Baanrenners Lavreysen, Braspennincx en Van de Wouw beginnen sterk in Champions League

Op de wielerbaan van Mallorca is het nieuwe seizoen in de Track Champions League in het baanwielrennen begonnen. De eerste avond zorgde gelijk voor mooie wedstrijden en het nodige Nederlandse succes, de volgende wedstrijd is op 19 november in Berlijn.

Scratch mannen
In de korte race ontstond een klein kopgroepje, en daarin was er één duidelijk beter dan de rest: er stond geen maat op de Brit Mark Stewart, terwijl Gustav Johansson uit Zweden en de Spanjaard Erik Haga het podium completeerden. Roy Eefting en Mathijs Büchli grepen naast een topklassering.

Keirin mannen
Wereldkampioen Harrie Lavreysen deed het dit keer op een wat andere manier, maar met hetzelfde succes: in de laatste meters knalde de Nederlander naar de zege, voor de Australiër Matthew Richardson en de Duitser Stefan Bötticher. Jeffrey Hoogland ging er in de eerste ronde uit.

Scratch vrouwen
Hier ontstond juist geen groep, en dus werd er gesprint om de winst. Daarbij was de Britse Katie Archibald afgetekend de snelste, voor Tania Barbero uit Spanje en de Amerikaanse Jennifer Valente. Nederlandse deelname was er dit keer niet.

Sprint vrouwen
Hetty van der Wouw reed een indrukwekkend avondje en schopte het tot de finale, waarin Mathilde Gros uit Frankrijk wel net even te sterk was. Shanne Braspennincx sneuvelde eerder in de halve finales, Steffie van der Peet en Laurine van Riessen kwamen niet door de eerste ronde heen.

Afvalkoers mannen
Stewart zat er ook hier goed bij, samen met de Canadees Mathias Guillemette en de Amerikaan Gavin Hoover bleef hij over. Stewart was wel degene die daar af moest haken, dus hij werd derde, terwijl Hoover geen puf meer had om Guillemette van de winst te houden. Büchli werd keurig zesde, Eefting lag er al vroeg uit.

Afvalkoers vrouwen
Anita Stenberg was zoals altijd sterk, maar dit keer was de Noorse sterker dan wie dan ook: ze sprintte Valente eruit voor de winst, terwijl met Lily Williams een tweede Amerikaanse het podium completeerde. Nederlandse deelname was er hier ook niet.

Keirin vrouwen
Martha Bayona was namens Colombia de sterkste van iedereen, alleen de Canadese Kelsey Mitchell kwam er nog dicht bij in de buurt. Lea Friedrich uit Duitsland pakte de derde plek, Shanne Braspennincx werd vierde. Steffie van der Peet, Laurine van Riessen en Hetty van de Wouw haalden de finale niet.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen schopte het uiteraard tot de finale, maar de wereldkampioen werd daarin zowaar geklopt: de Australiër Matthew Richardson was hem te snel af. Jeffrey Hoogland ging er eerder in de eerste ronde al uit.

Klassementen
Lavreysen en Braspennincx sluiten de eerste wedstrijd af als leiders in het sprintklassement, terwijl de klassementen op de lange onderdelen aangevoerd worden door Stewart (mannen) en Valente (vrouwen).