Van der Poel wint Milaan-Sanremo

Mathieu van der Poel heeft Milaan-Sanremo op zijn naam geschreven. De 28-jarige Nederland reed net voor de top van de Poggio weg bij Filippo Ganna, Tadej Pogacar en Wout van Aert en soleerde vervolgens naar de zege. Ganna kwam op vijftien seconden als tweede over de finish, voor Van Aert.

De 114e editie van Milan Sanremo kende een traditioneel verloop. Vanuit de start reed een kopgroep weg, waarna er controle was in het peloton. De kopgroep bestond uit acht renners met daarbij de Nederlander Jan Maas. De vroege vluchters kregen nooit veel ruimte van het peloton en vlak voor de voorlaatste beklimming van de dag de Cipressa werd de kopgroep voorbij gereden.

Op de Cipressa werd er vooral tempo gereden door de ploeg van Tadej Pogacar, maar door de tegenwind bleef een grote groep samen, waarna de Poggio de beslissing moest brengen. Opnieuw nam UAE Emirates het initiatief halverwege de slotbeklimming en dat zorgde voor een breuk in het peloton. Matteo Trentin liet rond de tiende plaats een gat vallen, waarna Pogacar zijn aanval inzette. Filippo Ganna reed het dicht, waarna ook Wout van Aert en Van der Poel nog konden aansluiten. Vlak voor de top van de Poggio demarreerde Van der Poel en de Nederlander van Alpecin-Fenix ging met een kleine voorsprong de afdaling in. Ondanks dat Van Aert het gat probeerde te dichten naar Van der Poel met in zijn wiel Ganna en Pogacar bleef Van der Poel vooruit.

Van der Poel kwam solo in Sanremo en pakte de winst in de eerste monument van het jaar. Ganna werd op vijftien seconden tweede, gevolgd door Van Aert en Pogacar.

Van der Poel is pas de vierde Nederlandse winnaar van de Italiaanse koers en de eerste sinds Hennie Kuiper in 1985. Ook Jan Raas (1977) en Arie den Hartog (1965) wisten deze wedstrijd te winnen.

Results powered by FirstCycling.com