Vrouw moet foetus zonder schedeldak waardoor hersenmisvormingen voldragen

Een vrouw in Louisiana moet haar baby voldragen terwijl het geen schedeldak ontwikkelt. Louisiana heeft een strenge anti-abortuswet waardoor de vrouw geen abortus mag ondergaan.

De vrouw kreeg bij 10 weken zwangerschap een echo, en daarmee was te zien dat er sprake was van 'acrania', een zeldzame aandoening waarbij het kind geen schedeldak vormt waardoor de hersenen zich niet normaal kunnen ontwikkelen. Hierop besloot de vrouw logischerwijs voor een abortus. Echter besloot het medisch personeel van het ziekenhuis hier niet in mee te gaan.

Louisiana heeft een strenge anti-abortuswet waarbij er slechts enkele medische uitzonderingen zijn. Toen Louisiana de lijst met uitzonderingen naar buiten bracht was er direct kritiek dat de lijst niet compleet is. Acrania staat er bijvoorbeeld niet op, hierdoor moet de vrouw van haar staat het kind voldragen tot een spontane abortus of overlijden na de geboorte.

Het ziekenhuis reageerde dat het niet op de situatie van een specifieke patiënt kan reageren maar stelt dat het doorstaan van een onhoudbare zwangerschap extreem ingewikkeld is. "Zelfs als een zwangerschap onder een van de uitzonderingen valt, de wetten die over de behandelmethoden gaan zijn ingewikkeld en tegenstrijdig".

(Artikel geredigeerd en aangevuld om 18.45 uur- Jippie)