Parijs: verklede man besmeurt de Mona Lisa met taart

Een man vermomd als oudere vrouw in een rolstoel heeft taart gegooid naar de Mona Lisa, het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci in het Louvre in Parijs.

Het schilderij, dat onbeschadigd was, bleef achter met witte crème gesmeerd over het beschermende glas.

De dader, die een pruik en lippenstift droeg, drong er bij mensen op aan "aan de aarde te denken" terwijl hij uit de zaal werd weggeleid.

Het incident vond zondag plaats Louvre bezoeker Luke Sundberg, uit de VS, zag het allemaal gebeuren. "De menigte stond verbijsterd toe te kijken hoe een of andere man in een rolstoel [verkleed] als een oude dame naar het schilderij rende en het begon te slaan voordat hij er taart overheen smeerde," vertelde de 20-jarige aan het PA-nieuwsagentschap.

Het duurde ongeveer 10 tot 15 seconden voordat de beveiliging de man meenam, maar de menigte leek een beetje in paniek te raken.

De activist, die nog rozen strooide in het Louvre, werd door de beveiliging naar buiten begeleid. "Denk aan de aarde", verklaarde hij. "Er zijn mensen die de aarde vernietigen. Denk daar maar eens over na. Kunstenaars zeggen tegen jullie: denk aan de Aarde. Daarom heb ik dit gedaan."

De Mona Lisa is in de jaren '50 van de vorige eeuw van glas voorzien om het te beschermen na een aanval met bijtend zuur.