Conservatief Kansas stemt met 62% voor het recht op abortus

Kiezers in de Amerikaanse staat Kansas hebben dinsdag met een overweldigende meerderheid hun steun uitgesproken voor de bescherming van het recht op abortus, door een amendement op de grondwet van de staat te verwerpen. Het was de eerste grote stemming over abortus sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni een einde maakte aan het nationale recht op abortus.

Het recht op abortus wordt in de grondwet van Kansas beschermd. Bij de stemming van dinsdag werd de vraag gesteld of dit moet worden opgeheven en of de verantwoordelijkheid voor deze kwestie weer bij de politici in de staat moet komen te liggen.

Met 64% van de kiesdistricten gemeld, werd het voorgestelde amendement verworpen door 62% van de kiezers, met 38% die het steunde, volgens de Associated Press.

Toen de stembussen om 19.00 uur plaatselijke tijd (0000 GMT) sloten, zei Scott Schwab, de Staatssecretaris van Kansas, dat de opkomst bij dit referendum maar liefst 50% bedroeg, een percentage dat normaal gesproken bij algemene verkiezingen wordt verwacht.

Het referendum in Kansas werd nauwlettend in de gaten gehouden als een testcase voor abortusrechten in het hele land, nu republikeinse wetgevende overheden in de VS abortus vrijwel volledig willen verbieden.

Democraten, waaronder Joe Biden, prezen de uitslag van het referendum. De president zei: “Kiezers in Kansas kwamen in recordaantallen opdagen om extreme pogingen om de staatsgrondwet te wijzigen om het recht van vrouwen om te kiezen weg te nemen, af te wijzen en de deur te openen voor een verbod over de hele staat. Deze stemming maakt duidelijk wat we weten: de meerderheid van de Amerikanen is het erover eens dat vrouwen toegang moeten hebben tot abortus en het recht moeten hebben om hun eigen beslissingen over de gezondheidszorg te nemen."

Sinds het hooggerechtshof op 24 juni een streep haalde door het landelijke recht op abortus, hebben zestien Amerikaanse staten een geheel of gedeeltelijk verbod ingesteld. In negen staten moet de rechter of politiek hier nog over oordelen, zoals in Michigan en Pennsylvania. De hoop van vrouwen- en pro-abortus organisaties is nu dat politici na deze uitslag twee keer nadenken voor ze het daar ook verbieden.