Giro: Etappe 12 - Voor sprinters met klassiekerbenen?

De elfde etappe van de Giro d'Italia is er één die grotendeels wel vergeten mag worden. De Eurosportcommentatoren hadden het vooral over banken waar je kaas als onderpand kunt deponeren en wel of niet met lenzen gaan zwemmen, dat zegt genoeg. Alberto Dainese won, vandaag doet hij dat waarschijnlijk niet.

Het wordt vandaag geen reguliere sprintetappe, hoewel het prima zou kunnen dat er een sprint op het programma staat. De renners rijden de eerste pakweg 95 kilometer omhoog, gemiddeld natuurlijk niet al te steil. Vervolgens dalen we af van de Passo del Bocco, waar Wouter Weylandt in 2011 om het leven kwam - het peloton passeert er voor het eerst sinds die noodlottige dag.

Via nog een lange, niet al te steile klim komen we in de finale, met een pittig klimmetje van een kilometer of vier en nog wat heuveltjes richting de finish. Dik tweehonderd kilometer na het vertrek in Parma finisht men dan in Genova, al dan niet met een sprint. Rellende_Rotscholier heeft een en ander weer voorbeschouwd, daar kunnen we hier van genieten.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)