Zinderende slotfase helpt mountainbiker Braidot naar eerste World Cup-zege

In het Zwitserse Lenzerheide hebben 's werelds beste mountainbikers zondag weer een World Cup-wedstrijd afgewerkt op de cross-country. Vooral bij de mannen leverde dat een behoorlijk spektakel in de slotfase op, niet bepaald tot vreugde van het publiek.

Vrouwen
Al vrij snel reden drie vrouwen zich los van de rest: Loana Lecomte uit Frankrijk, de Zweedse Jenny Rissveds en Alessandra Keller uit het gastland. De voorsprong van de drie werd ronde na ronde uitgebouwd en in de voorlaatste ronde vond Lecomte het welletjes geweest.

De Française trok ten aanval en sloeg een gat, wat genoeg bleek voor de winst. Rissveds en Keller duelleerden om de tweede plek, waarbij de Zweedse als sterkste uit de bus kwam. Anne Terpstra was op plek vijf de beste Nederlandse, Anne Tauber werd vijftiende, Lotte Koopmans 47e en Sophie von Berswordt finishte niet.

Mannen
Net als bij de vrouwen ontstond al snel een groepje, waar uiteindelijk vier mannen overbleven: Luca Braidot uit Italië, de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly en thuisfavorieten en rivalen Mathias Flückiger en Nino Schurter. Laatstgenoemde hoopte voor eigen publiek zijn 34e World Cup-zege te pakken en zo alleen recordhouder te worden.

Het groepje werd wat uit elkaar gereden door de twee Zwitsers, maar Braidot en daarna ook Hatherly sloten weer aan, op het oog strijdend om plek drie. Ineens verschenen juist zij echter als leiders in beeld - Schurter en Flückiger waren buiten beeld in elkaar blijven haken en gevallen.

In een zinderende sprint pakte Braidot zijn allereerste World Cup-zege, voor Hatherly, terwijl Flückiger als derde finishte en Schurter even later op plek vier over de finish bolde. David Nordemann finishte namens Nederland op de 51e plek.