Roland Garros: Rolstoelkoningin De Groot wéér de beste, eerste Grand Slam Vink

Het rolstoeltennis op het gravel van Roland Garros is ook afgerond en dat leverde bij de vrouwen, zoals zo vaak, weer Nederlands succes op: Diede de Groot pakte in zowel het enkel- als het dubbelspel de titel in Parijs.

In het enkelspel opende wereldranglijstaanvoerster De Groot eerder in de week met bijzonder simpele zeges op de Colombiaanse Angelica Bernal (6-2, 6-1) en de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane (6-0, 6-0). In de finale wachtte de Japanase Yui Kamiji, eigenlijk de enige die De Groot zo nu en dan het hoofd kan bieden.

Die finale begon redelijk spannend, maar al snel bleek dat Kamiji ook deze keer het onderspit moest delven tegen De Groot: 6-4, 6-1. Voor de nog altijd maar 25-jarige Woerdense is het alweer haar veertiende Grand Slam-titel in het enkelspel, sinds ze in 2017 begon met de titel op Wimbledon- - het is zelfs al haar zevende opeenvolgende Grand Slam-titel.

In het dubbelspel stond De Groot ook al op dertien Grand Slam-titels, acht keer was dat samen met Aniek van Koot. Dat duo plaatste zich nu ook weer voor de finale, waarin het zowaar bijzonder spannend was. Ze wonnen wel: Kamiji en Montjane werden met 7-6 (5), 1-6 [10-8] verslagen.

In de quads pakte de pas 19-jarige Niels Vink zijn eerste Grand Slam-titel, nadat hij vorig jaar op de US Open al eens de finale haalde. In de spannende eindstrijd klopte hij zijn drie jaar oudere landgenoot Sam Schröder, winnaar van de Australian Open: 6-4, 7-6 (8).

Het duo kwam bij de dubbels samen in actie en de paralympisch kampioenen maakten hun rol als topfavorieten meer dan waar: het Australisch/Braziliaanse duo Heath Davidson/Ymanitu Silva werd met twee keer 6-2 geklopt.