Biden: 'Ik deel de publieke verontwaardiging over deze extremistische rechtbank'
Veel democraten zijn woedend dat het overwegend conservatieve Hooggerechtshof in de Verenigde Staten de abortusrechten heeft vernietigd. President Joe Biden omschrijft het tribunaal nu zelfs als een "extremistische rechtbank". Hij kan echter pas bij de verkiezingen in het najaar actie ondernemen tegen de gewraakte uitspraak.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof opnieuw bekritiseerd na de beslissing over abortusrechten. "Ik deel de publieke verontwaardiging over deze extremistische rechtbank", zei Biden tijdens een ontmoeting met gouverneurs. De rechtbank wil Amerika terug in de tijd plaatsen en nam een "vreselijke, extreme beslissing". Onder ex-president Donald Trump is het Hooggerechtshof ver naar rechts opgeschoven.
Biden gaf ook aan dat hij vóór de congresverkiezingen in de herfst geen manier ziet om een eeuwenoude regel in de Senaat op te schorten om wetgeving te kunnen maken voor een landelijk abortusrecht in de Verenigde Staten. De zogenaamde filibuster stelt dat voor veel wetsvoorstellen 60 van de 100 senatoren moeten instemmen met het beëindigen van het debat, zodat er überhaupt gestemd kan worden in de congreszaal.
De democraten van Biden hebben momenteel slechts een flinterdunne meerderheid in de Senaat. Ze hebben 50 zetels, dus precies de helft - en worden daarom regelmatig afgeremd door de filibuster. Niet alle Democraten staan achter de schorsing van de meer dan 100-jarige filibuster. Senator Joe Manchin van West Virginia en senator Kyrsten Sinema van Arizona hebben zich er eerder tegen verzet. De Democraten hadden geprobeerd het recht op abortus veilig te stellen met een federale wet, maar dat is niet gelukt.
Republikeinen kunnen abortus landelijk verbieden
"Op dit moment hebben we niet voldoende stemmen in de Senaat", zei Biden. Hij hoopt dat daar na de verkiezingen in november verandering in komt. Tegelijkertijd waarschuwde hij dat de Republikeinen in de herfst ook genoeg stemmen zouden kunnen binnenslepen om wetgeving aan te nemen die abortus in het hele land verbiedt.
Het Hooggerechtshof vernietigde vorige week Roe vs Wade, waardoor het recht op abortus niet langer grondwettelijk is vastgelegd. Aangezien er geen nationale wet is die het abortusrecht beschermt, berust de wetgevende macht nu bij de staten.
Inperking bevoegdheden Environmental Protection Agency
Het Hooggerechtshof ligt ook dwars bij de klimaatagenda van Biden. Donderdag beperkte het Hof de bevoegdheid van het Environmental Protection Agency om normen vast te stellen voor de uitstoot van broeikasgassen voor bestaande elektriciteitscentrales. In zijn 6-3-uitspraak oordeelde het Hooggerechtshof dat alleen het Congres, en niet de EPA, de macht heeft om een breed systeem van cap-and-trade-regelgeving te creëren om de emissies van bestaande elektriciteitscentrales te beperken in een poging om over te stappen van steenkool naar hernieuwbare energiebronnen. Door deze beslissing worden de plannen van de Biden-regering om klimaatverandering te bestrijden, met name het doel om de koolstofemissies van elektriciteitscentrales tegen 2035 tot nul terug te brengen en de uitstoot van het land tegen 2100 te halveren bemoeilijkt.
Komende zitting behandelt het Hooggerechtshof onder meer een zaak over de kieswet die grote gevolgen kan hebben voor de presidentsverkiezingen van 2024.
President Biden: "This tragic reversal of Roe v. Wade, a terrible, extreme decision, upending lives and impacting the health and safety of millions of women. I share the public outrage that this extremist court has committed to moving America backwards with fewer rights." pic.twitter.com/s4t17HiH0M
— The Hill (@thehill) July 1, 2022