VS: Trump in vizier van Justitie door rol bij bestorming Capitool

Voormalig president Trump wordt nu zelf door het ministerie van Justitie onderzocht wegens zijn rol in 'de poging tot staatsgreep' op 6 januari 2021. Het is voor het eerst dat er bevestiging is dat hij zelf, en niet slechts zijn ondergeschikten die hij nooit sprak, niet kende en hooguit zag als ze kopjes covfefe rondbrachten, wordt onderzocht. Dat het serieus is kan worden opgemaakt uit het feit dat eerder deze maand Justitieminister Garland het team aanklagers dat op deze zaak zit behoorlijk heeft vergroot. Ook heeft het DoJ de telefoongegevens van onder anderen Mark Meadows al in april ontvangen. (Hoeveel borden en flessen ketchup er tegen de muren van Mar-a-Lago zijn gegooid is niet bekend.)

Veel elementen van het uitgebreide strafrechtelijk onderzoek naar 6 januari zijn geheim. Maar de afgelopen weken is het onderzoek duidelijk zichtbaar, door een nieuwe ronde van dagvaardingen, huiszoekingsbevelen en interviews. Pence's voormalige stafchef, Marc Short, en advocaat, Greg Jacob, verschenen de afgelopen dagen voor de grand jury in het centrum van Washington, volgens de mensen die bekend zijn met het onderzoek. Beide mannen weigerdenzelf  commentaar te geven.

De inspanningen van het ministerie van Justitie staan los van het onderzoek dat aan de gang is door de commissie van het Huis, die heeft getracht Trump af te schilderen als verantwoordelijk voor het aanzetten tot de rellen in het Capitool. Zowel Short als Jacob hebben voor de commissie getuigd en de wetgevers verteld dat Pence zich verzette tegen de pogingen van Trump om hem voor zijn karretje te spannen.

In tegenstelling tot het ministerie van Justitie heeft het panel van het Huis niet de bevoegdheid om strafrechtelijk onderzoek te starten of iemand te beschuldigen van wangedrag.

Het onderzoek van het ministerie van Justitie begon te midden van de ellende en de chaos in het Capitool en heeft geleid tot strafrechtelijke aanklachten tegen meer dan 840 personen, en is nu uitgebreid met een onderzoek naar gebeurtenissen die elders plaatsvonden in de dagen en weken vóór de aanval, waaronder in het Witte Huis, in hoofdsteden van staten en in een hotel in DC.

Er zijn twee hoofdlijnen in het onderzoek die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot extra onderzoek naar Trump, zeiden twee mensen die bekend waren met de situatie, op voorwaarde van anonimiteit om informatie over het onderzoek te delen.

De eerste gaat over opruien en samenzwering om een regeringsprocedure te belemmeren, het soort aanklachten dat al is ingediend tegen personen die het Capitool op 6 januari bestormden en tegen twee leiders van extreemrechtse groepen, Stewart Rhodes en Henry "Enrique" Tarrio , die niet aanwezig waren bij de bestorming zelf, maar naar verluidt wel betrokken bij het plannen van de gebeurtenissen van die dag.

De tweede betreft mogelijke fraude in verband met het valse-kiezersschema of met druk die Trump en zijn bondgenoten op het ministerie van Justitie en anderen zouden hebben uitgeoefend om ten onrechte te verklaren dat de presidentsverkiezingen gemanipuleerd waren en dat er gefraudeerd is met de stemmen.

Geen enkele voormalige Amerikaanse president is ooit beschuldigd van een misdaad. In gevallen waarin onderzoekers bewijs vonden dat erop wees dat een president zich schuldig had gemaakt aan crimineel gedrag, zoals bij Richard M. Nixon en Bill Clinton, concludeerden onderzoekers en opeenvolgende regeringen dat het beter was om immuniteit te verlenen of af te zien van vervolging. 

Procureur-generaal Merrick Garland heeft gezworen dat het onderzoek naar 6 januari de feiten zal volgen waar ze ook naar toe leiden en hij zei dat niemand is vrijgesteld of boven de wet zal staan, terwijl hij weigert informatie bekend te maken buiten de gerechtelijke dossiers om.

Garland vertelde NBC News dinsdag in een interview dat de afdeling gerechtigheid nastreeft "zonder angst of gunst. We zijn van plan iedereen, wie dan ook, die strafrechtelijk verantwoordelijk was voor de gebeurtenissen rond 6 januari, ter verantwoording te roepen voor elke poging om de wettige machtsoverdracht van de ene regering naar de andere te verstoren - dat is wat we doen. We besteden daarbij geen aandacht aan andere zaken.”