De weekend gifdump. Onze wekelijkse gifdump waarin je letterlijk van alles voorbij kunt zien komen. Ter vermaak, uiteraard
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Op het Belle Isle in Detroit is voor de dertigste en voorlopig laatste keer een IndyCar-race verreden. De Detroit GP was spannend en kende een aantal verschillende strategische keuzes, wat het soms lastig maakte om het overzicht te houden.
De poleposition was voor Josef Newgarden, die Takuma Sato naast zich had op de eerste startrij. Simon Pagenaud en Helio Castroneves vertrokken vanaf de tweede rij, voor Pato O'Ward en David Malukas en met Rinus van Kalmthout op de veertiende plek.
De start werd, zoals gebruikelijk in de IndyCar, totaal vernaggeld, maar men mocht toch door. Newgarden pakte de leiding, voor Pagenaud, Castroneves, Sato, O'Ward en Alexander Rossi, terwijl onder meer Van Kalmthout al heel snel naar binnen kwam voor de eerste stop.
Rossi kwam ook vrij rap naar binnen, terwijl Will Power, Scott Dixon en Alex Palou zich op hun harde banden langs Pagenaud reden. Newgarden's zachte banden waren niet opgewassen tegen de harde banden van Power, die er soepel voorbij ging, net als Dixon en Palou.
Na bijna twintig ronden ging Scott McLaughlin in de rondte. Hij kon wel door, maar onder meer Newgarden maakte er gelijk gebruik van om zijn zachte banden te dumpen. Power kwam na 25 ronden zijn eerste stop maken voor een nieuw setje harde banden, Dixon en Palou kwamen juist zachte banden halen.
Halverwege de race had Power de leiding in handen, rijdend op harde banden. Dixon en Palou volgden op zachte banden, voor Rossi, Kyle Kirkwood en Newgarden, allemaal op harde banden. Rossi reed zich snel naar Palou en ging er voorbij, waarna hij de aanval op Dixon's tweede plek opende, met succes.
Na 45 ronden kwamen Palou en Dixon binnen voor hun laatste stop, Rossi volgde twee ronden later. Power maakte met twintig ronden te gaan zijn laatste stop en daarmee was er eindelijk wat overzicht: Power had de leiding, Rossi en Dixon knokten op ruime afstand om plek twee, met Newgarden, O'Ward en Palou achter zich.
In de slotronden kwam Rossi toch weer een beetje in de buurt bij Power, maar die hield genoeg over om de winst te pakken. Rossi werd tweede op een dikke seconde voor Rossi, met Dixon op de derde plek, voor Newgarden en O'Ward - Van Kalmthout was op weg naar een prima tiende plek, tot hij in de laatste ronde de bandenstapel in ging.
Wales heeft zich voor het eerst in 64 jaar geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal. In het beslissende play-off duel werd Oekraïne met 1-0 verslagen.
Oekraïne begon goed aan de wedstrijd en leek al snel op voorsprong te komen na een rake vrije trap van Zintsjenko. Deze werd echter afgekeurd omdat Wales nog bezig was de muur neer te zetten en de scheidsrechter de bal nog niet had vrijgegeven. De bezoekers hadden nog meer goede kansen maar Jaremtsjoek, Zintsjenko en Tsyhankov stuiten allen op keeper Hennessey. Wales kreeg nauwelijk mogelijkheden maar naar een half uur wel een vrije trap. de trap van Gareth Bale werd door de Oekraïense aanvoerder Andrij Jarmolenko in eigen doel gekopt en zo kwam de thuisploeg tegen de verhouding in op voorsprong.
Heel Oekraïne meende even later recht te hebben op een strafschop nadat Jarmolenko werd aangetikt door Joe Allen. Zowel scheidsrechter Lahoz als de VAR zagen er echter geen penalty in. Na rust loerde Wales op de counter en daar werd het af en toe nog wel gevaarlijk door. Aaron Ramsey schoot ruim naast. Oekraïne bleef de betere ploeg en naast een aantal kleine mogelijkheden was er ook een grote voor Tsyhankov, hij trof echter de voet van de keeper.
Voor Wales kwam er gedurende de tweede helft steeds meer ruimte. Invaller Brennan Johnson trof de paal en Bale kreeg ook nog een grote mogelijkheid. Ook in de slotfase waren de beste mogelijkheden voor de Oekraïners maar gescoord werd er niet meer.
Een beetje laat, maar gefeliciteerd aan zij die de Heilige Maand van Alfabet vieren.
Voor het eerst in bijna twintig jaar is op het circuit van Spa-Francorchamps weer een 24-uursrace voor motoren verreden, de tweede van vier wedstrijden op de kalender van het Endurance World Championship. Het werd een race met veel problemen én een nat einde.
In het eerste half uur leek het wel een Moto3-race: de eerste vijf zaten binnen twee seconden van elkaar. Al vrij snel viel de #11 Kawasaki weg na twee valpartijen en de gevolgen daarvan, terwijl ook de #6 Ducati - vooraf een outsider - met mechanische problemen nauwelijks echt in het spel voor zou komen.
Halverwege de avond had de #1 SERT Suzuki al een tijd de leiding in handen, met de #5 FCC TSR Honda als enige nog binnen een ronde. De #37 BMW had één ronde achterstand, dus had nog wel alle kans om te profiteren als er voor hen iets fout zou gaan.
Dat gebeurde, want richting middernacht stond de #1 Suzuki plotseling binnen. Na een keer mis te hebben geschakeld was er een tand afgebroken in de versnellingsbak, wat bijna een half uur duurde om te repareren: het team was daarmee in principe gelijk zo goed als kansloos voor de overwinning.
De #5 Honda ging zo naar de leiding, met de #37 BMW in de achtervolging. Rond kwart voor vier 's nachts ging dat fout: met coureur Gino Rea op het zadel kwam de Honda ineens stil te staan, waardoor de Engelsman zich de longen uit het lijf moest duwen om zijn motor terug naar de pitbox te krijgen.
Zo ging de BMW naar de leiding en langzaam maar zeker kwam ook de #7 YART Yamaha, een van de topfavorieten, weer in zicht. Dat team had 's avonds een probleem gehad, maar werkte zich gestaag terug naar voren en rond zeven uur in de ochtend sloot Marvin Fritz aan bij Ilya Mykhalchyk's BMW.
Dat leverde een tijdje een flink duel op tussen de twee, met inhaalacties over en weer, maar de Yamaha nam de leiding over. Daar kon men niet lang van genieten: een goed half uur later kwam er in Blanchimont rook uit de Yamaha en al snel was duidelijk dat het einde verhaal was, er viel niks meer te repareren.
Het begon ondertussen ook te regenen, wat overal voor schuifpartijen zorgde, onder meer bij de nummers één en twee in de Superstockklasse. De #1 Suzuki had zich weer mooi naar voren gevochten, tot Gregg Black bij het aanremmen voor Les Combes onderuit ging en zijn machine hard door het gras liet stuiteren.
De schade kon wonderbaarlijk genoeg gerepareerd worden, terwijl Mike di Meglio de #5 Honda op het gras legde. Daarna lag het een tijd stil: de motor van de #121 Yamaha plofte en legde een enorm spoor van olie en andere troep op het rechte stuk van Kemmel, wat in combinatie met de regen voor grote gladheid zorgde.
De rode vlag werd gezwaaid om de boel op te ruimen, wat meer dan twee uur zou duren. Uiteindelijk werd er nog voor een paar minuten geracet: de #37 BMW had door alle problemen achter hen acht ronden voorsprong en trok de winst keurig binnen, voor het zeer verrassende Tati Beringer op de #4 Kawasaki.
Om plek drie werd in de slotronden nog hevig gevochten door Gino Rea op de #5 Honda en Xavier Simeon op de #1 Suzuki en het was Rea die zijn team naar plek drie reed.
Tennisser Rafael Nadal heeft weer eens de titel op Roland Garros gepakt, waardoor het gebruikelijke riedeltje weer afgedraaid dient te worden: veertien Roland Garros-titels, 22 Grand Slam-titels, aldus de tellers na zondag.
Zoals wel vaker in een Roland Garros-finale met Nadal was er eigenlijk niet zo heel veel aan. In set één pakte hij snel de servicegame over van zijn Noorse opponent Casper Ruud, maar die sloeg zowaar terug. Nadal brak hem nog eens en trok de set naar zich toe.
In de tweede set was Ruud de eerste die brak, maar dat liet Nadal niet zomaar gebeuren: vanaf 1-3 verloor hij geen enkele game meer. Na nog geen 2,5 uur was het klaar en was nummer veertien binnen voor de Spanjaard: 6-3, 6-3, 6-0.
Het rolstoeltennis op het gravel van Roland Garros is ook afgerond en dat leverde bij de vrouwen, zoals zo vaak, weer Nederlands succes op: Diede de Groot pakte in zowel het enkel- als het dubbelspel de titel in Parijs.
In het enkelspel opende wereldranglijstaanvoerster De Groot eerder in de week met bijzonder simpele zeges op de Colombiaanse Angelica Bernal (6-2, 6-1) en de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane (6-0, 6-0). In de finale wachtte de Japanase Yui Kamiji, eigenlijk de enige die De Groot zo nu en dan het hoofd kan bieden.
Die finale begon redelijk spannend, maar al snel bleek dat Kamiji ook deze keer het onderspit moest delven tegen De Groot: 6-4, 6-1. Voor de nog altijd maar 25-jarige Woerdense is het alweer haar veertiende Grand Slam-titel in het enkelspel, sinds ze in 2017 begon met de titel op Wimbledon- - het is zelfs al haar zevende opeenvolgende Grand Slam-titel.
In het dubbelspel stond De Groot ook al op dertien Grand Slam-titels, acht keer was dat samen met Aniek van Koot. Dat duo plaatste zich nu ook weer voor de finale, waarin het zowaar bijzonder spannend was. Ze wonnen wel: Kamiji en Montjane werden met 7-6 (5), 1-6 [10-8] verslagen.
In de quads pakte de pas 19-jarige Niels Vink zijn eerste Grand Slam-titel, nadat hij vorig jaar op de US Open al eens de finale haalde. In de spannende eindstrijd klopte hij zijn drie jaar oudere landgenoot Sam Schröder, winnaar van de Australian Open: 6-4, 7-6 (8).
Het duo kwam bij de dubbels samen in actie en de paralympisch kampioenen maakten hun rol als topfavorieten meer dan waar: het Australisch/Braziliaanse duo Heath Davidson/Ymanitu Silva werd met twee keer 6-2 geklopt.
Wout van Aert heeft de openingsetappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Belgisch kampioen was de snelste van een uitgedund peloton, voor Ethan Hayter en Sean Quinn. Van Aert is door de zege ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.
De eerste etappe in het Critérium du Dauphiné was een etappe van 191 kilometer, met op dertig kilometer van de streep nog een helling van de derde categorie. Ondanks de beklimming nam BikeExchange-Jayco het initiatief in het peloton voor hun sprinter Dylan Groenewegen.
BikeExchange-Jayco controleerde een kopgroep van drie, die in het begin van de etappe voor de aanval kozen. De voorsprong liep nooit hoog op en aan de voet van de laatste beklimming was het verschil nog iets boven de twee minuten. Op de beklimming van derde categorie voerde Trek-Segafredo het tempo op en dat zorgde ervoor dat een aantal sprinters het peloton niet kon volgen, waaronder Groenewegen.
De ploeg van Groenewegen probeerde de Nederlander nog wel terug te brengen, maar ze kwamen net te kort op het peloton. In de sprint om de dagzege begon Team Ineos vanaf kop voor hun sprinter Ethan Hayter, maar de Engelsman kon het niet afmaken. In de sprint was Wout van Aert te snel voor hem. Door de zege van Van Aert is hij ook de eerste leider van het Critérium du Dauphiné.
Het damesdubbelspeltoernooi op Roland Garros is zondag afgesloten. In de finale namen de Franse wildcardspeelsters Caroline Garcia en Kristina Mladenovic het op tegen het als achtste geplaatste Amerikaanse duo Coco Gauff/Jessica Pegula.
Gauff, een dag eerder nog verliezend finaliste in het enkelspel, won samen met Pegula op overtuigende wijze de eerste set. Daarna draaide het echter helemaal om: Garcia en Mladenovic lieten de ervaring spreken en maakten het keurig af: 2-6, 6-3, 6-2.
Het duo won in 2016 ook al op het Franse gravel, waarna Mladenovic met de Hongaarse Timea Babos nog vier Grand Slam-toernooien won, waaronder twee keer Roland Garros.
Je kunt je helemaal onderdompelen in de lifestyle van Neerlands trots Gordon, want hij heeft zijn penthouse nabij het hartje van Amsterdam te koop gezet. Voor een schamele 3.500.000 krijgt de koper alle meubels met authentiek Gordon-DNA erbij geleverd!
Het penthouse (van 248m2) aan de Ceramiquelaan is compleet af en naar de smaak van Gordon gestyled met oog voor elk detail. Het is gelegen op de zevende etage en heeft een eigenlift/entree en een groot dakterras met prachtig uitzicht op het IJ, de Adam toren, het Eye filmmuseum en aan de overkant de karakteristieke pakhuizen en de haven van Amsterdam.
De woning heeft naast een zeer ruime woonkamer, een keuken, drie slaapkamers, twee badkamers en twee parkeerplekken in het gebouw zelf. Dit pareltje is van alle gemakken en luxe voorzien. Recht in het hart van Amsterdam met de pont voor de deur 5 minuten lopen van het centrum.
Leef als een BN'er in Gordon's penthouse (Foto:Funda)
Leef als een BN'er in Gordon's penthouse (Foto:Funda)
Leef als een BN'er in Gordon's penthouse (Foto:Funda)
Leef als een BN'er in Gordon's penthouse (Foto:Funda)
Leef als een BN'er in Gordon's penthouse (Foto:Funda)
Leef als een BN'er in Gordon's penthouse (Foto:Funda)
Leef als een BN'er in Gordon's penthouse (Foto:Funda)
Leef als een BN'er in Gordon's penthouse (Foto:Funda)
Leef als een BN'er in Gordon's penthouse (Foto:Funda)
Leef als een BN'er in Gordon's penthouse (Foto:Funda)
Leef als een BN'er in Gordon's penthouse (Foto:Funda)
De Grand Prix van Catalonië in de MotoGP heeft zondag wat de overwinning betreft niet heel veel spanning opgeleverd. Achter hem gebeurde wel het nodige, waaronder iemand die dacht dat het podium binnen was...één ronde voor het einde.
Aleix Espargaro had op de Aprilia een mooie poleposition gepakt, voor de Ducati van Francesco Bagnaia en Fabio Quartararo op zijn Yamaha. Op rij twee stonden de Ducati's van Johann Zarco, Fabio Di Giannantonio en Jorge Martin, voor Alex Rins (Suzuki), de verrassende Maverick Viñales (Aprilia) en Luca Marini (Ducati).
Bij de start ging het in bocht één al fout: Takaaki Nakagami ging er veel te enthousiast in en tikte zowel Rins als Bagnaia - en zichzelf - onderuit. Quartararo nam de leiding, voor Aleix Espargaro, teamgenoten Martin en Zarco, Pol Espargaro en de van plek zeventien gekomen Suzuki-coureur Joan Mir.
In de volgende ronden schoven de dit seizoen zo lekker rijdende jongelingen Marco Bezzecchi, Enea Bastianini en Fabio Di Giannantonio onderuit, vooral voor Bastianini leek hij daarmee voorzichtig af te haken in de strijd om de wereldtitel. Quartararo breidde zijn voorsprong ondertussen fors uit, Espargaro ging weer voorbij Martin naar plek twee.
De overwinning van Quartararo kwam geen moment in gevaar, hij won na een zeer dominant optreden. Ondertussen kwam Espargaro over de streep om plek twee te vieren...tot hij door had dat het de laatste ronde nog helemaal niet was. Hij was al teruggevallen en werd vijfde, terwijl plek twee voor Martin was, vóór Zarco, Mir, Aleix Espargaro, Marini en Viñales.
Als je op straat loopt en je ziet iemand met een slecht aura om zich/haar heen. moet je die persoon daar dan voor waarschuwen?
Als je paranormaal begaafd bent kan het zijn dat je 'boodschappen' uit het hiernamaals doorkrijgt of bepaalde situaties 'invoelt' maar dat mensen je goedbedoelde adviezen niet serieus nemen. Wat doe je dan met deze gedachtes?
Omroep Gelderland ging de straat op om dit dilemma uit te zoeken.
KLM neemt weer passagiers mee op Europese vluchten naar Schiphol. Gisteren werd aan het eind van de middag besloten om veruit de meeste vluchten van KLM Cityhopper leeg te laten terugvliegen naar Amsterdam. Een woordvoerder van KLM laat weten aan NH Nieuws weten dat vooralsnog de verwachting is dat dat vandaag niet zal gebeuren. Zo meldt AT5.
Vrijdag besloot de luchtvaartmaatschappij tot en met maandag 50 vluchten per dag te schrappen, maar nam gisteren een noodgreep en besloot geen passagiers mee te nemen op Europese vluchten. De keuze daartoe kwam volgens KLM door de grote Pinksterchaos en door ongunstige weersomstandigheden en baanonderhoud op Schiphol, waardoor veel toestellen niet zouden kunnen landen of vertrekken in Amsterdam.
Volgens vakbond zou het besluit ook mede door een groot personeelstekort bij KLM komen, maar de KLM ontkent dat. Cabinebond VNC en de Vereniging voor Verkeersvliegers reageerden woest op de keuze op passagiers achter te laten.
De maatregel om passagiers vanaf Europese bestemmingen niet langer te vervoeren naar of via Amsterdam bleef heel gisteravond van kracht, maar is vandaag niet het geval. Een woordvoerder van KLM laat weten: "Het is wel weer een erg drukke dag, zoals we dat ook hadden verwacht."
Ook in de Moto2 is zondag de Grand Prix van Catalonië verreden. De Nederlanders kenden niet de race van hun leven, maar het was wel een ongewoon vermakelijke race, voor Moto2-begrippen.
WK-leider Celestino Vietti mocht vanaf poleposition vertrekken, ook Aron Canet en Joe Roberts stonden op de eerste rij. Jake Dixon, Albert Arenas en Sam Lowes vertrokken vanaf rij twee, Bo Bendsneyder had zich keurig als zevende gekwalificeerd en Zonta van den Goorbergh vertrok als 24e.
Bendsneyder kende een dijk van een start en kon de top-3 aanvallen, maar in de eerste bocht herhaalde hij zijn helaas bekende trucje: buitenom proberen te gaan, met veel positieverlies als resultaat - hij viel terug naar een plek ruim buiten de top-20. Roberts nam de leiding, voor Canet en Dixon.
Roberts wist een mooi gaatje te slaan, terwijl Canet, Dixon en Arenas met Vietti en Augusto Fernandez in hun kielzog de achtervolging aanvoerden. Voor de Amerikaanse leider was het halverwege ineens klaar: zonder noemenswaardige aanleiding drukte hij zijn voorband onderuit en was zijn race voorbij.
Arenas haakte ondertussen af bij Canet en Dixon, die de leiding in handen namen. Vietti sloot aan bij die twee en reed in rap tempo naar de leiding, maar dat liet Canet niet zomaar gebeuren. Kort daarop ging Lowes weer eens onderuit, terwijl de machine van Arenas de geest gaf.
Twee ronden voor het einde had Canet de leiding, Vietti, Dixon en Fernandez zaten er nog bij. In de laatste ronde knokte Vietti zich met de ellebogen voorbij Canet en dat leverde hem de winst op: Canet werd tweede, Fernandez troefde Dixon af in de strijd om plek drie. Bendsneyder herstelde zich nog naar plek dertien, Van den Goorbergh werd twintigste.
Moeten boeren een extra vergunning aanvragen om hun koeien in de wei te laten grazen? Volgens een rechter in Overijssel wel. Boerin Joke hield daarom afgelopen maandag uit protest haar vee een dag binnen.
Laurens Dassen, van Volt, wil dat er een eenmalige heffing komt voor grote energiebedrijven, om zo weerstand te kunnen bieden aan de huidige energiecrisis. "Zij maken nu enorme winsten door de hoge energieprijzen", aldus de Volt-fractievoorzitter in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1. Meer hierover bij WNL.
Bosbranden in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene hebben mensen gedwongen hun huizen te verlaten.
De branden zijn ontstaan door een brand in een elektriciteitscentrale, die door de harde wind oversloeg naar de omgeving.
Autoriteiten uitten hun bezorgdheid dat dit een herhaling zou kunnen zijn van afgelopen zomer, toen branden meer dan 125.000 hectare verwoestten.
De Russische president Vladimir Poetin waarschuwde zondag dat Moskou nieuwe doelwitten zou aanvallen als de VS lange-afstandsraketten aan Oekraïne zouden leveren, aldus Russische staatsmedia.
Het leveren van nieuwe wapens aan Kiev heeft alleen tot doel om "het gewapende conflict zo lang mogelijk te rekken," zei Poetin in een interview met de tv-zender Rossija-1, meldde het Russische staatsmedium TASS.
In het geval van leveringen van lange-afstandsraketten aan Kiev, zal Rusland "passende conclusies" trekken en de "faciliteiten" treffen die het nog niet onder vuur heeft genomen, zei hij.
"Als ze geleverd worden, zullen we hieruit de gepaste conclusies trekken en onze eigen wapens, waarvan we er genoeg hebben, gebruiken om die faciliteiten aan te vallen die we nog niet in het vizier hebben," zei Poetin in een commentaar op de situatie met betrekking tot de levering van Amerikaanse meervoudige lanceerraketsystemen (MLRS) aan Oekraïne.
Het leveren van Amerikaanse MLRS aan Oekraïne verandert in wezen niets, aangezien Kiev eerder soortgelijke wapens had, inclusief raketten met een vergelijkbaar bereik, dus ze maken gewoon hun verliezen goed, zei Poetin, volgens TASS.
De Amerikaanse president Joe Biden zei dinsdag dat de VS Oekraïne "meer geavanceerde raketsystemen en munitie" levert nu de oorlog met Rusland voortduurt.
Op het circuit van Barcelona is zondag de Grand Prix van Catalonië in de Moto3 verreden. Dat leverde mooie strijd op met weer een nieuwe jongeling op het podium.
De race begon met Dennis Foggia op poleposition, naast Deniz Öncü en Izan Guevara en met Lorenzo Fellon, Ryusei Yamanaka en Riccardo Rossi wel verrassend op de tweede rij. Na de eerste schermutselingen had Guevara de leiding, voor Tatsuki Suzuki, Sergio Garcia, Foggia, Yamanaka en Öncü.
Na een handvol ronden gaf de machine van Foggia de geest, terwijl teamgenoot Suzuki de leiding over had genomen. Niet lang daarna ging het in de leidende groep nog eens flink fout: Yamanaka, Daniel Holgado en David Salvador gingen in een nare crash onderuit, hoewel ze wel allemaal redelijk in orde leken.
Halverwege hadden we een kopgroep van zeven mannen: Öncü, Garcia, Guevara, Jaume Masia, Suzuki, Adrian Fernandez en de piepjonge David Muñoz. Daar bleef het niet bij, want een paar ronden later was de achtervolgende groep aangesloten. Een valpartij van Kaito Toba gooide de boel weer een beetje uit elkaar, met nog een paar ronden te gaan.
Twee ronden voor het einde had Guevara toch weer de leiding, gevolgd door Garcia, Muñoz en Suzuki. Guevara's overwinning kwam niet in gevaar, Muñoz knokte zich in zijn tweede GP ooit naar een prachtige tweede plek en Suzuki hield Garcia nog van de derde plek af.
Na de succesvolle introductie van het tijdelijke negen euro kaartje in het OV eisen de gemeenten een permanente goedkope oplossing voor het openbaar vervoer.
Sinds het begin van de maand kunnen Duitsers tot eind augustus voor negen euro per maand gebruik maken van het openbaar vervoer in het hele land. Dit is een maatregel gezien de gestegen kosten van levensonderhoud en de hoge brandstofprijzen.
"Wij hebben geen korte 'openbaarvervoerszomer' nodig, maar een landelijk dekkend 'openbaarvervoersland'," zei Landsberg, directeur van de Vereniging van Steden en Gemeenten, tegen het 'Handelsblatt'. "Daarom moet er in de toekomst een in het hele land geldig en goedkoper kaartje beschikbaar komen. Bovendien zou Duitsland meer geld moeten uittrekken om meer bussen en treinen te laten rijden en de dienstverlening te verbeteren."
Agenten hebben afgelopen nacht aan de Buys Ballotstraat in Schoondijke drie mannen aangehouden. Ze waren dronken en vielen Oekraïense vluchtelingen lastig die in een pand in de straat worden opgevangen.
De politie kreeg zaterdag 4 juni rond 23.15 uur melding van een mogelijke vechtpartij bij het pand. Toen ze daar aankwamen was er geen sprake van een vechtpartij. Wel waren er drie dronken mannen die daar vrouwen en kinderen lastig vielen. Het drietal, vermoedelijk afkomstig uit Polen, luisterde niet naar de agenten en een van hen kwam zelfs agressief op ze afgestapt.
De dienders hebben daarop hun wapenstokken gebruikt en de mannen besproeid met pepperspray. Daarna konden ze worden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde en openbare dronkenschap. De drie dronkaards zijn in een cel ingesloten om te ontnuchteren.
Het is Zaterdag en om het weekend te beginnen proberen we een glimlach op je gezicht te krijgen. Laat in de comments weten of dat gelukt is en met welke foto
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Elke vrijdagmiddag een dosis babes. Bizarre babes, lekkere babes, grappige babes, schaarsgeklede babes, wannabe babes etc. Babes dus.
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Zeventig procent van de jonge mantelzorgers komt op latere leeftijd bij de Geestelijke Gezondheidszorg terecht. Er zijn veel organisaties om de groep te ondersteunen, maar jonge mantelzorgers blijven vaak onzichtbaar voor instanties. Volgens experts is het vroegtijdig signaleren van de groep belangrijk om overbelasting tegen te gaan. Daarin kan een intensieve samenwerking tussen scholen, huisartsen en instanties een grote rol spelen, maar onder andere privacy blijkt hierin een obstakel, zo schrijft AT5.
Vera Duivenvoorden weet hoe lastig het is om te praten over de thuissituatie als mantelzorger. De fotograaf groeide op in een gezin met een broer en zus met autisme. "Ze hebben ook een licht verstandelijke beperking. Ze kunnen net zoals jij en ik gewoon communiceren, maar wel dat sommige dingetjes net even wat lastiger zijn", vertelt Duivenvoorden.
Ze is een van velen: een kwart van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar zorgt voor een zieke naaste. Dat doen ze vaak vrijwillig naast hun schooltaken, werk en ook een sociaal leven. "Het heeft toch wel veel impact op mij gemaakt", zegt Duivenvoorden. "Maar dat besef je pas vaak als je al volwassen bent. Het is toch altijd zo dat de zorg vooral gaat naar degene die de zorg nodig heeft in het gezin, dus er is veel focus op hun welzijn geweest, en daardoor word je toch een bepaald persoon."
Dat zeventig procent van deze groep uiteindelijk bij de GGZ terecht komt, verbaast haar dan ook niet. "Veel van de jonge mantelzorgers die ik ken hebben wel een keer met iemand gesproken over hun situatie om het beter een plekje te geven. Er gebeurt zo veel thuis dat het een emotionele lading heeft, en pas later als je je beseft dat je gewend bent om altijd heel veel te doen, dan pas kom je erachter dat je jezelf vaak overvraagt en daardoor sneller oververmoeid kan raken."
Signaleren
Alice de Boer is senior onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau en bijzonder hoogleraar sociale ongelijkheid en informele hulp bij de Vrije Universiteit. Zij ziet dat de druk op mantelzorgers de komende jaren alleen maar zal toenemen, en daarom denkt ze dat we de groep eerder moeten signaleren om overbelasting tegen te gaan. "Je kan natuurlijk vertraging oplopen op school en gezondheidsproblemen ervaren. Dat zien we ook in ons onderzoek: jongeren kunnen slaapproblemen hebben, psychosociale klachten ontwikkelen. Dat zijn dingen die je wel enige tijd kan dragen, maar als het een langere periode duurt, is dat niet goed."
Er zijn veel projecten en organisaties die deze groep willen ondersteunen, maar jonge mantelzorgers blijven vaak onzichtbaar. Dat komt mede doordat ze zelf niet weten dat ze mantelzorger zijn en mensen om hen heen het niet herkennen. "Ik wist wel dat ik brus was, dat zijn broers en zussen van mensen die extra zorg nodig hebben, maar ik wist niet dat ik een jonge mantelzorger was en nu mantelzorger ben", zegt Vera. "Dat hoorde ik pas toen ik in Amsterdam ging werken en iemand van de gemeente mij erop attendeerde. Toen was ik 25, dus eigenlijk al geen jonge mantelzorger meer."
De Boer van het SCP ziet dat de signalering van jonge mantelzorgers erg verschilt. "Het hangt af van de regio, de gemeente, de school waar je op zit of de werkgever waar je werkt. Als die oog heeft voor dat soort privésituaties, dan kan je zo'n gesprek wel beginnen. Als werkgever, docent of als zorgcoördinator of huisarts. Maar als je daar echt niet veel kennis van hebt of de langetermijngevolgen niet zou kunnen overzien, dan is het lastig. Dan moet je eigenlijk geïnformeerd worden als professional."
Toen Duivenvoorden op de middelbare school zat, lukte het haar niet om het er met iemand over te hebben. "Toen praatte ik er eigenlijk met niemand over. Er was niet echt een opening met docenten of klasgenoten om het erover te hebben. Door die schaamte en omdat ik het moeilijk vond om erover te praten heb je eigenlijk twee kanten. Leef je op school een bepaald leven en thuis heb je weer een heel ander leven."
En ook toen Duivenvoorden zelf naar een docent toe stapte, kwam er geen verandering. "Ik heb het wel een keertje aangegeven bij een docent. Daar is voor zover ik weet toen niks mee gedaan, misschien dat ze het intern hebben besproken. Dat zou heel goed kunnen, maar er is nooit gevraagd hoe de situatie bij mij is. Ik neem het niemand echt kwalijk omdat het ook een gebrek aan kennis is over wat voor impact zo'n situatie kan hebben, als je broer bijvoorbeeld tijdens je puberteit midden in de nacht uit huis wordt geplaatst. Maar het is wel jammer, want het was heel fijn geweest als het benoemd zou worden."
Volgens Carolien Verbeek, zorgcoördinator bij het Spinoza Lyceum, heeft de mentor een belangrijke signalerende functie op school. "Als leerlingen aangeven dat er thuis problematiek is, dan hoort de mentor dat als eerst. Voordat een leerling dat durft te zeggen, want vaak is het omringd met schaamte, is dat een grote stap. Ik heb wel eens een jonge mantelzorger op school gehad en volgens mij zijn er meer jonge mantelzorgers dan wij nu in kaart hebben op school."
"Als jij niet weet als docent dat er in jouw klas een op de vier van de leerlingen mantelzorger is, als je dat niet weet, dan kijk je daar niet naar", verklaart De Boer. "Dan kijk je vooral naar de cijfers en of iemand verzuimt. Maar daar kan je ook naar kijken, en dan vragen: 'Oké, ik zie dat jij de afgelopen weken, maanden, veel te veel weg bent gebleven of je huiswerk niet hebt kunnen maken of slechte cijfers gehaald.' Dat zijn natuurlijk indicaties om het gesprek aan te gaan. Er is zeker nog winst te behalen."
Duivenvoorden is het daar mee eens en denkt dat het haar had geholpen als ze eerder wist dat ze jonge mantelzorger was. "Als je begrijpt hoe je situatie zit en waar je naartoe kan, en weet dat je ook een mentor kan zoeken die jou ondersteunt. Ik denk dat je dan veel meer ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. Dat is denk ik wat we iedereen gunnen, dat je eigen ontwikkeling ook heel belangrijk is. Dat is natuurlijk heel lastig want jonge mantelzorgers zijn vaak ook mantelzorger als ze volwassen zijn. Dat blijft, dus is het heel goed als er goede vroegtijdige signalering is."
Netwerk
En om mantelzorgers beter eerder in beeld te krijgen, pleit De Boer voor een intensieve samenwerking tussen scholen, huisartsen en instanties. "Al die organisaties of mensen waar jongeren bij betrokken zijn of waar zij over de vloer komen, die kunnen hen ook signaleren. Lokale steunpunten zijn heel belangrijk, die kunnen hun informatie op scholen delen en zeggen: 'Dit soort dingen bieden wij aan, kunnen jullie dat in gesprekken met leerlingen op school melden'. Ze zouden ook naar huisartsen kunnen gaan."
Carolien Verbeek van het Spinoza Lyceum staat zelf ook positief tegenover zo'n samenwerking. Maar: "belangrijkste is dat ouders zelf aangeven bij de school en bij de mentor dat dit aan de hand is. Dat zou enorm helpen. Als dat niet lukt, zou het heel fijn zijn als bijvoorbeeld hulpverlening contact opneemt met de school om aan te geven dat dit de situatie is voor deze leerling. Als een leerling een jonge mantelzorger is en dat is ergens bekend, dan is het superbelangrijk dat school geïnformeerd wordt."
"Het is niet de regel maar heel soms heeft er wel eens een huisarts contact opgenomen als er iets met een leerling aan de hand is om samen een plan te maken. Dat is juist heel prettig als dat gebeurt want dan kan je echt van betekenis zijn voor zo'n leerling."
Maar er staan ook obstakels voor een netwerk tussen deze instellingen en instanties. Zo laat Daphne Tabak, huisarts in Amsterdam, weten dat ze het lastig vindt om school te contacteren als een patiënt die moeder is, chronisch ziek wordt en het kind mogelijk zou moeten mantelzorgen. "Ik denk niet dat dat mijn taak als huisarts moet zijn om dat door te geven aan allemaal instanties waarmee de patiënt geen behandelrelatie heeft, want als dokter heb ik wat dat betreft privacy best wel in een hoog vaandel. Pas als ik toestemming heb van een patiënt kan ik contact opnemen met een school, want het gaat om zijn of haar gegevens die ik deel met iemand die dat medisch gezien niet nodig zou hebben."
"En daarnaast is school altijd school", ziet zorgcoördinator Carolien Verbeek. "Wij zijn geen jeugdhulpverlening, maar een school waar het gaat om schoolse activiteiten. Natuurlijk hebben wij een hele belangrijke signalerende functie, maar ik denk dat wij buiten beschouwing worden gelaten omdat we geen jeugdhulp zijn. Niet officieel."
Volgens Tabak bestaat er al een lokaal steunpunt waar ze patiënten naartoe kan verwijzen. "Wat we erg mooi hebben is de Ouder- en Kindteams. Dat is eigenlijk bij uitstek de perfecte plek waar je als kind en ouder terecht kan om meer ondersteuning te krijgen. Het enige probleem waar we nu het meest tegenaan lopen is dat die Ouder- en Kindteams soms wat onderbezet zijn en dat is natuurlijk ontzettend jammer."
Luisterend oor
"Ik denk dat het heel belangrijk is hoe je jongeren benadert", verklaart Duivenvoorden, die inmiddels werkzaam is als fotograaf. Met het project Zie je mij? legt ze de levens van jonge mantelzorgers vast om meer bewustzijn te creëeren. "Het is belangrijk dat je het ook niet problematiseert en dat je jongeren de ruimte geeft om zijn of haar verhaal te doen. Als je als kind aangeeft dat je nog geen hulp wil, dan moet je dat niet opdringen. Elk persoon gaat er anders mee om. Het is een veel voorkomende fout van professionals dat ze gaan vergelijken, terwijl ik denk dat het vooral belangrijk is om het verhaal van deze jongeren te horen."
We kennen allemaal het liedje "Happy" van Pharrell Williams.
Moj'n!
Hoofdbrekens. Voor wie? Voor iedere weerkundige. De laatste tijd verloopt het weerbeeld vaak heel anders dan dat de verwachting was. Ik moet wel eerlijk bekennen dat de maanden mei t/m juli daar wel enigszins om bekend staan. De situatie kan dermate complex zijn, dat het van tijd tot tijd, van plaats tot plaats en van wel of geen buien/zon op een locatie kan verschillen.
Gister zagen we een warmtefront ten zuiden van ons land liggen. Althans, zo leek het. In de praktijk bleek deze echter een heel stuk noordelijker te liggen. Daardoor bleven de wolkenvelden en frisse lucht aanmerkelijk langer hangen. Het bleef zelfs niet droog, want op diverse locaties is er zelfs wat regen gevallen. Aan zee en in het noorden was het toen maar gewoon 15 graden bij een uitermate irritante noordelijke wind. Dit was zeker niet de bedoeling. Pas diep in de middag begon de zon ook in het midden goed door te breken.
In met name het zuiden was het echter een geweldige mooie dag. De bewolking trok daar al vrij snel weg en zij hielden daar een zonnige en zeer aangename dag aan over. De terrasjes zullen daar met 25 graden goed vol hebben gezeten. De tegenstellingen tussen zuid en noord zijn dit jaar wel erg opvallend.
Inmiddels is een actieve storing tot ontwikkeling gekomen. Deze zal ons weer zeker gaan bepalen, maar in welke mate is nog volstrekt onduidelijk. We zien momenteel wel zware onweersbuien boven het noorden van Frankrijk. Ook lijkt zich in de loop van de nacht een klein lagedrukgebiedje te gaan ontwikkelen voor de zuidwestkust.
Ik denk dat de Franse buien ons land niet gaan bereiken. Deze lijken ten westen van ons land te gaan trekken. In de loop van de nacht moet dan ons weer gaan ontstaan.
Neerslag verwacht ik pas in de vroege ochtend. En daarna? Ik weet het niet. Buien gaan er ongetwijfeld vallen en deze kunnen behoorlijk grote hoeveelheden regen gaan opleveren. Hier en daar is zo'n 40 mm mogelijk en meer sluit ik ook zeker niet uit. Maar waar? Ik heb 101 scenario's voorbij zien komen. We zullen het gewoon moeten afwachten.
Mocht de zon in het noordoosten nog wat langer kunnen schijnen dan kan het daar nog zo'n 25 graden worden, wat de buienmolen zeker zal doen aanwakkeren. Dit is echter één van de vele mogelijkheden die er zijn.
Het gaat met name om de hoeveelheid regen die er gaat vallen en in mindere mate om verschijnselen als onweer en windstoten.
Uiteraard ben ik er morgen bij.
Tot dan!
DJMO was vrijdagochtend vroeg op en zag deze fraaie zonsopkomst! (Foto: DJMO)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!
Deze week leerde ik een beeldhouwer kennen, geboren in negenenveertig. Een beeldhouwer met erkenning want hij heeft werken staan op marktplaatsen in België verspreid over namen die me ontgaan. Moest ik deze man niet benaderd hebben, geen oogcontact gemaakt hebben en een gesprek met hem begonnen zijn, had ik hem waarschijnlijk als een oud mannetje bevooroordeeld op zijn stoeltje laten zitten daar in een net geen jeugdhuis meer zijnde gezellige horecazaak en had deze resem aan woorden niet eens geschreven geweest zijn.