Zelenskyy: 'evacueer inwoners Donetsk na doden van krijgsgevangenen door Russen'

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft de bevolking opgeroepen om de regio Donetsk te verlaten vanwege de massale aanvallen van het Russische leger in het oosten van het land. "Er zijn honderdduizenden mensen in Donbass, tienduizenden kinderen, velen weigeren te vertrekken," zei Zelenskyy in zijn avondvideotoespraak. Hij deed een dringend beroep op de bewoners in Donbass om dit besluit te nemen. "Geloof me," zei hij op een smekende toon. "Hoe meer mensen de Donetsk regio verlaten, hoe minder mensen door het Russische leger gedood zullen worden."

Eerder had de Oekraïense regering een verplichte evacuatie opgedragen met als argument dat de burgers zich op tijd in veiligheid moesten brengen voor het begin van het stookseizoen, aangezien de gaspijpleidingen door de oorlog in de regio Donetsk zijn vernield. Zelenskyy benadrukte dat alles in het werk wordt gesteld om mensen te laten evacueren uit de nu nog door Oekraïne gecontroleerde gebiedenin de Donetsk.

"Wij zijn Rusland niet"
De president klaagde dat veel burgers het nog steeds niet begrepen. "Vertrek daar, we zullen jullie helpen," zei hij. "Wij zijn Rusland niet - juist omdat elk leven belangrijk voor ons is." Zelenskyy beschreef Rusland opnieuw als een "terroristische staat" en riep de internationale gemeenschap op het land te isoleren. Als Rusland door de VS als een "terroristische staat" zou worden geclassificeerd, zouden alle partners de banden met het land verbreken, zei hij.

Massamoord krijgsgevangenen Azovstal
De president veroordeelde nogmaals de moord op Oekraïense krijgsgevangenen in een detentiecentrum in Olenivka in de regio Donetsk. 

Zaterdagochtend werden er 48 Oekraïense gevangenen dood aangetroffen, en twee anderen zouden op weg naar het ziekenhuis zijn gestorven. Aan de gewonden wordt medische hulp verleend. De overledenen zouden de strijders uit de zwaarbevochten Azovstal fabriek in Mariupol zijn.

Een dag na de aanval op dit kamp publiceerde het Russische ministerie van Defensie een lijst met de namen van 50 doden en 73 gewonden. "Alle politieke, criminele en morele verantwoordelijkheid voor het bloedbad van Oekraïners ligt persoonlijk bij Zelensky, zijn criminele regime en Washington als aanhanger", zei het Russische ministerie van Defensie.

Volgens Russische gegevens zijn daar vrijdag 50 gevangenen gedood door een HIMARS raketaanval van Oekraïense zijde. Oekraïne beschuldigt Rusland er op zijn beurt van de soldaten opzettelijk te hebben gedood. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Op Twitter is een draadje geschreven waarom dit geen HIMARS raket aanval kan zijn. (zie onder)

Zelenskyy beschreef Rusland als een "terroristische staat" en gaf het land de schuld van de massamaoord. Het was een "opzettelijke oorlogsmisdaad" waarvoor er "vergelding" zou zijn, zei hij die avond in zijn videoboodschap. "De Verenigde Naties (VN) en het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), die geacht worden het leven en de gezondheid van onze krijgsgevangenen te garanderen, moeten onmiddellijk reageren", eiste het staatshoofd.

Hoe sneller Rusland als "terroristische staat" wordt aangemerkt, hoe sneller de wereld tegen het "kwaad" zal worden beschermd. Dit is de enige manier om alle banden met het land te verbreken, benadrukte hij. Politieke gestes zijn niet genoeg om de oorlogsmisdaad te veroordelen. Er moeten daden volgen.