De Gendt wint Giro-rit in Napoli, Van der Poel zevende

De achtste etappe in de Giro is gewonnen door Thomas De Gendt. De renner van Lotto-Soudal zat zaterdag lange tijd in een grote groep vluchters met Mathieu van der Poel. Vanuit die kopgroep was De Gendt de sterkste. De leiderstrui bleef in het bezit van de Spanjaard Juan Pedro López.

De achtste etappe rondom Napoli was 153 kilometer, met daarin enkele klimmetjes. Vooraf aan de etappe had Mathieu van der Poel al gezegd dat hij zinnen had gezet op ritwinst en de Nederlander was ook een van de eerste aanvallers in deze rit. Dankzij hem ontstond er uiteindelijk een kopgroep van twintig renners, met daarin ook Wout Poels.

Op 46 kilometer van de finish opende Van der Poel ook de finale met een aanval op een van de heuvels. Hij nam een kleine voorsprong, maar werd daarna weer teruggepakt. Niet veel later lukte het een viertal wél om weg te rijden: De Gendt met ploeggenoot Harm Vanhoucke, de Italiaan Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizanè) en de Spanjaard Jorge Arcas (Movistar). In de slotfase probeerde Van der Poel met onder andere Wout Poels, Moauro Schimdt en Biniam Girmay het gat te dichten, maar kwamen net te kort.

In de sprint voor de dagwinst was De Gendt duidelijk de snelste van de kopgroep. Hij won voor Gabburo en Arcas. Van der Poel moest genoegen nemen met een zevende plaats.

Zondag staat in de Giro een zware bergetappe op het programma, met aankomst op de Blockhaus.