FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 juli 2022

Ook bioboer Simon is onzeker over zijn toekomst

Simon uit Driebergen zit in de overgangsfase van regulier naar biologisch melkveebedrijf. Vanaf half oktober is hij na ruim 2 jaar eindelijk gecertificeerd en geven zijn 50 koeien officieel biologische melk.

Verder is hij betrokken bij verschillende projecten vanuit de provincie om zijn bedrijf meer natuurinclusief te laten werken. Maar ondanks al deze inspanningen is ook zijn bedrijf niet zeker van de toekomst. “Het is allemaal heel onzeker en we moeten afwachten wat de provincie straks gaat doen.”

Oud-bondscoach Vera Pauw: 'ik ben als jonge speelster verkracht door KNVB-bobo'

Vera Pauw, voormalig topvoetbalster en voormalig bondscoach van de Oranje Leeuwinnen, heeft vrijdagavond een statement uitgegeven, waarin ze aangeeft in het verleden slachtoffer te zijn geweest van seksueel geweld door hoge voetbalfunctionarissen. Meer hierover bij DvhN.

Het feit, daterend uit 1986, is inmiddels verjaard.

Afrikaanse Varkenspest vastgesteld op varkensbedrijf in Duitsland

In de Duitse plaats Emsbüren, in de deelstaat Nedersaksen, landkreis Eemsland, is op een varkensbedrijf Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld. Het bedrijf met 280 zeugen en 1500 biggen ligt op ca 15 kilometer afstand van de Nederlandse grens, ten oosten van de provincie Overijssel. De besmetting is op 2 juli bevestigd door de deelstaat Nedersaksen. Het bedrijf wordt op zondag geruimd en contactbedrijven worden onderzocht. Rondom het bedrijf is een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld, waarin een vervoersverbod geldt en waar bedrijven worden gescreend.

De ingestelde bewakings- en beschermingszones liggen niet op Nederlands grondgebied. Het ministerie van LNV vraagt varkenshouders extra alert te zijn op verschijnselen van Afrikaanse varkenspest bij hun varkens en alle veterinaire voorschriften en bio veiligheidsmaatregelen strikt na te leven. Tevens is het van belang dat ook andere partijen in de varkenssector alle passende bioveiligheidsmaatregelen in acht nemen, waaronder de verplichte tweede reiniging en desinfectie van vervoersmiddelen die zijn gebruikt voor transport van evenhoevigen naar Duitsland en die terugkeren in Nederland. Voor bezoekers van natuurgebieden of bedrijven is het van belang dat zij geen varkensproducten achter laten in de natuur of bij een varkenshouderij.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werkt momenteel aan een risk-assessment en maakt een inventarisatie van vervoersbewegingen over de grens. Het ministerie van LNV houdt nauw contact met alle betrokken partijen om de situatie te monitoren en zal wanneer nodig aanvullende maatregelen nemen.

Nederland heeft al enige jaren een monitoringsprogramma in wilde zwijnen. In deze monitoring worden bloedmonsters van wilde zwijnen onderzocht op aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest (AVP). Er is ook een NVWA protocol voor het melden en bemonsteren van gevonden kadavers van wilde zwijnen. In dit protocol worden gevonden dode wilde zwijnen bemonsterd door speciale medewerkers van de faunabeheer eenheden. Personen die een dood wild zwijn vinden kunnen dit melden bij de boswachter, politie of terreineigenaar. Deze personen nemen contact met de medewerkers van de faunabeheer eenheden. Naar aanleiding van de besmetting in Emsbüren, worden migratieroutes van wilde zwijnen in het grensgebied door de provincie Overijssel intensiever gemonitord op dode wilde zwijnen.

Gezien de afstand tot eerdere besmette locaties is het waarschijnlijk dat de uitbraak in Emsbüren het gevolg is van menselijk handelen. Afrikaanse varkenspest is in wilde zwijnen aanwezig in het oosten van Duitsland. In juni is een bedrijf in Baden-Würtemberg besmet geraakt. Vandaag werd op nog een ander bedrijf, in Brandenburg, een besmetting aangetoond. Dit bedrijf ligt veel verder van de Nederlands grens.

Fietsnudisten geven zich bloot voor milieu: 'Lichaam is de schoonste motor'

Helemaal naakt door Amsterdam fietsen, dat kon vandaag tijdens de Naked Bike Ride. De fietsnudisten deden dat om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de fietser en het milieu. Vanaf Park Frankendeal fietsten zij met verschillende stops richting het Vondelpark. Zo meldt AT5

De Naked Bike Ride werd in 2005 voor het eerst in Amsterdam georganiseerd. Wat opvalt is dat er voornamelijk mannen aan de start staan. Dat vinden de vrouwen die mee doen aan de fietstocht ook heel jammer. "Misschien toch een beetje schaamte voor hun lichaam denk ik", zegt één van de deelneemsters. 

De deelnemers genieten vooral van de tocht door de stad. "We hebben niet zo vaak de mogelijkheid om dit te doen in Amsterdam", aldus een enthousiaste fietser. "Gewoon lekker naakt fietsen en het sfeertje hier is gewoon gezellig", vertelt een ander. 

Ook voorbijgangers waren onder de indruk van het spektakel. "Normaal gesproken zijn naakte lichamen heel gemaakt, maar hier niet", vertelt een toerist. Een kersvers getrouwd stel keek ook hun ogen uit op hun speciale dag. "Het maakt eigenlijk onze bijzondere dag extra bijzonder."

Minister Staghouwer: 'Onze visserijvloot moet kleiner, diverser en duurzamer'

Minister Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zet vol in op aanpassing van de vissersvloot die kleiner, diverser en duurzamer moet worden. Het kabinet trekt in totaal € 444 miljoen uit voor o.a. sanering en innovaties om de noodzakelijke transitie te ondersteunen. Dit heeft hij de Tweede Kamer laten weten.

De visserij is historisch gezien stevig geworteld in de Nederlandse cultuur. De laatste jaren staat de sector onder druk: de ruimte om te vissen wordt door de Brexit, een toename van windparken en meer beschermde natuurgebieden, kleiner. En recent kampt men met ook stijgende brandstofkosten. Om tot een rendabele duurzame visserij te komen, moet een nieuwe koers uitgezet worden. Voor ondernemers die willen stoppen, komt er een saneringsregeling. Ondernemers die willen verduurzamen, krijgen hulp. Voor het uitwerken van de plannen wil minister Staghouwer met vissers, bestuurlijke partners, ketenpartijen en banken het komend jaar in gesprek.

Minister Staghouwer: “De zee biedt ons al eeuwenlang voedsel, en dat moeten we ook behouden. Tegelijkertijd is een duurzame visserijsector cruciaal. Daarom moeten we de komende tijd grote stappen zetten: schonere motoren en vangsttechnieken met minder impact op de natuur. Een kleinere sector, maar een die wel beter voorbereid is op de toekomst en waarmee een goede boterham is te verdienen”.

Maatregelen en middelen
Het kabinet stelt in totaal € 444 miljoen voor de komende jaren beschikbaar voor de transitie naar een kleinere en duurzame vloot:

  • Uit het Klimaatfonds komt € 199 miljoen beschikbaar. De visserijsector verliest ruimte door de komst van extra windparken op zee. Daarnaast is verduurzaming noodzakelijk. Het wordt besteed aan ondersteuning van innovaties, vlootvernieuwing en medegebruik van windparken. Het bedrag is gebaseerd op verwacht inkomensverlies door deze ontwikkelingen.
  • Vanuit de Brexit Adjustment Reserve (BAR) is in totaal € 200 miljoen beschikbaar (waarvan € 155 miljoen voor sanering, € 33 miljoen voor de stilligregeling en € 12 miljoen voor de liquiditeitsregeling). De saneringsregeling is bedoeld voor eigenaren van vissersvaartuigen die kunnen aantonen dat zij consequenties ervaren van de Brexit in de vorm van verlies van quotum en ligt ter goedkeuring bij de Europese Commissie.
  • In het Noordzeeakkoord is al € 45 miljoen beschikbaar gesteld voor innovaties voor een duurzame visserij.

Overbrugging
Het kabinet heeft op verzoek van de Tweede Kamer besloten om een overbruggingsregeling uit te werken voor kotters in afwachting van de saneringsregeling. “Met name de kottervissers moet dit een beetje lucht geven in afwachting van duidelijkheid. Een Europese saneringsregeling is immers in de maak maar moet nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Ik acht een koude sanering onwenselijk; een spoedige openstelling van deze regeling is van groot belang om een deel van de sector duidelijkheid te bieden”, aldus minister Staghouwer. Dit betekent dat de openstelling van de saneringsregeling - na groen licht van de Europese Commissie - vóór de openstelling van de overbruggingsregeling kan komen te liggen.

Visserij Innovatie Netwerk
Minister Staghouwer wil dat vissers die willen doorgaan, met vertrouwen aan de slag kunnen. In het Visserij Innovatie Netwerk (VIN) werken sinds kort ambassadeurs vanuit de visserijsector, kennisinstellingen, NGO’s en de overheid samen aan voorstellen hoe minimale uitstoot van brandstof bereikt kan worden, welke vistechnieken met minder bodemberoering eruit zien en hoe om te gaan met windparken op zee. Het moet vissers meer zicht geven op waar kansen liggen en hoe zij deze kunnen verzilveren om zodoende een betere boterham te verdienen. Iedereen die bereid is mee te denken over innovatie, kan zich aanmelden.

Ondernemers met concrete innovatieve voorstellen – en die zijn er - kunnen vanaf half juli gebruik maken van de subsidiemodule Innovatieprestatiecontracten ten behoeve van een duurzame visserij (IPC Vis) die vooruitlopend op voorstellen vanuit het VIN opengesteld zal worden. Er is vooralsnog € 1,1 miljoen beschikbaar.

Vissen (Foto:Pixabay)
Vissen (Foto:Pixabay)

Loekasjenko beschuldigt Kyiv van raketaanvallen op Wit-Rusland

De Wit-Russische dictator Alexander Loekasjenko heeft Oekraïne beschuldigd van raketaanvallen op zijn land. "Ongeveer drie dagen geleden, misschien iets eerder, is er vanuit Oekraïne een poging gedaan om militaire doelen in Wit-Rusland aan te vallen", zei Loekasjenko volgens het staatspersbureau Belta. "Godzijdank hebben onze luchtverdedigingssystemen alle raketten die door Oekraïense troepen zijn afgevuurd, onderschept", zei hij. Loekasjenko leverde geen enkel bewijs voor zijn beschuldiging.

Het Oekraïense leger heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen van Loekasjenko.

Nadat op 24 februari het offensief van het Kremlin tegen Oekraïne begon, diende Wit-Rusland als basis voor Russische troepen. Van daaruit probeerden ze de hoofdstad Kyiv in te nemen voordat ze zich eind maart terugtrokken vanwege het Oekraïense verzet. Gezien de massale westerse sancties is de regering in Minsk sterk afhankelijk van Rusland, zowel militair als economisch.

F1: Sainz klopt Verstappen en pakt pole op Silverstone

Carlos Sainz heeft poleposition gepakt voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Op het natte asfalt van Silverstone was de Spanjaard met de Ferrari een fractie sneller dan de Red Bull van Max Verstappen. Charles Leclerc pakte de derde positie voor de race van morgen.

Vlak voor de kwalificatie begon het te regenen, waardoor snel de intermediates uit de kast moesten worden getrokken. Alle rijders wilden direct naar buiten om zoveel mogelijk tijden neer te kunnen zetten en zo te profiteren van de best mogelijke omstandigheden. De baan werd sneller en sneller, waardoor het overal stuivertje wisselen was. Uiteindelijk trokken Alexander Albon, Kevin Magnussen, Sebastian Vettel, Mick Schumacher en Lance Stroll aan het kortste eind en konden uitstappen.

In de tweede sessie was er hetzelfde beeld als in de eerste: alle rijders direct op de baan om een snelle tijd neer te zetten. Dat was ook nodig, want het ging meer en meer regenen. Daarvan profiteerde Nicholas Latifi die met de Williams verrassend doorging naar Q3. Op het steeds natter wordende asfalt probeerden Pierre Gasly, Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda, Daniel Ricciardo en Estaban Ocon wanhopig nog om de beste tien te bereiken maar zij kwamen naarmate de sessie vorderde niet meer in de buurt om nog door te mogen gaan.

Verstappen zette al de gehele kwalificatie de toon en ook in de strijd om poleposition leek de Nederlander, ondanks een spin, aan het langste eind te trekken. Op de opdrogende baan had hij buiten Carlos Sainz gerekend die op het juiste moment het snelste rondje er uit wist te persen met een tijd van 1.40,983 waarmee hij nipt sneller was dan Verstappen. De Nederlander kon geen laatste poging meer doen omdat voor hem Leclerc spinde en er een korte gele vlag was. Leclerc eindigde nog wel op plek drie, voor Sergio Perez, Lewis Hamilton, Lando Norris, Fernando Alonso, George Russell, Guanyu Zhou en Latifi.

Van de Zandschulp naar vierde ronde Wimbledon na zege tegen Gasquet

Botic van de Zandschulp heeft de vierde ronde bereikt op Wimbledon. De als 21e geplaatste Nederlandse tennisser won van de Fransman Richard Gasquet met 7-5 2-6 7-6 (7) 6-1.

Van de Zandschulp ging in de partij tegen Gasquet matig van start. De Nederlander keek al vrij snel tegen een 0-3 achterstand aan en leek ook de eerste te gaan verliezen. Op 3-5 mocht de 36-jarige Fransman voor de set serveren en kreeg in die ook vijf setpunten, maar steeds werkte Van de Zandschulp weg. Hij brak de service van Zandschulp en deed dat nogmaals bij een 5-5 stand en serveerde vervolgens naar winst in de openingsset. In de tweede set wist Gasquet de service opnieuw als eerste te breaken en wist het dit keer wel vol te houden, waardoor de stand na twee sets weer in evenwicht was.

In de derde set zou Van de Zandschulp als eerste op een break voorsprong te komen, maar zou die niet volhouden en moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin werkte Van de Zandschulp met een forehand-winner een setpunt van de Fransman weg, waarna hij niet veel later zelf zijn tweede setpoint benutte.

In de vierde set was het opnieuw Van de Zandschulp die vroeg wist te breaken en daarna was het verzet snel gebroken van de Fransman. De 26-jarige Nederlander liep vervolgens makkelijk uit en zou die met 6-1 winnen, waardoor hij na Tim van Rijthoven als tweede Nederlander in de vierde ronde staat van Wimbledon. Waar Van Rijthoven het moet opnemen tegen Novak Djokovic speel Van de Zandschulp waarschijnlijk tegen Rafael Nadal, al moet hij nog wel winnen tegen Lorenzo Sonego.

Jakobsen verslaat Van Aert en sprint naar eerste dagzege in Tour de France

Fabio Jakobsen heeft de eerste massasprint in de Tour de France gewonnen. In de tweede etappe was de Nederlander van Quick-Step Alpha Vinyl de snelste voor Van Aert, die door de tweede plaats wel de leiderstrui overnam van Yves Lampaert.

De tweede etappe in de Tour de France was vooraf een gevaarlijke rit met veel open stukken, maar doordat de wind niet gunstig stond werd het relatief een rustige wind. Vanuit de start zouden vier renners de ruimte krijgen van het peloton. Magnus Cort (EF Education-EasyPost) was de eerste aanvaller van de dag en kreeg Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Wanty-Gobert), Pierre Rolland en Cyril Barthe (B&B Hotels-KTM) met zich.

De voorsprong liep snel na de twee minuten, waarna in het peloton de sprintersploegen de kopgroep controleerde. In de kopgroep kwam Cort tot drie keer als eerste boven op klimmetjes van de vierde categorie, en is de eerste drager van de bolletjestrui.

Daarna werd de kopgroep snel teruggepakt en kon het peloton zich voor het eerste deze Tour opmaken voor de eerste massasprint. Op de brug van maar liefst achttien kilometer lang waren er nog enkele valpartijen, maar iedereen kon terugkomen. In de laatste drie kilometer was er nog een grote valpartij, maar dankzij de driekilometer-regel verloor niemand tijd.

In de sprint ging Mads Pedersen als eerste de sprint aan, maar hij werd gepasseerd door Van Aert. Hij leek op weg naar de ritzege, maar werd vlak voor de streep nog gepasseerd door Jakobsen. Uiteindelijk won de Nederlander nog vrij simpel voor Van Aert, die door de tweede plaats wel de gele leiderstrui overnam van Lampaert.

Zondag staat een nieuwe vlakke rit op het programma.

Verstappen snelste in laatste vrije training Silverstone

Max Verstappen heeft de snelste tijd gereden in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Nederlander kwam op het circuit van Silverstone tot een tijd van 1.27,904 waarmee hij ruim vier tienden sneller was dan Red Bull-teamgenoot Sergio Perez en de Ferrari van Charles Leclerc.

Aanvankelijk zetten de Ferrari's de toon, maar halverwege de training nam Verstappen met een 1.28,4 het roer over. Lewis Hamilton met zijn Mercedes kwam hier dichtbij, maar Verstappen had nog veel meer in de tank zitten, want in een volgende run dook de Nederlander ruim onder de snelste tijden. Alleen Perez en Leclerc konden binnen de halve seconde blijven, terwijl daarachter de Mercedessen van George Russell en Hamilton aansloten. Kevin Magnussen was met de Haas de hekkensluiter op ruim 2,6 seconde en één seconde achter teamgenoot Mick Schumacher die het met een negende positie juist erg goed deed.

Honderden demonstranten op de Dam voor abortusrecht

Op de Dam in Amsterdam wordt vandaag gedemonstreerd om steun te betuigen aan vrouwen in de Verenigde Staten, nadat het Hooggerechtshof daar vorige week een uitspraak vernietigde voor het recht op abortus. Abortuswetgeving is daardoor weer in handen van de staten. Naar verwachting zal abortus in de helft van de staten verboden worden. Zo meldt AT5

"Het nieuws dat miljoenen Amerikanen geen toegang meer hebben tot veilige abortus maakt veel los", aldus organisatie Baas in Eigen Buik. 

Naast de solidariteit voor Amerikaanse vrouwen, wordt op de Dam ook opgeroepen te waken voor veilig abortusrecht in Nederland. "Ook in Nederland heeft de anti-abortuslobby voet aan de grond. Dezelfde conservatieve bewegingen die in de VS bezig zijn met het recht op zelfbeschikking te ondermijnen, zijn hier actief. Er is urgentie om op te blijven komen voor het recht op en de toegang tot abortus."

Bij de demonstratie zijn verschillende sprekers aanwezig. Zo spreekt Gunilla Kleiverda van Women on Waves en komen er meerdere politici aan het woord. Begin mei was er op de Dam ook al een grote demonstratie van pro-abortusdemonstranten.

Fun met Funda #242: 'Er valt best iets van te maken'

In hartje Kamperland, op loopafstand van alle faciliteiten, tref je deze ruime, vrijstaande woning. De woning behoeft flink wat onderhoudwerkzaamheden/verbouwingen en de inboedel mag weg maar de oppervlakte is er. De ideale situatie voor iemand die opzoek is naar een woning die er zijn eigen paleis van wil maken.

Deze woning aan de Noordstraat heeft een serre waarin de keuken staat, twee slaapkamers en is gesitueerd op een flink stuk grond van maar liefst 774m². De achtertuin is erg diep en biedt veel mogelijkheden. Er is geen schutting aanwezig.

Het dorp Kamperland is gelegen op het voormalig eiland Noord Beveland. Het is een leefbaar dorp met een goed voorzieningen niveau. Het Noordzee(strand) en Veerse Meer zijn er om de hoek. Het is goed bereikbaar vanuit de Randstad. Stedelijke voorzieningen vindt u er in leuke stadjes als Middelburg, Goes, en Zierikzee.

Algemeen:
Bouwjaar omstreeks 1970
Inhoud circa 641m³
Woonoppervlakte ca. 164m²
Perceeloppervlakte ca. 774m²
Kluswoning

Vraagprijs €275.000 k.k.

'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)
'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)

'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)
'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)

'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)
'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)

'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)
'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)

'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)
'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)

'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)
'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)

'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)
'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)

'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)
'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)

'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)
'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)

'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)
'Er valt best iets van te maken' (Foto:Funda)

Is rekeningrijden een eerlijke manier om autorijden te belasten?

Automobilisten moeten vanaf 2030 gaan betalen voor elke kilometer, waar of op welk tijdstip ze die ook rijden. Er komt geen ander tarief voor autobezitters op het platteland of voor auto's die aangedreven worden door hernieuwbare energie zoals electriciteit of waterstof. Ook tellen de in het buitenland gereden kilometers mee voor de heffing. Op den duur zouden de accijzen dan van de brandstoffen afgaan.

Is het rekeningrijden in dit voorstel een eerlijke manier om autorijden te belasten?

Kilometerheffing (Foto:Pixabay)
Kilometerheffing (Foto:Pixabay)

Frankrijk verbiedt het gebruik van 'biefstuk' en 'worst' voor vega-vleesvervangers

Plantaardige vleesalternatieven zullen in Frankrijk met nieuwe terminologie moeten komen. Het land nam een maatregel aan die verbiedt dat plantaardige producten dezelfde namen gebruiken als vlees.

Frankrijk wordt het eerste land van de Europese Unie dat het gebruik van woorden als "biefstuk" en "worst" voor plantaardig voedsel officieel verbiedt. Het verbod, dat oorspronkelijk in 2020 was afgesproken, gaat in oktober in.

"Het zal niet mogelijk zijn om sectorspecifieke terminologie die traditioneel wordt geassocieerd met vlees en vis te gebruiken om producten aan te duiden die niet afkomstig uit de dierenwereld zijn en die in wezen niet vergelijkbaar zijn", luidt het officiële besluit.

De verordening is alleen van toepassing op producten die in Frankrijk zijn gemaakt, en de grootste boerderijlobby van het land, FNSEA, vond dat het niet besluit ver genoeg ging omdat het niet geldt bij import. Het zei dat soortgelijke wetten "op Europees niveau" moeten worden aangenomen, maar de EU verwierp een soortgelijk voorstel in 2020.

Sommige termen, zoals 'boter', 'melk' en 'kaas' zijn al op Europees niveau beschermd en mogen niet worden gebruikt voor plantaardige producten. Woorden als "burger" mogen echter wel op vleesalternatieven worden gebruikt.

De markt voor vegetarisch en veganistisch vleesachtig voedsel is de afgelopen jaren enorm gegroeid omdat meer mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering, dierenwelzijn en voeding overgaan op plantaardige diëten. Dit heeft op zijn beurt grote investeringen aangetrokken van wereldwijde agrifood-groepen in de hoop te profiteren van een trend naar gezond eten.

Durfkapitalisten en toegenomen investeringen van agrovoedingsreuzen zoals Cargill, Danone en Nestle hebben de markt voor vleesvervangers laten groeien tot 19% per jaar.

Vlees is niet plantaardig in Frankrijk (Foto:Pixabay)
Vlees is niet plantaardig in Frankrijk (Foto:Pixabay)

Tour: Etappe 2 - Sprinten in Denemarken

Yves Lampaert pakte tijdens de openingstijdrit in Kopenhagen de eerste gele trui van de Tour de France 2022, vandaag is het dan tijd voor de tweede etappe. In principe gaan we sprinten, de paar kleine heuveltjes mogen geen naam hebben.

Men vertrekt om 12.15 uur vanuit Roskilde, om vervolgens koers te zetten naar de finish in Nyborg, een ruime 202 kilometer verderop. Zoals gezegd een vlakke rit, hier uitgebreid voorbeschouwd door Rellende_Rotscholier, met in principe de eerste massasprint van de Tour dit jaar.

Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen? Zeg het maar, rond een uur of vijf zullen we het weten, uiteraard allemaal te volgen via de NOS, Sporza en Eurosport.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Koolhof en Middelkoop dubbelen door op Wimbledon, Rus en Van de Zandschulp onderuit

Tennisser Wesley Koolhof staat op Wimbledon in de achtste finales van het mannendubbelspel. Samen met de Brit Neil Skupski is hij als derde geplaatst en in de tweede ronde rekenden ze, weliswaar met wat moeite, in drie sets af met het Spaans/Australische duo Pedro Martinez/John-Patrick Smith: 7-6 (6), 6-2, 7-6 (4).

Voor Botic van de Zandschulp eindigde het toernooi in de eerste ronde. Samen met de Amerikaan Mackenzie McDonald nam hij het op tegen de Australiër John Peers en diens Slowaakse kompaan Filip Polasek, maar na een uitstekend begin gaven Van de Zandschulp en McDonald het uit handen: 6-4, 6-4, 5-7, 3-6, 2-6.

In het gemengd dubbelspel is Matwé Middelkoop doorgedrongen tot de tweede ronde. Met zijn partner, de Australische Ellen Perez, rekende hij in de eerste ronde met 6-2, 7-5 af met het Mexicaans/Chinese duo Santiago Gonzalez/Yang Zhaoxuan.

Arantxa Rus sneuvelde in de tweede ronde van het vrouwendubbelspel. Met Viktoria Kuzmova uit Slowakije nam ze het op tegen de Poolse Magdalena Frech en de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia, die met 4-6, 7-5, 3-6 te sterk waren.

Jabeur naar achtste finales Wimbledon, Sakkari onderuit

Tennisster Ons Jabeur staat in de achtste finales op Wimbledon. De Tunesische nummer drie van de plaatsingslijst had in de derde ronde weinig moeite met de Française Diane Parry, die met 6-2, 6-3 het onderspit dolf.

Voor Maria Sakkari is het toernooi na drie wedstrijden wel al voorbij. De Griekse, als vijfde geplaatst op het heilige gras in Londen, was niet opgewassen tegen de Duitse Tatjana Maria: 6-3, 7-5 voor de Duitse, die zo na vijftien jaar eindelijk de laatste zestien van een Grand Slam-toernooi bereikte.

Voor een andere Duitse ging het minder goed: Angelique Kerber (15), winnares in 2018, ging met 6-4, 7-5 onderuit tegen de Belgische Elise Mertens (24).

Biden: 'Ik deel de publieke verontwaardiging over deze extremistische rechtbank'

Veel democraten zijn woedend dat het overwegend conservatieve Hooggerechtshof in de Verenigde Staten de abortusrechten heeft vernietigd. President Joe Biden omschrijft het tribunaal nu zelfs als een "extremistische rechtbank". Hij kan echter pas bij de verkiezingen in het najaar actie ondernemen tegen de gewraakte uitspraak.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof opnieuw bekritiseerd na de beslissing over abortusrechten. "Ik deel de publieke verontwaardiging over deze extremistische rechtbank", zei Biden tijdens een ontmoeting met gouverneurs. De rechtbank wil Amerika terug in de tijd plaatsen en nam een "vreselijke, extreme beslissing". Onder ex-president Donald Trump is het Hooggerechtshof ver naar rechts opgeschoven.

Biden gaf ook aan dat hij vóór de congresverkiezingen in de herfst geen manier ziet om een eeuwenoude regel in de Senaat op te schorten om wetgeving te  kunnen maken voor een landelijk abortusrecht in de Verenigde Staten. De zogenaamde filibuster stelt dat voor veel wetsvoorstellen 60 van de 100 senatoren moeten instemmen met het beëindigen van het debat, zodat er überhaupt gestemd kan worden in de congreszaal.

De democraten van Biden hebben momenteel slechts een flinterdunne meerderheid in de Senaat. Ze hebben 50 zetels, dus precies de helft - en worden daarom regelmatig afgeremd door de filibuster. Niet alle Democraten staan achter de schorsing van de meer dan 100-jarige filibuster. Senator Joe Manchin van West Virginia en senator Kyrsten Sinema van Arizona hebben zich er eerder tegen verzet. De Democraten hadden geprobeerd het recht op abortus veilig te stellen met een federale wet, maar dat is niet gelukt.

Republikeinen kunnen abortus landelijk verbieden
"Op dit moment hebben we niet voldoende stemmen in de Senaat", zei Biden. Hij hoopt dat daar na de verkiezingen in november verandering in komt. Tegelijkertijd waarschuwde hij dat de Republikeinen in de herfst ook genoeg stemmen zouden kunnen binnenslepen om wetgeving aan te nemen die abortus in het hele land verbiedt.

Het Hooggerechtshof vernietigde vorige week Roe vs Wade, waardoor het recht op abortus niet langer grondwettelijk is vastgelegd. Aangezien er geen nationale wet is die het abortusrecht beschermt, berust de wetgevende macht nu bij de staten.

Inperking bevoegdheden Environmental Protection Agency
Het Hooggerechtshof ligt ook dwars bij de klimaatagenda van Biden. Donderdag beperkte het Hof de bevoegdheid van het Environmental Protection Agency om normen vast te stellen voor de uitstoot van broeikasgassen voor bestaande elektriciteitscentrales. In zijn 6-3-uitspraak oordeelde het Hooggerechtshof dat alleen het Congres, en niet de EPA, de macht heeft om een breed systeem van cap-and-trade-regelgeving te creëren om de emissies van bestaande elektriciteitscentrales te beperken in een poging om over te stappen van steenkool naar hernieuwbare energiebronnen. Door deze beslissing worden de plannen van de Biden-regering om klimaatverandering te bestrijden, met name het doel om de koolstofemissies van elektriciteitscentrales tegen 2035 tot nul terug te brengen en de uitstoot van het land tegen 2100 te halveren bemoeilijkt.

Komende zitting behandelt het Hooggerechtshof onder meer een zaak over de kieswet die grote gevolgen kan hebben voor de presidentsverkiezingen van 2024.

VS: Afro-Amerikaanse man sterft door 60 politiekogels

De Afro-Amerikaanse Jayland Walker werd geraakt door 60 kogels. De Black Lives Matter-beweging klaagt over buitensporig politiegeweld. De politie rechtvaardigt hun gedrag: de gedode Walker schoot als eerste.

De gewelddadige dood van een Afro-Amerikaanse man tijdens een politieoperatie heeft geleid tot protesten tegen politiegeweld in de Amerikaanse staat Ohio. Op vrijdag (lokale tijd) verzamelden zich tal van demonstranten voor het stadhuis van Akron en het politiebureau na de dood van de 25-jarige Jayland Walker.

In een verklaring zei de stadspolitie dat de jonge bestuurder tijdens de achtervolging op agenten schoot. De jongeman werd aangehouden en rende vervolgens weg.

Walker schoot op de agenten tijdens de achtervolging, aldus de politie. De politieagenten zagen een "dodelijke bedreiging" in hem en schoten terug. In de auto van de jongeman werd een pistool gevonden. De politie gaf geen verdere informatie.

Zondag worden de bodycambeelden vrijgegeven, dan zal de toedracht duidelijk worden.

Meer dan 90 keer geschoten
Volgens lokale media hebben acht politieagenten in totaal meer dan 90 kogels op Walker afgevuurd. "Hij werd 60 keer geraakt", zei de Black Lives Matter-organisatie op Twitter. De bij de zaak betrokken politieagenten zijn in afwachting van het onderzoek geschorst.

"Hij was geen monster, hij was in zijn leven nog nooit betrokken bij een misdaad", zei familieadvocaat Bobby DiCello over de Afro-Amerikaanse man die werd neergeschoten. De familie van Walker riep de demonstranten op vreedzaam te blijven. In de Verenigde Staten leiden gevallen van politiegeweld tegen Afro-Amerikanen tot protesten. De dood van de Afro-Amerikaan George Floyd bij een hardhandig politie-ingrijpen in de stad Minneapolis in 2020 zorgde voor een wereldwijde golf aan BLM demonstraties.

CDA en VVD hebben het nakijken, BBB spint garen bij stikstofcrisis

Het stikstofdebat zet de politieke verhoudingen op scherp. Regeringspartijen CDA en VVD moeten met lede ogen aanzien hoe zij de stemmen van de agrarische sector kwijtraken aan de BoerBurgerBeweging. Dat zorgt voor grote onrust.

De BoerBurgerBeweging deed het de afgelopen jaar al prima in de peilingen, maar sinds de presentatie van de stikstofplannen van het kabinet op 10 juni, schieten de 'virtuele zetels' voor BBB omhoog. In de laatste peiling van Maurice de Hond staat de nieuwe boerenpartij op maar liefst 18 zetels. Meer hierover bij RTLNieuws.

Succes in onderzoek cyberaanval Universiteit Maastricht

Eind december 2019 was de cyberaanval op de Universiteit Maastricht groot nieuws. In de maanden na de ‘hack’ is er door de Universiteit hard gewerkt aan het herstel van het netwerk. Daarnaast hebben het cybercrimeteam van de politie Limburg en het Openbaar Ministerie stevig geïnvesteerd in het opsporingsonderzoek. Dat heeft onder meer geleid tot het volgende succes, namelijk de in beslagname van cryptovaluta ter waarde van plus minus 500.000 euro.

Op maandag 23 december 2019 werd de Universiteit Maastricht slachtoffer van een grote ransomware-aanval. De Windows-systemen werden hiermee platgelegd. Zowel studenten als medewerkers werden daardoor getroffen. Dat was voor de onderwijsinstelling, de politie en het OM in Limburg de start van een intensieve samenwerking. Waar laatstgenoemde partijen aan de slag gingen met een opsporingsonderzoek, nam de Universiteit een cybersecuritybedrijf in de hand om het netwerk en de systemen samen met de eigen medewerkers weer operationeel te krijgen.

Sporenonderzoek
De start van het onderzoek begon met de aangetroffen sporen. Metten Bergmeijer, teamleider van het cybercrimeteam van politie Limburg: “Iedere vorm van criminaliteit laat sporen achter, ook criminaliteit in de digitale wereld. Dankzij een goede samenwerking met de Universiteit en het door hen ingehuurde cybersecuritybedrijf hebben we gebruik kunnen maken van de door hen veilig gestelde sporen. Een dergelijke samenwerking is essentieel om een goed opsporingsonderzoek te kunnen doen”, legt Metten Bergmeijer uit. “Je kunt het vergelijken met een woninginbraak. Wij repareren als politie niet de deur die de inbrekers vernield hebben, maar zijn in ons onderzoek wel geïnteresseerd in de vingerafdrukken of andere sporen die op die deur zijn achtergelaten.” Op enig moment zag de Universiteit zich genoodzaakt 197.000 euro losgeld aan de hackers te betalen. Metten Bergmeijer: “We hebben altijd het standpunt gehad dat er niet betaald moest worden. Maar we respecteren en begrijpen in het licht van alle dilemma’s deze keuze.” Lees daarover hier meer.

Internationale samenwerking
Het onderzoek van het OM en de politie baseerde zich op digitale, financiële en tactische invalshoeken. Criminaliteit stopt niet bij de grens van een eenheid of land en zeker cybercriminaliteit niet. Dat bleek in deze zaak niet anders. Die sporen brachten het onderzoeksteam al snel over de grens. Daardoor ontstond een nauwe internationale samenwerking met diverse landen. Bij een groot aantal partijen in het buitenland werden gegevens gevorderd. Ook de betaling die de universiteit deed, liet sporen na die het onderzoeksteam weer een stap verder bracht. Via een (digitale) zoektocht die vele landen doorkruiste, is er een persoon in Oekraïne bij het onderzoeksteam in beeld gekomen. Het onderzoeksteam is in 2021 afgereisd naar Oekraïne waar de Oekraïense autoriteiten op verzoek van het onderzoeksteam een doorzoeking in een woning hebben gedaan en met betrokkenen gesproken hebben. Het onderzoek daar heeft de weg vrij gemaakt om uiteindelijk de cryptovaluta in beslag te kunnen nemen.

Wallet bevroren
In februari 2020 werd er door het onderzoeksteam een wallet bevroren waar een deel van het betaalde losgeld naartoe is gegaan. Op dat moment was de waarde van de cryptovaluta die daarin stonden ongeveer 40.000 euro. Het bevriezen van de wallet garandeert dat er met het geld niets meer kan gebeuren omdat de eigenaar van de wallet er geen toegang meer toe heeft. Om vervolgens daadwerkelijk beschikking over de wallet te krijgen, moet een juridische traject tot formele inbeslagname leiden. Daartoe moesten onder meer vorderingen en rechtshulpverzoeken bij internationale partners gedaan worden. Een weg van de lange adem, die er uiteindelijk toe geleid heeft dat in april 2022 de cryptovaluta formeel door het OM in beslag werd genomen. Door de koerswijzigingen van de cryptovaluta is de waarde gestegen tot ongeveer 500.000 euro. Méér dan de Universiteit destijds betaalde.

Schadeloos stellen UM
Georges van den Eshof (officier van justitie cybercrime): “Er moeten nog juridische stappen gezet worden, maar het OM gaat er alles aan doen om dit gehele bedrag bij de Universiteit te krijgen. Zij hebben destijds ongeveer 200.000 euro aan losgeld betaald, maar de door hen geleden schade was natuurlijk veel groter. Denk aan de aanschaf van nieuwe systemen en de werkzaamheden om het netwerk weer operationeel te krijgen. De hoofddoelstelling van de inbeslagname is de Universiteit zoveel mogelijk schadeloos te stellen. Dat was ook een van de doelen in het ons opsporingsonderzoek.” Naast dit mooie resultaat, leerden de politie en het OM ook lessen van dit onderzoek. Metten Bergmeijer: “Dit is destijds door het cybercrimeteam Limburg opgepakt. De afgelopen jaren hebben we van dit en andere onderzoeken geleerd dat incident gedreven werken minder effectief is dan werken vanuit het grotere geheel. Dat is de reden voor de oprichting van de Ransomware Taskforce.” Lees daarover hier meer.

Aangifte doen loont
Metten Bergmeijer: “In het domein van cybercrime, en zeker waar het gaat om ransomware, is gebleken dat het aanhouden van verdachten weinig kansrijk is. Die bevinden zich immers vaak in landen waar Nederland geen internationale samenwerking mee heeft. We moeten dus uit een ander vaatje tappen. Aangiftes geven ons een cruciaal deel van de informatie die we daarvoor nodig hebben. Het helpt ons de criminaliteit beter te begrijpen en zo de plaatsen te vinden waar we criminelen het hardst kunnen raken. Criminelen moeten bijvoorbeeld met elkaar communiceren, hun geld witwassen of toegang krijgen tot systemen. We moeten onze pijlen richten op het verstoren, frustreren en voorkomen van het criminaliteitsproces. Deze aanpak passen we op dit moment toe in de Ransomware Taskforce waarin specialisten van de regionale cybercrimeteams en het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid samenwerken aan de verstoring, opsporing en preventie van ransomware volgens dit principe. We onderzoeken als politie of deze methodiek ook toepasbaar is voor de aanpak van andere vormen van cybercriminaliteit. Dit doen we als politie niet alleen. We sluiten hiervoor slimme allianties met onder andere bedrijven en onderwijsinstellingen in binnen en buitenland.”

'Halveren veestapel gevoeliger dan halveren aantal boeren'

In de afgelopen twintig jaar is het aantal veebedrijven in Nederland gehalveerd. Niet omdat de overheid ze heeft opgekocht en niet omdat de veestapel kleiner moest. Veel boeren zijn werkloos geworden omdat ze zijn weggedrukt door schaalvergroting. Het aantal dieren per bedrijf is enorm toegenomen en het aantal megastallen rijst de pan uit. 

Je zou dan ook denken: om de boer te helpen moet je schaalvergroting tegengaan. Toch doen belangenpartijen voor boeren het tegenovergestelde. Politieke partijen zoals VVD, CDA en BBB, maar bijvoorbeeld ook de Rabobank, de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie pleiten allemaal voor meer ‘efficiëntie’. Maar die efficiëntie betekent niets anders dan efficiënt collega-boeren buitenspel zetten.

Ook nu het kabinet de veestapel wil verkleinen als maatregel tegen de stikstofcrisis, schreeuwen de boerenbelangenpartijen moord en brand om in te zetten op ‘innovatie’ en ‘technische oplossingen’. In de praktijk betekent dat wéér meer opschaling en wéér meer werkloze boeren. Kennelijk is het halveren van de veestapel een gevoeliger onderwerp dan het halveren van het aantal boeren.

Foute vrienden
De voortdurende schaalvergroting in de vee-industrie is goed terug te zien in het aantal megastallen. Wakker Dier maakt vandaag bekend dat dit in vier jaar tijd met een kwart steeg. Noord-Brabant is hierbij met 282 megastallen de grote koploper. De definitie van een megastal is gekoppeld aan het aantal dieren: een megastal telt drie keer zoveel dieren als wat gangbaar was. Kortom, met één nieuwe megastal gaan drie andere boerenbedrijven failliet.

Deze opschaling wordt aangejaagd door een handjevol spelers met veel macht en lobbyinvloed. Denk bijvoorbeeld aan zuivelgiganten, leveranciers van diervoeding en slachterijen. Hoe groter de veestapel, hoe meer geld zij verdienen. Daarom zetten zij boeren onder druk om alsmaar meer te leveren tegen zo min mogelijk geld.

De boeren die nu demonstreren tegen de stikstofmaatregelen worden (financieel) gesteund door deze foute vrienden. Als we niet opletten, lopen zij ervandoor met dikke winst: een enorme veestapel die ten koste gaat van dieren en boeren.

Minder in plaats van meer
De naam Wakker Dier doet bij veel boeren de nekharen overeind staan. En die beeldvorming komt de boerenlobbyisten goed uit, want de doelstelling van Wakker Dier staat lijnrecht tegenover die van hen: minder dieren in de stal in plaats van meer.

Voor boeren kan het confronterend zijn wanneer dierenleed aan de kaak wordt gesteld. Maar dit zorgt wel voor de urgentie om dingen te verbeteren. Daarmee doen dierenwelzijnsorganisaties meer voor boeren dan alle boerenbelangenpartijen bij elkaar.

Neem als voorbeeld een beter welzijn voor de plofkip: in 2023 voorzien supermarkten al hun kip van een Beter Leven keurmerk. Volgens de Rabobank neemt het aantal vleeskippen daardoor af met 25 procent. En de positie van de boer? Die wordt er beter van. Zij produceren niet meer voor de grillige wereldmarkt, maar maken langdurige afspraken met Nederlandse supermarkten zodat hun inkomen stabieler wordt. Bovendien zorgt meer ruimte en aandacht voor de dieren ook voor een lager stressniveau: zowel bij de dieren als bij de boer zelf.

Wanneer we ons niet langer gek laten maken door de paar bedrijven die schaalvergroting aanjagen, kunnen we ons richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Met meer dierenwelzijn en meer werkgelegenheid voor boeren. En ja, daarmee ook automatisch minder dieren.

Wimbledon: Djokovic simpel naar achtste finales, Van Rijthoven volgende tegenstander

Tennisser Novak Djokovic heeft zich zonder problemen geplaatst voor de achtste finales op Wimbledon. De Servische wereldranglijstaanvoerder klopte zijn landgenoot Miomir Kecmanovic, als 25e geplaatst, met 6-0, 6-3, 6-4. In de achtste finales staat Djokovic tegenover de Nederlander Tim van Rijthoven.

Ook de nummer vijf van de plaatsingslijst, Carlos Alcaraz, kende weinig problemen. De Spanjaard stuurde Oscar Otte (32) met 6-3, 6-1, 6-2 terug naar Duitsland. De Britse hoop Cam Norrie (9) versloeg de Amerikaan Steve Johnson met 6-4, 6-1, 6-0, terwijl Jannik Sinner uit Italië (10) met 6-4, 7-6 (4), 6-3 afrekende met de Amerikaan John Isner (20).

FOK! Wat een weer: We mogen niet klagen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Yo!

Juni was een zeer zonnige maand, met gemiddeld over het land 280 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 212 uur. Dat maakt dat we vijf zonnige maanden op een rij hebben gehad, ook februari, maart april en mei waren namelijk al zonnig. Met een gemiddelde temperatuur van 17,1°C tegen een langjarig gemiddelde van 16,2°C was juni ook een warme maand.

Wat juli ons gaat brengen ? Ik beperk mij tot de voorspelling voor vanavond en morgen.

Vanavond zal het op de meeste plaatsen droog zijn en verdwijnt vrijwel alle bewolking. De zuidwestenwind wordt zwak tot matig, aan zee af en toe vrij krachtig.

Afelopen nacht was het droog. De minimumtemperatuur was ongeveer 11°C. Aan de kust en boven het IJsselmeer stond een meest matige zuidelijke wind, elders zal er weinig wind zijn.

Vanochtend begint de dag met een lekker zonnetje, maar geleidelijk komen er in het midden en zuiden ook wolkenvelden voor. Het blijft vrijwel overal droog. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Vanmiddag is het half bewolkt met geregeld zonneschijn. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het Waddengebied tot 25°C plaatselijk in het uiterste zuidoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig. Aan de kust draait de wind in de loop van de middag naar een richting tussen west en noord. Dieper landinwaarts is er weinig wind.

Vanavond schijnt de zon op de meeste plaatsen en blijft het droog. Er wordt ook dan weinig wind verwacht.

Een prachtige zonsondergang vanaf Edam (Foto: Pukeko)
Een prachtige zonsondergang vanaf Edam (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Sainz bovenaan in Silverstone, Verstappen 4e

De eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Groot-Brittannië hebben op het circuit van Silverstone een vierde plek opgeleverd voor Max Verstappen. Dat was het geval in de tweede training, nadat de eerste grotendeels verregend was.

In training één regende het aanvankelijk en pas later in de sessie begon het wat op te drogen. De helft van het veld leek weinig zin te hebben in meer dan een shakedownrondje om te kijken of alles in orde was, waardoor Valtteri Bottas in de Alfa Romeo de snelste tijd kon noteren, voor de Mercedes van Lewis Hamilton en de Ferrari's van Carlos Sainz en Charles Leclerc.

Verstappen noteerde zoals zovelen geen tijd in de eerste training, maar in de beduidend drogere tweede training betrad hij de baan uiteraard wel. Sainz was dit keer de snelste, Hamilton en McLaren-coureur Lando Norris zaten op ruim anderhalve tiende en Verstappen noteerde op twee tienden van een seconde de vierde tijd, voor titelconcurrent Leclerc.

De volledige uitslagen van de trainingen zijn hier te vinden.

Balsamo klopt Vos en wint eerste etappe Giro d'Italia

Elisa Balsamo heeft de eerste etappe van de Giro d'Italia bij de vrouwen gewonnen. De Italiaanse wereldkampioene was in Tortoli na een rit van 106 kilometer in de eindsprint de sterkste.

Een kilometer of tien voor de finish werd een kopgroep bijgehaald, waarna het al snel uit leek te gaan draaien op een massasprint. Dat was inderdaad het geval en daarin was Trek-renster Balsamo nét iets beter dan Jumbo's Marianne Vos. Charlotte Kool van DSM finishte als derde, voor de Belgische Lotte Kopecky van SD Worx.

Met de bonificatieseconden wipt Balsamo in het algemeen klassement ook naar de eerste plek, vier seconden voor proloogwinnares Kristen Faulkner.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #5
special
Random Pics van de Dag #743
special
AI Picture Gallery #4
special
Random Pics van de Dag #742
special
AI Picture Gallery #3
special
Random Pics van de Dag #741
©FOK.nl e.a.