Orban's 'Patriots for Europe' in EU krijgt vorm

De geplande nieuwe groep rechtse partijen in het EU-parlement heeft steun gekregen van België en Denemarken. Daarmee is aan een belangrijke voorwaarde voor de oprichting voldaan. Eerder deze week liet Geert Wilders weten met de PVV deel uit te gaan maken van Patriots for Europe.

De nieuwe extreem-rechtse alliantie van de Hongaarse regeringsleider Viktor Orban in het EU-parlement voldoet aan de voorwaarden voor de oprichting van een fractie. Ook de Deense Volkspartij en het Belgische Vlaams Belang hebben aangekondigd zich bij de alliantie te willen aansluiten. De alliantie van Europarlementariërs uit ten minste zeven landen zou voldoen aan een belangrijke voorwaarde voor de vorming van een fractie in het op 9 juni gekozen Europees Parlement.

Na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zal het Rassemblement National (RN) beslissen of het ook meedoet, kondigde Orban aan. De partijen zijn van plan maandag in Brussel bijeen te komen.

Orban, kondigde afgelopen week aan samen met Kickl (FPÖ - Oostenrijk), en Babis ( ANO - Tsjechië) een nieuwe radicaal-rechtse fractie in het EU-parlement te willen oprichten. Volgens Orban wil het zogenoemde Patriottische Manifest dat zij ondertekenden "vrede, veiligheid en ontwikkeling" bewerkstelligen in plaats van "oorlog, migratie en stilstand", waarvoor de huidige 'Brusselse elite' verantwoordelijk zou zijn. De nieuwe partijalliantie is ook tegen de klimaatbeschermingsmaatregelen als onderdeel van de 'Green Deal' van de EU.

Naast de PVV willen ook de Chega-partij uit Portugal en het Spaanse Vox zich bij de alliantie aansluiten. De Lega-partij van de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini heeft ook belangstelling getoond.