Bilbao wint lastige rit in Tour Down Under, Vine nieuwe leider

Pello Bilbao heeft de derde etappe van de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De Bask van Bahrain Victorious was samen met Jay Vine en Simon Yates op de beklimming van Corkscrew en won vervolgens de sprint. In het algemeen klassement is Vine nu de nieuwe leider.

De derde etappe van de Tour Down Under ging van Norwood naar Campbelltown met op zeven kilometer van de finish de lastige klim Corkscrew. Mikkel Honoré en Fabio Felline trokken vroeg in de derde etappe in de aanval. Het duo nam een aantal minuten voorsprong op het peloton, waar Jumbo-Visma samen met Alpecin-Fenix controleerde.

Honoré was de sterkste vooraan en de Deen loste Felline op Checker Hill, een klim op 36 kilometer van de finish. De Deen reed nog even vooruit, maar ook hij werd al vrij snel gegrepen door het peloton, waarna de finale kon beginnen. In aanloop naar de beklimming van Corkscrew bepaalde AG2R Citroën het tempo, waarna UAE Emirates het op de klim overnam. Het tempo lag enorm hoog en klassementsleider Rohan Dennis moest lossen in het peloton. Met nog één kilometer tot de top demarreerde Jay Vine op het steilste gedeelte van de klim. Simon Yates volgde en niet veel later zou ook Pello Bilbao aansluiten bij het tweetal.

Vine, Yates en Bilbao zouden gaan strijden voor de dagzege en vooral Vine was bezig met het klassement. De Australiër hield het tempo hoog en versnelde nog eens op één kilometer van de streep. Bilbao en Yates reageerde attent, waarna Bilbao in de sprint de snelste was voor Yates. Vine moest genoegen nemen met een derde plaats, maar is wel de leider in het algemeen klassement. Daarin heeft de 27-jarige Australiër met nog twee etappes te gaan nu een voorsprong van vijftien seconden op Bilbao, en zestien seconden op Yates.

Results powered by FirstCycling.com