor het eerst in de basis en de aanwinst van Atalanta zorgde al vroeg voor de 1-0. FC Groningen-huurling Oliver Antman bracht Finland kort na rust op gelijke hoogte, maar in het laatste kwartier trok Højlund met twee goals de drie punten voor Denemarken binnen.

San Marino ontving Noord-Ierland, wat voor Dion Charles een uitstekende kans bleef om zijn eerste interlandgoal te noteren. Na dik twintig minuten opende hij de score, tien minuten na rust voegde hij er nog een goal aan toe, wat Noord-Ierland de 0-2 zege opleverde.

Bosnië & Herzegovina speelde thuis tegen IJsland, waarbij Rade Krunic in de eerste helft al twee treffers wist te maken. Amar Dedic was een minuut of twintig na rust goed voor de 3-0, terwijl de IJslanders te weinig voor elkaar kregen om echt dreigend te worden, en dus bleef het bij 3-0.

Portugal mocht beginnen met een duel tegen Liechtenstein, op papier én in de praktijk niet de zwaarste opgave. Al na acht minuten had João Cancelo de bal in het doel liggen, opmerkelijk genoeg bleef het daar tot de rust bij. In de twintig minuten na de pauze werd de boel echter flink op slot gegooid: twee goals van Bernardo Silva en een treffer van Cristiano Ronaldo zorgden voor 4-0.

Slowakije ontving Luxemburg, maar in het matig bezette stadion in Trnava was weinig reden tot juichen: anderhalf uur voetbal en geen enkele goal.

Van Aert in prachtige wedstrijd te snel voor Van der Poel en Pogacar in E3 Prijs Harelbeke

Wout van Aert heeft de E3 Saxo Classic gewonnen. In een prachtige driestrijd tussen Van Aert, Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar was de Belg de snelste voor de Nederlander en de Sloveen.

In de eerste uren van de wedstrijd kregen we lange tijd een kopgroep van vijf, maar speelde geen invloed op het koersverloop. De ploegen van Wout van Aert, Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel hadden de controle, waarna Van der Poel op tachtig kilometer van de finish de finale opende. De Nederlander, die vorige week nog Milaan Sanremo won, trok stevig door op de Taaienberg. Hij werd direct gevolgd door Van Aert. Pogacar begon niet vooraan op de Taaienberg, maar zette de scheve situatie snel weer recht en sloot snel aan bij het tweetal.

Uiteindelijk kregen we na de Taaienberg een groep van dertig renners, maar zou het nooit meer stilvallen. Op een tussenstuk richting de Stationsberg namen Søren Kragh Andersen, Nathan van Hooydonck en Matei Mohoric een kleine voorsprong, maar na een nieuwe versnelling van Van der Poel, die werd gevolgd door Van Aert en Pogacar reden ze zo naar de eerste groep toe. Zo had Van der Poel en Van Aert een ploeggenoot mee, maar met de beklimmingen van de Paterberg en de Oude Kwaremont nog te gaan was er nog niks beslist.

Op de Paterberg reed Pogacar stevig door en moesten Van Hooijdonck, Kragh Andersen en Mohoric passen, waardoor we een prachtig drietal vooraan kregen. Op de lastige Oude Kwaremont ging Pogacar nogmaals stevig door. Van der Poel kon het wiel houden van de Sloveen, maar Van Aert moest tot twee keer een gaatje laten, maar op de top van de Oude Kwaremont zat hij er weer in het wiel, waarna het drietal met nog veertig kilometer richting de finish ging. Pogacar probeerde het in de voorlaatste kilometer nog wel, maar Van der Poel reageerde direct. Pogacar begon aan kop de sprint, maar hij werd snel voorbij gereden door Van Aert. De Belg van Jumbo-Visma was duidelijk de snelste, voor Van der Poel en Pogacar.

Results powered by FirstCycling.com

Enorme astero´de passeert de aarde dit weekend

Een asteroïde die groot genoeg is om een stad te vernietigen zal dit weekend tussen de banen van de aarde en de maan passeren.

Het object, genaamd 2023 DZ2, werd een maand geleden ontdekt. Op zaterdag passeert het binnen zo'n 515.000 km van de maan, voordat het enkele uren later op zo'n 68.000 km afstand langs de aarde zal gaan. Het komt zelden voor dat zo'n enorme asteroïde - naar schatting tussen de 40 en 90 meter in doorsnee - zo dicht bij de aarde komt.

Volgens NASA is het een belangrijke kans voor astronomen om hun kennis van asteroïden te vergroten, voor het geval er ooit een gevaarlijk object wordt ontdekt dat de aarde wel kan raken.

"Er is geen enkele kans dat deze asteroïde de aarde treft, maar het op korte afstand passeren van de aarde biedt een geweldige mogelijkheid voor observaties", zei Richard Moissl, hoofd van de planetaire verdediging van de European Space Agency.

Aangezien het object op slechts 68.000 km afstand passeert, zal de asteroïde al zichtbaar zijn door verrekijkers en kleine telescopen van over de hele wereld.

Een live webuitzending van het passeren zal te zien zijn bij The Virtual Telescope Project .

Het lijkt erop dat de asteroïde in 2026 weer terugkeert naar de baan van de aarde, maar wetenschappers sluiten het raken van de aarde ook voor 2026 uit. 

Beschikbaar inkomen huishoudens 2 procent hoger in 2022

In 2022 was het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens 2,0 procent hoger dan een jaar eerder, aldus het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financiën van huishoudens. De toename is vooral toe te schrijven aan een stijging van de beloning van werknemers, door hogere cao-lonen en meer banen, en aan de compensatie voor de hoge energieprijzen. De hypotheekschuld groeide met 27,8 miljard euro naar 813,1 miljard euro.

Beloning werknemers draagt meest bij aan stijging huishoudinkomen
Het inkomen van zowel werknemers als zelfstandigen lag vorig jaar hoger dan in 2021. De totale beloning van werknemers groeide met 7,5 procent. Het aantal werknemersbanen was 3,6 procent hoger en het aantal gewerkte uren groeide met 3,4 procent. De cao-loonstijging kwam in 2022 op 3,3 procent uit. Het gemengd inkomen lag 9,7 procent hoger dan een jaar eerder.

De stijging van het totaal aan ontvangen uitkeringen bedroeg 5,2 procent. Er zijn meer AOW- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen uitgekeerd. Het aantal werkloosheidsuitkeringen lag lager dan in 2021. Verder werden huishoudens gecompenseerd voor de gestegen energieprijzen. Lage inkomens maakten aanspraak op de energietoeslag, en in november en december kregen alle huishoudens met een elektriciteitsaansluiting 190 euro energiecompensatie. Huishoudens betaalden 5,0 procent meer belastingen en sociale premies.

Om tot het reëel beschikbaar inkomen te komen, wordt het netto beschikbaar inkomen gecorrigeerd voor prijsstijgingen.

Hypotheekschuld hoger, schuldquote lager
In het 2022 was de hypotheekschuld 27,8 miljard euro hoger dan een jaar eerder. Doordat de economie harder groeide dan de woninghypotheken namen de schulden als percentage van het bbp af; van 91,8 procent in 2021 naar 86,4 procent in 2022. Dit is het laagste niveau sinds 2003.

Diablo IV nu voor iedereen speelbaar, wachtrijen gegarandeerd

De open bèta van Diablo IV is officieel van start gegaan. Al vanaf eergister kon de game gepreload worden en sinds een paar uur kunnen gamers op alle relevante platforms het spel uitproberen.

Vorig weekend konden mensen die voor Diablo IV een preorder hadden staan al een lang weekend met de game aan de slag. Onze eigen bevindingen daarvan kun je hier teruglezen. In de closed bèta van vorig weekend konden we alleen met de Barbarian, de Rogue en de Sorcerer aan de slag, daar komen dit weekend de Necromancer en de Druid bij.

Het was vorig weekend al druk op met name de vrijdagavond met soms enorme queues, dat is nu nog een stukje erger: Na een wachtrij van 80 minuten kon ondergetekende 10 minuten spelen waarna de verbinding met de server verbrak en een nieuwe queue gepresenteerd kreeg van 150 minuten. Afijn, het is wellicht zinvol om een andere activiteit achter de hand te houden en niet je avond af te stemmen op het spelen van Diablo IV. Naar verwachting zal het naarmate het weekend vordert beter gaan.

Diablo IV verschijnt op 6 juni dit jaar, voor Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4, PlayStation 5 en PC.

Roglic klopt Evenepoel in bergetappe Ronde van CataloniŰ

Primoz Roglic heeft de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma was op de slotbeklimming van Lo Port net te sterk voor Remco Evenepoel. Roglic heeft in het algemeen klassement nu een voorsprong van tien seconden op de Belgische wereldkampioen.

Na vier etappes stonden Primoz Roglic en Remco Evenepoel in tijd gelijk, maar mocht de Sloveen van Jumbo-Visma de leiderstrui dragen vanwege betere dagresultaten. Maar vrijdag stond een nieuwe bergrit op het programma met aankomst op Lo Port, een beklimming van 8,6 kilometer aan gemiddelde stijgingspercentage van 8,8%.

De vlucht van de dag bestond uit vijf Spanjaarden, een Fransman en een Ethiopiër. Ibaí Azurmendi, Pablo Castrillo, José Félix Parra, Julen Amézqueta, Héctor Carretero, Guillaume Martin en Tsgabu Grmay. Grmay hield het langst vol, maar op de slotbeklimming werd de Ethiopiër ingerekend door het peloton, dat werd aangevoerd door Soudal-QuickStep. De ploeg van Evenepoel zorgde voor een stevig tempo, waarna de Belgische wereldkampioen het met vier kilometer zelf probeerde, maar werd in het wiel gevolgd door leider Roglic. Marc Soler kon verassend genoeg ook aanhaken bij het tweetal. Joao Almeida, ploeggenoot van Soler, kon later ook aansluiten bij het koptrio.

Evenepoel bleef het proberen, maar telkens had Roglic een antwoord op de versnelling van de wereldkampioen. Met nog 300 meter te gaan zette Evenepoel zijn sprint in, maar werd snel gecounterd door Roglic. De Sloveen had duidelijk het beste voor het laatst bewaard en sprintte makkelijk naar de dagwinst en zette Evenepoel nog op vier seconden. Door de bonificatieseconden aan de finishstreep is het verschil in het algemeen klassement nu tien seconden in het voordeel van Roglic, met nog twee etappes te gaan.

Results powered by FirstCycling.com

Weduwe (100) vergelijkt boekverbod Florida met nazi-Duitsland

Een 100-jarige weduwe van een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog vergeleek de inspanningen van Florida om boeken te verbieden met nazi-Duitsland.

Grace Linn woonde de protestbijeenkomst van de Martin County School Board tegen de nieuwe wet van Florida bij, die alleen boeken toestaat die op de door de staat goedgekeurde leeslijst staan. Linn zei: "Angst is geen vrijheid. Angst is geen vrijheid. Angst is controle." "Verboden boeken moeten met trots worden tentoongesteld en beschermd tegen schooldirecties zoals deze", voegde ze eraan toe.

Only Fans-model van universiteit getrapt wegens sexy foto's op Instagram

Een Australisch OnlyFans influencer zegt dat ze van de universiteit is geschopt vanwege de uitdagende foto's die ze online plaatst. De 23-jarige Sarah Button zegt dat ze haar rechtenstudie moest staken nadat er online posts van haar in sexy ondergoed waren ontdekt. Button zegt dat ze van plan is ooit de universitaire studie opnieuw op te pakken, maar niet in de nabije toekomst.

Celstraf na seksueel misbruik drie minderjarigen tijdens muzieklessen

De rechtbank Noord-Holland heeft een 63-jarige man veroordeeld voor seksueel misbruik van drie destijds minderjarige slachtoffers tijdens de pianolessen die hij gaf in zijn woning in Beverwijk.

Bij twee slachtoffers vond het misbruik geregeld en jarenlang plaats. De rechtbank legt hem een celstraf op van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Gedurende zijn proeftijd mag hij onder andere geen les geven aan minderjarigen.

Seksueel misbruik
De rechtbank vindt de verklaringen van drie slachtoffers (nu 21, 23 en 23 jaar oud) betrouwbaar. Ze hebben consistent verklaard over wat hen is overkomen. De verdachte heeft in ieder geval in de periode van 13 december 2011 tot en met 14 december 2017 bij hem thuis in Beverwijk muziekles gegeven aan minderjarigen, waaronder pianoles aan de drie slachtoffers. Tijdens de lessen zaten de slachtoffers achter de piano en ging de verdachte naast hen zitten. Hij maakte zich toen schuldig aan het plegen van ontuchtige handelingen. Bij één van de slachtoffers heeft hij zich tevens schuldig gemaakt aan seksueel binnendringen door met zijn vinger in haar vagina te gaan.

De rechtbank oordeelt dat de verklaringen van de slachtoffers niet op zichzelf staan, maar op specifieke en voor het bewijs relevante onderdelen elkaar over en weer ondersteunen. Het bewijsmateriaal duidt op een herkenbaar en gelijksoortig patroon in de handelingen van de verdachte.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte met zijn handelen een ernstige inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijk integriteit van de vaak nog zeer jonge slachtoffers. Zij stonden of aan het begin van hun puberteit of zaten er al in. Hun lichaam was nog volop in ontwikkeling. De verdachte die vele malen ouder was dan de slachtoffers heeft zich hier geen enkele rekenschap van gegeven en heeft slechts oog gehad voor zijn eigen lustgevoelens, vindt de rechtbank. Ieder kind heeft recht op een normale en gezonde seksuele ontwikkeling. Dit heeft de verdachte in zeer sterke mate doorkruist.

Het is een feit van algemene bekendheid dat dit vaak langdurige en ernstige schade kan toebrengen aan de geestelijke gezondheid van het slachtoffer. Dit blijkt ook uit de slachtofferverklaringen die tijdens de zitting zijn voorgelezen en uit de toelichting op de vorderingen van de benadeelde partijen. De verdachte heeft met zijn handelen keer op keer het door de slachtoffers en hun ouders in hem gestelde vertrouwen ernstig geschaad. Dergelijke feiten leiden bovendien tot grote verontwaardiging en onrust in de maatschappij. De rechtbank rekent dit de verdachte sterk aan.

De rechtbank legt de verdachte een deels voorwaardelijke celstraf op. Daaraan zitten bijzondere voorwaarden verbonden. Zo mag de verdachte geen contact opnemen met de slachtoffers. Ook mag hij geen lesgeven aan minderjarigen tijdens zijn proeftijd. Ook moet de verdachte schadevergoedingen betalen aan drie slachtoffers van 5.000, ruim 3.200 en 1.000 euro.

'Wopke Hoekstra en Sigrid Kaag spraken elkaar nog niet sinds winst BBB'

CDA-leider Wopke Hoekstra en D66-leider Sigrid Kaag hebben nog geen woord met elkaar gewisseld sinds de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Dat zegt politiek verslaggever van WNL Marieke Smits. 

Het CDA pleit voor het opnieuw beoordelen van  het stikstofbeleid, terwijl D66 juist hun poot stijf houden qua stikstof. Vooral 2030 als streefdatum om de stikstofuitstoot te halveren, heeft gezorgd voor veel onvrede binnen het CDA, ook binnen de provinciale-afdelingen. Ook BBB, dat in alle provincies de grootste werd, wil 2030 van tafel. 

Rutte heeft dinsdag een overleg gepland met zijn coalitiepartners, volgens hem geen crisisoverleg. Volgens Smits wil hij ervoor zorgen dat alle neuzen in de regering weer dezelfde kant op staan, alvorens op 4 april het debat over de verkiezingsuitslag plaatsvindt. Meer hierover bij WNL

Blinken sluit langdurige onderhandelingen over de grenzen van Oekra´ne niet uit

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sluit langdurige onderhandelingen over de toekomstige grenzen van Oekraïne niet uit. De beslissing daartoe ligt echter bij de Oekraïners, benadrukte hij tegenover een parlementaire commissie in Washington. Elk vredesakkoord moet "rechtvaardig en duurzaam" zijn.

Blinken benadrukte dat de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne behouden moeten blijven. "Maar hoe dit specifiek in het gebied wordt gedefinieerd, is aan de Oekraïners om ons te vertellen." Tegelijkertijd voegde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken eraan toe: "Ik geloof dat er gebieden zijn in Oekraïne waar Oekraïners vastbesloten zijn om het gevecht aan te gaan. En misschien zijn er gebieden waar ze besluiten dat ze op andere manieren dat willen proberen te heroveren."

Volgens waarnemers liet het hoofd van de Amerikaanse diplomatie weten dat Washington niet gelooft dat het waarschijnlijk is dat de troepen van Kyiv alle door Rusland bezette Oekraïense gebieden, met name de Krim, zullen heroveren.

In toekomst metádrone van Amsterdam naar Groningen: "bussen in de lucht"

Met de drone van Amsterdam naar Groningen vliegen? Het klinkt misschien nog ver weg, maar dit soort ideeën worden besproken tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI. Op deze beurs komen bedrijven, overheden en kennisinstellingen bijeen om het te hebben over de toekomst van drones. Zo meldt AT5

Amsterdam waar tot op 120 meter hoogte drones door de lucht vliegen; het is volgens Frans Govers van de politie minder ver weg dan je denkt: "Er hangt ons al wat boven het hoofd, letterlijk," lacht hij. De politie gebruikt namelijk nu al drones bij forensisch onderzoek of om zicht te houden op demonstraties.

Speelruimte beperkt
Rondom Amsterdam mag je er niet zomaar mee vliegen, omdat het in de aanvliegroute van Schiphol ligt. Met bijzondere toestemming mag bijvoorbeeld de politie of de brandweer wel al van het luchtruim gebruik maken. Maar zeker voor particulieren is de speelruimte nog wel beperkt.

Toch is het volgens ADW-directeur Nynke Lipsius van belang om het nu al uitgebreid over drones te hebben: "Een technologie als Airbnb is de gemeente destijds overkomen. Toen had je opeens in de hele stad hotels en moest dat weer worden opgelost. Daar hebben we van geleerd, dus met de drones gaan we gelijk aan tafel. Amsterdam kijkt mee: wat willen we hiermee?"

Bezorgdrone's, taxi's en ambulances
Die mogelijkheden lijken eindeloos. Drones kunnen worden ingezet om pakketjes te bezorgen, wat al gebeurt in Australië en Ierland, of zelfs om ziekenhuizen te ondersteunen: "Als heel snel medicijnen, bloed of zelfs organen moeten worden verplaatst. Dat gaat nu nog via de weg maar dat gaat veel sneller via de lucht", aldus Lipsius.

Naast het enthousiasme zijn er ook veiligheids- en privacyvraagstukken verbonden aan drones, beaamt ook Lipsius: "Hoe weten we welke drone van wie is? En wat hun doel is? En hoe haal je onveilige drones uit de lucht?" Ook de politie erkent dat dit juist in een drukke stad als Amsterdam lastig is. "Er moet goed gekeken worden wat toegepast kan worden en of dat veilig kan", aldus Govers.

Lijndiensten
Op termijn zouden drones ook personen moeten vervoeren, in bemande toestellen gebeurt dat volgend jaar al bij de Olympische Spelen in Parijs. Lipsius denkt  dus dat er op termijn lijndiensten ontstaan tussen grote steden: "Je hoeft geen spoor te bouwen, niet dwars door een natuurgebied te gaan, het is elektrisch en je hebt geen piloot nodig. Dus het is ook nog eens betaalbaar en duurzaam."

Herstelwerkzaamheden bij Esch gestart

De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland heeft donderdagvond een spoedontheffing afgegeven voor het ontruimen van de dassenburcht onder het spoor bij Esch, tussen Den Bosch en Boxtel. ProRail was donderdag al begonnen met voorbereidende werkzaamheden en is vanmorgen vroeg bij zonsopgang gestart om de burcht te ontruimen. 

De werkzaamheden gebeuren onder toezicht van een ecoloog en dierenarts. Er zijn terugslagkleppen in de dijk geplaatst, waardoor de dassen nog wel de burcht kunnen verlaten, maar er niet meer in kunnen. Zodra het zeker is dat er zich geen dassen meer in de burcht bevinden zal er begonnen worden met het volstorten van de burcht. Hierna zal er 'anti-graaf-gaas'  worden geplaatst om te voorkomen dat de dassen opnieuw het spoor ondermijnen. 

Het is nog (steeds) niet duidelijk hoe lang de werkzaamheden zullen duren. Het advies is om kort voor vertrek een reisplanner te raadplegen. 

FOK! Wat een weer: nog geen goed nieuws

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

En, kan ik al met goed nieuws komen? Nee. Helaas nog niet. Hoewel het nu droog is, blijft dat het niet overal. Het noorden heeft wel geluk, daar verwacht ik minder snel een bui. Echter in het midden en zuiden van het land kan in de loop van de ochtend wel een bui ontstaan. Ook is de wind aanwezig met windkracht 4-5, aan zee windkracht 6. Vanmiddag kunnen er een paar stevige buien onstaan, mogelijk met onweer. Het noorden heeft de zon bij zo'n 13 graden.

Ook vanavond blijft de kans op een bui bestaan, verder is het half tot zwaarbewolkt. In de nacht naar zaterdag neemt de buienactiviteit weer toe, net als de wind. Morgen wederom een regenachtige dag. Na het weekend is het beduidend frisser maar wel droog voor een korte periode. Meer kan ik er vandaag niet van maken. Tot morgen!

Regenbui in Zaandam (Foto: Charged)
Regenbui in Zaandam ((Archief)Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.