Winst en tweede plek baansprinters in Nations Cup

De tweede etappe van de Nations Cup baanwielrennen is donderdagnacht (Nederlandse tijd) van start gegaan in het Canadese Milton. Daar stonden op dag één zoals gebruikelijk de teamonderdelen op het programma, met sprintsucces voor Nederland.

Teamsprint mannen
Jeffrey Hoogland, Sam Ligtlee en Roy van den Berg schopten het tot de finale, waarin ze tegen het verrassende Chinese trio Liu Qi, Luo Yongjia en Zhou Yu mochten sprinten. Nadat China B in de halve finale met moeite geklopt werd, was China A in de finale ook niet sterk genoeg: in 43,309 seconden sprintte Nederland na plek twee in Glasgow nu naar de winst, een tiende voor China (43,401). Duitsland pakte in 43,996 seconden de derde plek door het B-team van Groot-Brittannië in de kleine finale te verslaan.

Teamsprint vrouwen
Net als in Glasgow stonden Kyra Lamberink, Hetty van der Wouw en Laurine van Riessen in de eindstrijd, maar winst zat er dit keer niet in: Lea Friedrich, Pauline Grabisch en Emma Hinze uit Duitsland waren met 46,807 seconden simpelweg een maat te groot voor Nederland (47,421). Canada pakte plek drie door in 47,817 seconden vrij ruim van Groot-Brittannië te winnen.

Ploegenachtervolging mannen
De finale ging tussen het Australië van Graeme Frislie, James Moriarty, Josh Duffy en Conor Leahy en het Italië van Davide Plebani, Carloalberto Giordani, Stefano Moro en Mattia Pinazzi. Het ging ongeveer twee kilometer gelijk op, maar daarna haakte Italië af: in de slotronde werden ze ingehaald door Australië, dat won in 3:56,042 minuten. Plek drie was voor Duitsland, dat in een prima race Nieuw-Zeeland klopte in 3:53,818 minuten.

Ploegenachtervolging vrouwen
Dezelfde landen als in de mannenfinale, nu met Sophie Edwards, Alyssa Polites, Chloe Moran en Maeve Plouffe voor Australië en Elisa Balsamo, Silvia Zanardi, Chiara Consonni en Martina Fidanza namens Italië. De Italiaanse ploeg was steeds iets sneller en sloeg uiteindelijk een gat van dik 3,5 seconden, met winst in 4:17,522 minuten. De Amerikaanse ploeg rekende in een zeer spannende strijd om de derde plek in 4:21,169 af met Canada-A.