F1: Uitslag Grand Prix van Groot-BrittanniŽ

Carlos Sainz heeft zijn eerste zege geboekt in de Formule 1. De Spanjaard zegevierde in een fraaie Grand Prix van Groot-Brittannië voor Sergio Perez en Lewis Hamilton. Max Verstappen reed even aan de leiding, maar kwam door een beschadigde auto niet verder dan plaats zeven.

Sainz startte op Silverstone vanaf poleposition, maar Verstappen was vanaf plek twee veel beter weg en greep de leiding, voor Sainz en Lewis Hamilton die vanaf vijf doorgeschoven was naar plek drie. Daarachter was in de eerste bocht een fikse crash waarbij George Russell naar links stuurde, de AlphaTauri van Pierre Gasly raakte en linksaf ging waarbij hij Guanyu Zhou raakte. De Alfa Romeo ging over de kop, stuiterde door het grind en vloog over de bandenstapels heen. Bij de crash was de rollbarr afgebroken, maar de halo redde het leven van Zhou die lichtgewond naar het medisch centrum afgevoerd werd.

Daarachter raakte Sebastian Vettel de Williams van Alexander Albon die hiermee passagier van zijn auto werd en de AlphaTauri van Yuki Tsunoda en de Alpine van Esteban Ocon raakte. Vanwege alle schade kwam de rode vlag uit. Tsunoda en Ocon konden met schade de pits bereiken, terwijl de marshalls op de baan alle rommel op konden ruimen.

De herstart ging volgens de oorspronkelijke startvolgorde waarbij Sainz ditmaal wel goed weg was en Verstappen achter zich hield. Daarachter sloor Charles Leclerc aan op plek drie, voor Sergio Perez die in het gedrang schade aan de voorvleugel opliep. Lando Norris snoepte de vijfde plek af van Hamilton. Perez ging al snel naar binnen en kon achteraan aansluiten, terwijl Hamilton snel de vierde plek pakte.

Verstappen voerde langzaam maar zeker de druk op bij Sainz die onder druk bezweek, even buiten de baan kwam en de Nederlander zo de eerste plaats cadeau deed. Verstappen kon niet lang genieten van de leiding, want hij reed een van de banden lek op het carbon dat op de baan lag. De Red Bull kon met weinig tijdverlies de pits bereiken en kwam als zesde terug op het asfalt. Het bleek later dat de auto schade had, maar hij moest doorrijden om nog punten te behalen.

Sainz leidde weer en was na twintig ronden de eerste drie naar binnen dook. Dit gaf de leiding aan Leclerc die op zijn beurt opgejaagd werd door Hamilton. Verder naar achter schoof Perez met de nieuwe voorvleugel langzaam weer de punten in. Leclerc kwam na zijn stop achter Sainz naar buiten, wat de leiding gaf aan Hamilton. De Brit kwam pas na 33 van de 52 ronden binnen voor harde banden, maar kon hierdoor op veel verser rubber aansluiten bij de Ferrari's.

Ocon passeerde Verstappen voor plek acht, maar de Alpine van de Fransman ging stuk. Hij parkeerde de bolide op het oude rechte stuk van start/finish waardoor er een safety car naar buiten kwam. Opvallend was dat Ferrari Leclerc niet binnen haalde, terwijl de rest erachter wel pitte. Leclerc leidde, voor Sainz, Hamilton, Perez, Fernando Alonso, Norris, Vettel, Kevin Magnussen, Verstappen en Mick Schumacher. Met name voor Perez kwam deze stop als geroepen omdat de Mexicaan na zijn inhaalrace nog een stop moest maken.

Tien ronden voor het einde werd het veld weer vrijgegeven. Sainz greep direct de leiding van teamgenoot Leclerc, terwijl daarachter Perez de derde plek van Hamilton afsnoepte. Er ontspon zich een zeer fraaie strijd om plek twee tussen Leclerc, Perez en Hamilton waarbij de coureurs meermalen stuivertje wisselde. Hamilton werd meermalen buiten de baan gedrongen, terwijl Perez doorschoof naar plek twee. Leclerc maakte zijn Ferrari zeer breed, maar moest uiteindelijk de derde plaats laten aan Hamilton.

Na 52 fraaie ronden werd Sainz voor de eerste maal afgevlagd als winnaar, voor Perez en Hamilton. Leclerc eindigde op plek vier, voor Alonso, Norris, Verstappen en Schumacher die eindelijk punten pakte. Vettel eindigde op plek negen, terwijl Kevin Magnussen het laatste punt mee naar huis nam.