Oekraiense strijders Azovstal vragen wereldleiders vrijgeleide naar 'derde land'

In een dramatische oproep vroeg de Oekraïense commandant van de overgebleven mariniers in de zwaar omstreden havenstad Mariupol om evacuatie naar een derde land. "De vijand is met 10 tegen 1 groter dan wij", zei Serhiy Volyna, commandant van de 36e Marine Brigade van Oekraïne, in een videoboodschap van één minuut die woensdagochtend vroeg op Facebook werd geplaatst. "We doen een beroep op alle wereldleiders om ons te helpen." Rusland heeft voordelen in de lucht, artillerie, grondtroepen, uitrusting en tanks, zegt Wolyna. De Oekraïense kant verdedigt slechts één object, de Azovstal Steel Works, waar naast het leger ook burgers zijn.

Volyna vraagt om gebruik te maken van de "extractieprocedure" en iedereen - het leger van het Mariupol-garnizoen, meer dan 500 gewonde strijders en honderden burgers - in veiligheid te brengen op het grondgebied van een derde land. "Dit is onze oproep aan de wereld", zei Wolyna. "Dit zou de laatste oproep van ons leven kunnen zijn." Wolyna vertelde aan de zender CNN dat een evacuatie per schip of helikopter zou kunnen plaatsvinden. Een internationale humanitaire missie behoort ook tot de mogelijkheden. Hij gaf niet aan hoeveel Oekraïense militairen zich in de gebouwen van de staalfabriek bevonden.

Moskou heeft opmieuw een ultimatum gesteld voor de laatste verdedigers die zich verschansten in Azovstal. Kolonel-generaal Mikhail Mizintsev kondigde een eenzijdig staakt-het-vuren aan, inclusief een ontsnappingscorridor vanaf de staalfabriek voor woensdag 14.00 uur Moskouse tijd (13.00 uur CET). Tijdens het staakt-het-vuren kunnen Oekraïense strijders zich overgeven en burgers worden geëvacueerd, zei de Russische kolonel-generaal in een verklaring. Rusland wil volledige controle over de strategisch belangrijke havenstad. Alle eerdere ultimatums van Rusland zijn genegeerd.