VS: ministerie van Justitie klaagt Idaho aan vanwege te strikte abortuswet

Advocaat-generaal Merrick Garland kondigde dinsdag aan dat het ministerie van Justitie een rechtszaak heeft aangespannen tegen de staat Idaho om de wet aan te vechten die volgende maand van kracht wordt en die het uitvoeren van een abortus bijna altijd als een misdrijf zou classificeren.

Garland zei dat de wet in strijd is met de federale Emergency Medical Treatment and Labor Act (EMTALA) die stelt dat ziekenhuizen die Medicare-fondsen ontvangen verplicht zijn de noodzakelijke behandeling te bieden aan patiënten die op hun spoedeisende hulpafdelingen arriveren als ze een medische noodsituatie ervaren.

Die medische zorg, volgens Garland en de DOJ rechtszaak, kan het aanbieden van een abortus omvatten.

In strijd met de federale wet
"De rechtszaak is bedoeld om het strafrechtelijke verbod van de staat op het verstrekken van abortussen, zoals toegepast op vrouwen die medische noodgevallen ondergaan, ongeldig te verklaren", zei Garland tijdens een persconferentie op het ministerie van Justitie. "Zoals uiteengezet in onze klacht, zou de wet van Idaho het voor artsen een strafbaar feit maken om medische noodhulp te verlenen die de federale wet vereist."

Garland zei dat hoewel de wet een uitzondering biedt om de dood van een zwangere vrouw te voorkomen, "de wet geen uitzondering bevat voor gevallen waarin de abortus noodzakelijk is om ernstige schade aan de gezondheid van de vrouw te voorkomen."

"Bovendien zou het artsen onderwerpen aan arrestatie en strafrechtelijke vervolging, zelfs als ze een abortus uitvoeren om het leven van een vrouw te redden," zei Garland. 

Garland gebruikte zijn persconferentie om andere staten te informeren die volgens hem beperkingen op reproductieve gezondheidszorg hebben aangenomen die op dezelfde manier in strijd zijn met de federale wetgeving in de nasleep van het besluit van het Hooggerechtshof om Roe v. Wade teniet te doen.

"We zullen alle middelen gebruiken die we tot onze beschikking hebben om ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen de medische noodbehandeling krijgen waar ze volgens de federale wetgeving recht op hebben", zei Garland. "En we zullen de abortuswetten van de staat nauwkeurig onderzoeken om ervoor te zorgen dat ze in overeenstemming zijn met de federale wetgeving."

De rechtszaak vraagt een rechter om de wet van Idaho ongeldig te verklaren op grond van de Supremacy Clause van de grondwet. De rechtszaak vraagt een rechter om de wet van Idaho ongeldig te verklaren op grond van de Supremacy Clause van de grondwet en te laten uitsluiten door de federale wet voor zover de nieuwe wet in Idaho in strijd is met de EMTALA.