FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 april 2022

Random Pics van de Dag #603

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

VS: man 'ademt' tandartsboortje in tijdens het vullen van een gaatje

Wat begon als een routinebezoek aan de tandarts, bracht een man uit Illinois, VS, in het ziekenhuis nadat hij het boortje van de tandarts had ingeademd.

"Ik was bij de tandarts om een tand te laten vullen, en voor ik het wist kreeg ik te horen dat ik dit hulpmiddel had ingeslikt, ik voelde het niet eens mijn longen ingaan. Ik moest alleen maar hoesten," zei Tom Jozsi.

Artsen denken dat het diepe inademen net voordat Joszi moest hoesten het metalen voorwerp diep in de luchtwegen van de 60-jarige onderhoudsmedewerker bracht.

Het was zo diep, zei longarts Dr. Abdul Alraiyes, dat het met behulp van de gebruikelijke medische apparatuur niet kon worden verwijderd.

"Als het de longarts niet was gelukt het voorwerp te verwijderen zou een deel van mijn long moeten worden verwijderd," zei Jozsi.

Toen besloten Alraiyes en het Aurora Kenosha-team om een nieuwer apparaat te proberen, een apparaat dat niet is ontworpen om vreemde voorwerpen te verwijderen maar om longkanker vroeg te kunnen opsporen.

Video van de scan toonde aan dat het medische team in staat was om door de smalle luchtwegen te navigeren, het boorstuk in de long te bereiken en het te verwijderen, zonder de patiënt schade te berokkenen.

"Ik was nog nooit zo gelukkig in mijn leven toen ik mijn ogen opendeed en ik hem met een glimlach onder dat masker zag, een klein plastic bakje schuddend met het tandartsgereedschap erin", zei Jozsi.

Het is een souvenir waarvan Jozsi zei dat hij het nu thuis op een plank bewaart.

De boor zat vier dagen in de long van de man.

De arts die het tandartsboortje verwijderde, zei dat hij van collega's in Michigan en Ohio over bijna identieke gevallen had gehoord.

Frans van Drimmelen stapt uit D66 en legt werk neer

D66-prominent Frans van Drimmelen kondigt in een verklaring aan deze site aan dat hij na twintig jaar uit zijn adviesbureau stapt. Hij betuigt spijt aan iedereen die hij heeft gekwetst, de vrouw die hij indringend heeft benaderd voorop. Maar hij distantieert zich van verwijten over machtsmisbruik en seksuele intimidatie.

De verklaring:

"Afgelopen zaterdag verscheen in de Volkskrant een artikel met zware beschuldigingen aan mijn persoon.

Ik hecht eraan te verklaren dat ik erken dat ik domme dingen heb gedaan in het verleden. Het eerste domme is dat ik een buitenechtelijke relatie kreeg. Die relatie duurde anderhalf jaar en werd verbroken in de zomer van 2015. Ik heb daarna getracht in gesprek te raken door het sturen van berichten langs verschillende kanalen. Ik wilde graag weten waarom de relatie verbroken was. Ook zouden we elkaar nog regelmatig tegenkomen in D66-verband en daar wilde ik graag afspraken over maken.

Het tweede domme is dat ik te lang, te hardnekkig en soms bijzonder onaardig heb getracht een dergelijk gesprek voor elkaar te krijgen. Ik heb daarbij soms ook dingen gezegd waarvan ik besef dat ze dreigend zijn overgekomen.

Dit terwijl werd aangegeven dat de vrouw helemaal geen contact wenste. Dit gedrag heb ik te lang aangehouden. Ik was verliefd, verbouwereerd, boos en heel ongelukkig met de situatie.

Ik kan mij goed voorstellen dat door dat soort berichten van mijn kant de vrouw zich onveilig voelde. Dat spijt mij enorm. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met de gevoelens van de vrouw in kwestie en geenszins bedoeling gehad om haar een onveilig gevoel te geven. Ik bied mijn oprechte verontschuldigingen aan, aan iedereen die ik hiermee gekwetst heb, in de eerste plaats aan de vrouw in kwestie.

In de media zijn nadien enorm veel onwaarheden over mij geschreven en gezegd. Iedereen die dat deed is daar zelf verantwoordelijk voor, maar ik wil hier met klem gezegd hebben dat ik mij nooit schuldig heb gemaakt aan machtsmisbruik of seksuele intimidatie.

Door de in de media ontstane hetze zie ik mij genoodzaakt me terug te trekken uit mijn adviesbureau en uit al mijn maatschappelijke functies.

Ik kan daarin niet functioneren met hetgeen nu op mijn schouders rust. Ik heb ook mijn lidmaatschap van D66 opgezegd. Ik trek me volledig terug uit het openbare leven en zal later aan een nieuwe toekomst werken."

Buitoni-pizza schandaal in Frankrijk, 2 kinderen overleden en meer dan 75 zieken

In Frankrijk zijn de Fraich'Up-pizza's van Buitoni (Nestlé-groep) medio maart teruggeroepen omdat ze E. coli-bacteriën bevatten. In de media verschenen berichten dat er zo'n 75 mensen die de pizza hadden gegeten ziek waren geworden.

Het Franse ministerie van Volksgezondheid heeft consumenten gewaarschuwd Nestlé's Buitoni Fraîch'Up diepvriespizza's niet te eten. De pizza's kunnen mogelijk besmet zijn met Escherichia coli (E. coli) bacteriën. Volgens het ministerie zijn er Frankrijk al twee doden gevallen en tientallen zieken bekend.  

Infectie met de E. coli poepbacteriën kan leiden tot acuut nierfalen en ernstige bloedproblemen. 75 kinderen en adolescenten lijden al aan het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) en 34 anderen worden momenteel onderzocht (per 28 maart). 

"De kwaliteit en voedselveiligheid van onze producten is onze topprioriteit en we werken samen met de autoriteiten om te bepalen wat er is gebeurd", aldus Nestlé in een verklaring. Klanten wordt verzocht alle Fraîch'Up-pizza's weg te gooien. De bron van de bacteriën op de pizza's is nog onduidelijk. Nestlé heeft alle pizza's teruggeroepen die vóór 18 maart zijn gekocht. De twee productievestigingen in Caudry in Noord-Frankrijk zijn tijdelijk gesloten en de verkoop van de producten is stopgezet.

De getroffen diepvriespizza's zijn allemaal producten uit het assortiment die sinds juni 2021 worden verkocht. Volgens de Franse autoriteiten mag iedereen die nog een pizza in de vriezer heeft deze in geen geval opeten.

"Dit is de grootste E. coli epidemie die ooit in Frankrijk is beschreven", volgens Gabrielle Jones, epidemioloog bij Public Health France. "Het is een zeer omvangrijke gebeurtenis".

De meeste getroffen gezinnen aten diepvriespizza's. Er worden verschillende hypothesen onderzocht. Ook waarom er ondanks een gebakken pizza toch besmetting met E. coli kan optreden. "Het zou kunnen gaan om een ongebakken pizza", vermoedt de epidemioloog. Volgens Jones hebben patiënten door de poepbacterie nierproblemen opgelopen, maar er kunnen ook andere complicaties optreden die de hersenen en het hart aantasten en vervolgens tot de dood kunnen leiden.

In de media melden werknemers rampzalige hygiënische omstandigheden in de productiefaciliteit van het bedrijf in Noord-Frankrijk. Op sociale media circuleren schokkende foto's. Beschimmelde muren en volledig bedekte roosters in een fabriek zijn te zien. 

Op 18 maart had Nestlé twee productielijnen stilgelegd, maar de volledige fabriek werd pas op 1 april gesloten door de Franse voedselwaakhond. Uit twee hygiëne-inspecties bleek dat de voedselhygiëne erop was achteruitgegaan in de fabriek van diepvriespizza’s. Daardoor zou het risico op besmettingen zijn gestegen.

Het parket van Parijs doet onderzoek en de Franse gendarmerie voerde huiszoekingen uit in een Noord-Franse fabriek van Buitoni en op het hoofdkantoor van moederbedrijf Nestlé.  

Het onderzoek, uitgevoerd door het openbare gezondheidscentrum (PSP) van het parket van Parijs, is sinds 22 maart geopend. Er liggen beschuldigingen van het op de markt brengen van een schadelijk product, het in gevaar brengen van anderen, het toebrengen van lichamelijk letsel door nalatigheid en doodslag door nalatigheid.

Verstappen: "Hopelijk hebben we een probleemloos weekend"

De vierde grand prix van het jaar brengt het Formule 1-circus naar Italië waar op het circuit in Imola naast de wedstrijd op zondag op zaterdag de sprintrace verreden zal worden. Daardoor is er op vrijdagmiddag al de kwalificatie wat de dynamiek van het raceweekend verandert. Max Verstappen legt op zijn eigen site uit dat het belang van de eerste vrije training groot is.

"Ik kijk ernaar uit om dit weekend weer te racen op Imola. Dit is natuurlijk de eerste sprintrace van het jaar, dus het is belangrijk om het maximale uit de eerste vrije training te halen, dus om goed te begrijpen welke afstelling nodig is voor de kwalificatie op vrijdag", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

De eerste drie wedstrijden van het seizoen verliepen niet altijd even soepel. De wereldkampioen worstelt regelmatig met de balans van zijn wagen en de betrouwbaarheid van de Red Bull liet hem ook al tweemaal in de steek. "Het Oracle Red Bull Racing-team ter plekke en op de fabriek in Milton Keynes werkt ongelooflijk hard. Hopelijk hebben we een probleemloos weekend en scoren we als team flink veel punten. Voorlopig bekijken we het race voor race en zien we wel waar we uitkomen", aldus Verstappen.

Snus nog populairder dan gedacht, blijkt uit NOS-enquÍte

Uit een enquête onder 38.000 jongeren onder de 18 jaar blijkt dat zo’n 25 procent snus gebruikt of heeft gebruikt. Veel meer dan tot nu toe bekend was. NOS Stories wijdde er een mini-documentaire aan. Daarin stelt staatssecretaris Van Ooijen dat aanscherping van de handhaving belangrijk is. Zo meldt TabakNee.

Al eerder waren er signalen dat het aantal snus-gebruikers onder jongeren groeit. Dankzij een enquête die de NOS onlangs onder 38.000 tieners via scholen en op social media hield, weten we nu dat het om zo’n 25 procent gaat. Onder kinderen jonger dan 12 jaar gebruikt 1,2 procent. En de verslavende nicotinezakjes zijn genoegzaam bekend: maar liefst 75 procent van de geënquêteerden heeft van snus gehoord. Snus-gebruikers geven aan dat het een ‘lekker gevoel’ geeft waar je ontspannen van wordt, dat het gemakkelijk te verbergen is en dat het minder schadelijk is dan roken.

De redactie van NOS Stories, dat zich via onlinekanalen specifiek op jongeren richt, dook in de wereld van snus. In de minidocumentaire ‘RIJK worden met SNUS dealen | De waarheid over nicotinezakjes’ maken ze onder meer gehakt van de mythe dat snus minder schadelijk is voor de gezondheid dan roken. Ze ontdekken dat ondanks het verbod op verkoop, dat sinds 10 november 2021 geldt, de snus nog heel gemakkelijk te koop is via social media, maar ook nog steeds in tabaksspeciaalzaken. Uit hun proef blijkt dat snus in drie van de zes bezochte zaken voorhanden is, in allerlei smaken en met verschillende nicotinegehaltes. In een van de winkels ligt het zichtbaar in de schappen.

Een gat in je mond
De minidocumentaire begint met reacties op het gebruik van snus, zoals ‘Ik kreeg een brok in m’n keel, ik werd misselijk’, en: ‘Ik moest kotsen.’ Het is een afgewogen verslag van een reis door de snus-wereld, dat enerzijds veel informatie geeft over het product en anderzijds alarmerende feiten boven tafel haalt, zonder moralisme.

De reacties op deze docu, die op YouTube te zien is, zijn verdeeld. De een schrijft: ‘Interessante video. Heel leerzaam! Ga ik nooit gebruiken!’ Terwijl een ander vindt: ‘Snus is zoveel minder schadelijk voor je dan roken. Mensen hebben nou eenmaal stimulerende middelen nodig en in Scandinavië waar het in elke supermarkt verkocht wordt roken mensen veel minder. Zou juist goed zijn als het in Nederland populair wordt lijkt mij.’ Ene Thyson wijst op het gevaar van snus: ‘Als je dit lang gebruikt krijg je gewoon een gat op de plek waar je dat snuus in je mond plaatst.’

Handhaving verscherpen
Aan het eind van de minidocumentaire zegt staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, op de vraag waarom snus ondanks het verbod nog steeds te koop is: “We zijn eigenlijk pas vorig jaar begonnen met de handhaving, want toen zagen we dat deze rage opkwam. (…) Ik hoop ook dat de maatschappij niet alleen wacht op wet- en regelgeving, maar ook zelf zijn verantwoordelijkheid neemt.” Is dat niet te gemakkelijk gedacht, gezien het feit dat verkopers er veel geld mee verdienen, wil de interviewer weten. Moet er niet sneller gehandeld worden? “Ja, ik denk inderdaad dat we de handhaving moeten verscherpen. Ik wil ook een moreel appèl doen op al die verkopers: stop hiermee. Stop met de verkoop, het mag niet, het is al verboden.”

Handhaver in dit geval is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die liet in maart weten dat er inspecties worden uitgevoerd bij importeurs. De inspecties worden risicogericht uitgevoerd. “Hierdoor kunnen er (internet)bedrijven zijn die de nicotinezakjes toch nog verkopen en nog niet zijn geïnspecteerd. Ook deze bedrijven zullen risicogericht geïnspecteerd worden”, aldus een woordvoerder. De NVWA roept iedereen die verkopers van snus signaleert op dit bij hen te melden.

Drie verdachten aangehouden voor vermoedelijke PGB-fraude

De recherche zorgfraude van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft gisteren in Zaandam en Utrecht drie personen aangehouden. Zij worden ervan verdacht te frauderen met PGB-budgetten. Twee verdachten zijn werkzaam bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de instantie die de persoonsgebonden budgetten uitkeert aan aanvragers.

Het vermoeden is dat het drietal samenwerkte bij het indienen van valse zorgovereenkomsten bij de SVB. In deze valse zorgovereenkomsten werden bankrekeningnummers gewijzigd, waarna de PGB’s naar bankrekeningen van katvangers werden overgemaakt. Van 19 cliënten zijn valse documenten ontvangen bij de SVB, waarbij in 12 dossiers PGB-gelden zijn betaald. Tijdens het strafrechtelijk onderzoek bleek dat de vermoedelijke fraude waarschijnlijk tot stand is gekomen met betrokkenheid van SVB-medewerkers. De SVB heeft alle medewerking aan het onderzoek verleend om zo eventuele verdachte werknemers in beeld te krijgen. Uiteindelijk kwamen door ingediende valse overeenkomsten eind vorig jaar de nu aangehouden verdachten in beeld. De SVB heeft naar aanleiding van de vermoedelijke fraude de procedures rondom het wijzigen van bankgegevens aangepast.

De zaak is gestart naar aanleiding van een aangifte van Zorgkantoor VGZ. Ook een aantal cliënten heeft aangifte gedaan. Zij liepen namelijk als eerste het risico de dupe van de gepleegde fraude te worden, omdat zij in eerste instantie te horen kregen dat hun zorgbudget al was besteed. Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van het Functioneel Parket. Meer aanhoudingen worden in de toekomst niet uitgesloten.

Te lang afwezige huurder moet huis uit van rechter

De huurder van een sociale huurwoning moet zijn huis in Amsterdam-Oost uit omdat hij te lang afwezig was. Dat heeft de kantonrechter bepaald.

De huurder erkende dat hij van eind 2019 tot oktober 2021 niet in zijn woning verbleef. De kantonrechter verwerpt zijn verweer dat hij vanwege de coronapandemie niet kon terugkeren.

Nederland heeft zich steeds ingespannen om ingezetenen terug te laten keren en de huurder heeft onvoldoende toegelicht dat het vanuit Bangladesh bijna twee jaar onmogelijk was om naar Nederland terug te keren.

Bovendien heeft huurder onvoldoende uitleg gegeven over de personen en het aantal bedden dat in de woning is aangetroffen. De 5.000 euro boete die de verhuurder eiste vanwege illegale onderverhuur hoeft de huurder niet te betalen omdat de boetebepaling oneerlijk is. Daarin worden de duur of frequentie van de onderverhuur namelijk niet meegewogen.

Werkstraf voor bedreiging politici tijdens coronapandemie

"Je mag het oneens zijn met het beleid van de overheid, je mag je daar over uitspreken en je mag laten merken dat het je boos maakt of dat het je frustreert, maar als je vervolgens gaat bedreigen, dan ga je de grens over. Dan is er geen sprake meer van het uiten van een mening, maar het plegen van een strafbaar feit." Dat zei de officier van justitie vandaag in de rechtbank in Groningen waar een 43-jarige man uit Uithuizen terecht stond voor het bedreigen van minister president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

Hij zou in september 2021 berichten op Twitter hebben gepubliceerd die gekwalificeerd kunnen worden als bedreiging ‘met enig misdrijf tegen het leven gericht’. Zo schreef hij: "Als ik hem voor de trekker krijg rij ik hem plat".

Volgens het OM dreigde verdachte niet alleen maar riep ook op tot geweld. Het bereik van de accounts van de minister president en de minister is heel erg groot. De tweets van verdachte waren daardoor voor al die volgers maar ook voor bezoekers van deze openbare accounts zichtbaar. Verdachte nam bewust een risico dat derden, geïnspireerd en gesterkt door zijn woorden, strafbare feiten konden gaan plegen.

Verdachte heeft met zijn bedreigingen en opruiing bijgedragen aan de onveiligheid in de samenleving, vindt de officier van justitie. "Het gaat hier om zeer ernstige uitlatingen tegen, en over mensen met een publieke taak. Mensen die zich inzetten voor de samenleving in een moeilijke tijd. Mensen die hun werk, net als een ieder, te allen tijde in veiligheid moeten kunnen doen. Dergelijke strafbare uitingen zijn van invloed op, en gaan ten koste van het belangrijke werk dat de bewindslieden moeten doen. Een tweet is snel gestuurd maar kan enorme gevolgen hebben."

Het Openbaar Ministerie eiste 100 uur werkstraf en 4 weken gevangenisstraf voorwaardelijk, proeftijd 2 jaren. De politierechter legde 80 uur werkstraf en 4 weken gevangenisstraf voorwaardelijk, proeftijd 2 jaren op.

Wiki Leaks oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan de VS

Het Verenigd Koninkrijk mag WikiLeaks-oprichter Julian Assange uitleveren aan de Verenigde Staten. Een Britse rechter heeft de uitlevering formeel goedgekeurd en bepaald dat minister Patel van Binnenlandse Zaken het besluit over de uitlevering mag nemen. Assange's advocaten hebben nog tot 18 mei de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter. 

De rechter gaf het bevel tijdens een korte hoorzitting over de zaak. Assange keek toe via een videoverbinding vanuit de Belmarsh-gevangenis in Londen waar hij vastzit in afwachting van mogelijke uitlevering.

Buiten de rechtbank waren tientallen mensen bijeengekomen om hun steun te betuigen aan Assange en te demonstreren tegen een mogelijke uitzetting.

Assange wordt in de VS verdacht van het lekken van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hij zou volgens de VS daardoor verantwoordelijk zijn voor de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten. Hij kan hiervoor tot 175 jaar celstraf worden veroordeeld. in de VS.

De 50-jarige Assange probeert al jaren een rechtzaak in de VS te voorkomen.

Rusland test nieuwe Sarmat ICBM (SS-X-30 Satan 2)

Rusland heeft een nieuwe intercontinentale ballistische raket getest.

Volgens het Ministerie van Defensie in Moskou zal de Sarmat-raket (NAVO-codenaam: SS-X-30 Satan 2), die kan worden uitgerust met kernkoppen, het nucleaire potentieel van Rusland enorm versterken. Geen enkele raket ter wereld kan doelen bereiken die zo ver weg zijn als deze. De Sarmat zou een bereik hebben van 18.000 kilometer. Hiermee zou Rusland bestemmingen over de hele wereld kunnen bereiken.

Ter gelegenheid van de lancering kondigde president Poetin aan niets ter wereld is dat vergelijkbaar is met deze raket. Het wapensysteem heeft "de beste tactische en technische eigenschappen en is in staat om alle moderne middelen voor raketverdediging te overwinnen", zegt de Kremlin-chef. "Dit is echt een uniek wapen dat het gevechtspotentieel van onze strijdkrachten zal vergroten en de veiligheid van Rusland op betrouwbare wijze zal beschermen tegen externe bedreigingen."

Volgens het Ministerie van Defensie is de raket gelanceerd vanaf de Plesetsk Cosmodrome in de regio Archangelsk. De niet-nucleaire kernkoppen die voor de test werden gebruikt, troffen de Kura-site op het schiereiland Kamtsjatka in het Verre Oosten. Beide plaatsen liggen zo'n 5600 kilometer uit elkaar.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de Russische regering de VS vooraf geïnformeerd over de rakettest. Pentagon-woordvoerder John Kirby zei dat het onderdeel was van het New Start-verdrag over nucleaire ontwapening. "Zulke tests zijn routine en het kwam niet als een verrassing", zei Kirby. De test wordt niet gezien als een provocatie voor de Verenigde Staten of hun bondgenoten.

Teuns zegeviert in de Waalse Pijl

Dylan Teuns heeft de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. Op de Muur van Hoei was de Belg van Bahrain-Victorious de beste voor Vijfvoudig winnaar Alejandro Valverde. Aleksandr Vlasov kwam als derde over de finish.

Traditioneel valt de beslissing op de laatste beklimming van de Muur van Hoei en ook nu was dat geval, al reed er op de voorlaatste beklimming van de dag een kopgroepje van drie weg, maar de voorsprong werd nooit groot genoeg en werd het opnieuw beslist op de steile Muur van Hoei.

Op de Muur van Hoei nam Movistar de leiding in dienst van vijfvoudig winnaar Valverde. De 41-jarige Spanjaard ging op 250 meter van de streep aan, waarna Teuns direct reageerde. De zege ging tussen de twee en daarin was de Belg te sterk voor Valverde. Op gepaste afstand legde Vlasov beslag op de derde plaats, voor wereldkampioen Julian Alaphilippe. Tadej Pogacar kwam niet verder dan een twaalfde plaats.

Marta Cavalli heeft de Waalse Pijl  bij de vrouwen gewonnen. De Italiaanse klopte Annemiek van Vleuten in een sprint op de Muur van Hoei. Demi Vollering volgde kort daarachter op de derde plaats.

Duizenden mensen op de weg met ongeldig rijbewijs

Duizenden automobilisten rijden rond op de weg met een rijbewijs dat ze eigenlijk hadden moeten inleveren. Het gaat om mensen van wie het rijbewijs ongeldig is verklaard, maar die het nooit hebben ingeleverd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Zo meldt de NOS.

Deze mensen zijn hun rijbewijs kwijtgeraakt wegens rijden onder invloed van drank en drugs of doordat ze vanwege dementie niet meer in staat zijn om veilig een auto te besturen.

Ongeldig
In 2021 zijn er volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ruim 10.000 rijbewijzen ongeldig verklaard. Veertig procent van deze rijbewijzen zijn nooit ingeleverd. Dat zijn er ruim 4240.

Het virus blijft onder ons, waakzaamheid is geboden

Op 15 maart hebben we afscheid genomen van de meeste maatregelen. Dit heeft nog niet geleid tot extra druk op de zorg. Toch is het virus niet weg.

Dit najaar kunnen we weer een opleving in het aantal besmettingen verwachten, of kan een nieuwe besmettelijke variant opduiken. Het is dus belangrijk om waakzaam te blijven.

Basisadviezen blijven gelden
Voorlopig blijven de basismaatregelen dan ook van kracht: houd je aan de hygiënemaatregelen zoals hoesten en niezen in de elleboog, was regelmatig je handen, blijf thuis bij klachten en zorg voor voldoende frisse lucht.

Vaccinatie, isolatie, mondkapjes op de luchthaven
En natuurlijk blijft het dringende advies om je te laten vaccineren en – indien geadviseerd – een herhaalprik te halen. Ook het dringende isolatieadvies van minimaal 5 dagen bij een positieve zelftest blijft behouden. Het RIVM heeft wel aangekondigd te onderzoeken of de isolatieperiode kan worden ingekort. De mondkapjesplicht op de luchthaven na de security en in het vliegtuig blijft bestaan. Dit is internationaal zo afgesproken.

Aangepaste adviezen: quarantaine, gezondheidsverklaring, zelftesten

Vanaf dinsdag 19 april zijn een aantal nog bestaande adviezen verder versoepeld.

  • Zo vervalt het dringende quarantaineadvies voor iedereen, maar blijft waakzaamheid wel geboden wanneer je in de buurt van iemand bent geweest die met COVID-19 is besmet.
  • Mensen die Nederland inreizen hebben geen gezondheidsverklaring meer nodig.
  • Ook het zelftestadvies direct na aankomst en op de 5e dag na aankomst vervalt voor reizigers.

Mondkapjesadvies vervallen
Er gold nog een mondkapjesadvies op plaatsen waar het druk is, maar ook dit komt nu te vervallen. Uiteraard kunnen mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid, nog altijd een mondkapje dragen.

Oekraiense strijders Azovstal vragen wereldleiders vrijgeleide naar 'derde land'

In een dramatische oproep vroeg de Oekraïense commandant van de overgebleven mariniers in de zwaar omstreden havenstad Mariupol om evacuatie naar een derde land. "De vijand is met 10 tegen 1 groter dan wij", zei Serhiy Volyna, commandant van de 36e Marine Brigade van Oekraïne, in een videoboodschap van één minuut die woensdagochtend vroeg op Facebook werd geplaatst. "We doen een beroep op alle wereldleiders om ons te helpen." Rusland heeft voordelen in de lucht, artillerie, grondtroepen, uitrusting en tanks, zegt Wolyna. De Oekraïense kant verdedigt slechts één object, de Azovstal Steel Works, waar naast het leger ook burgers zijn.

Volyna vraagt om gebruik te maken van de "extractieprocedure" en iedereen - het leger van het Mariupol-garnizoen, meer dan 500 gewonde strijders en honderden burgers - in veiligheid te brengen op het grondgebied van een derde land. "Dit is onze oproep aan de wereld", zei Wolyna. "Dit zou de laatste oproep van ons leven kunnen zijn." Wolyna vertelde aan de zender CNN dat een evacuatie per schip of helikopter zou kunnen plaatsvinden. Een internationale humanitaire missie behoort ook tot de mogelijkheden. Hij gaf niet aan hoeveel Oekraïense militairen zich in de gebouwen van de staalfabriek bevonden.

Moskou heeft opmieuw een ultimatum gesteld voor de laatste verdedigers die zich verschansten in Azovstal. Kolonel-generaal Mikhail Mizintsev kondigde een eenzijdig staakt-het-vuren aan, inclusief een ontsnappingscorridor vanaf de staalfabriek voor woensdag 14.00 uur Moskouse tijd (13.00 uur CET). Tijdens het staakt-het-vuren kunnen Oekraïense strijders zich overgeven en burgers worden geëvacueerd, zei de Russische kolonel-generaal in een verklaring. Rusland wil volledige controle over de strategisch belangrijke havenstad. Alle eerdere ultimatums van Rusland zijn genegeerd.

Vorderingen van Viruswaarheid en NVKP over COVID-19 vaccins afgewezen

De vorderingen van Viruswaarheid en de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) over COVID-19 vaccins zijn dinsdag door het gerechtshof Den Haag afgewezen. Viruswaarheid en NVKP vorderden een bevel aan de Nederlandse Staat om de toediening van COVID-19 vaccins stop te zetten en de adviezen van de Gezondheidsraad over deze vaccins in te trekken. Het betreft een kort geding.

De voorzieningenrechter had de vorderingen in eerste aanleg afgewezen. Het Haagse hof heeft het vonnis van de voorzieningenrechter bekrachtigd. Naar het oordeel van het hof hebben Viruswaarheid en de NVKP niet voldaan aan de eisen om een collectieve actie te kunnen instellen. Viruswaarheid en de NVKP hebben onvoldoende aannemelijk gemaakt dat zij voldoen aan de in de wet opgenomen representativiteitseis.

FOK! Wat een weer: de zon blijft nog even

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is er veel zon. Vanmiddag ontstaan enkele stapelwolken, die in de loop van de avond weer oplossen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15°C in het uiterste noorden tot lokaal 19°C in het zuiden. De noordoostelijke wind is matig. In het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer neemt de wind vanmiddag toe naar vrij krachtig, 5 Bft.

Komende nacht is het helder en blijft het droog. De minimumtemperatuur varieert van 4°C in het noordoosten tot 8°C aan zee. De wind komt uit het oosten tot noordoosten en neemt iets in kracht af.

Morgenochtend is het zonnig. In de middag en avond trekken wolkenvelden van oost naar west over het land, waar de zon geleidelijk steeds meer achter verscholen blijft. Het blijft tot ver in de avond droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 14°C in het uiterste noorden tot plaatselijk 19°C in het zuiden en zuidwesten. De wind komt nog steeds uit het oosten tot noordoosten en neemt toe naar matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer naar vrij krachtig, mogelijk af en toe krachtig. (Bron: KNMI)

Tijdens een rustpauze voer een lelijke boot voorbij, maar wel in het zonnetje, aldus Stephan (Foto: Stephan5)
Tijdens een rustpauze voer een lelijke boot voorbij, maar wel in het zonnetje, aldus Stephan (Foto: Stephan5)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Vogelgriep vastgesteld op legbedrijf in Voorthuizen

In Voorthuizen (provincie Gelderland) is op een pluimveebedrijf met legkippen vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 26.000 kippen op het besmette bedrijf geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautororiteit (NVWA).

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere bedrijven met pluimvee. Binnen de 3 kilometerzone liggen 25 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een deel van de bedrijven in de 3 kilometerzone zijn al meegenomen in de bemonstering en monitoring na de besmetting in Barneveld van 15 april 2022.

In de 10 kilometerzone liggen nog 232 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in de zone waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd na de besmettingen in Lunteren van 12 april 2022 en Barneveld van 15 april 2022.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Omdat het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt – en om het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk te houden- , geldt ook een vervoersverbod voor risicovogels in de ‘regio 7’ Gelderse Vallei Noord die hierbij aansluit (zie de RVO dierziektenviewer voor de betreffende regio). Daarnaast geldt nog het vervoersverbod voor risicovogels voor ‘regio 10’ Gelderse Vallei Zuid die al was ingesteld na de besmetting in Barneveld op 15 april 2022. Op het vervoersverbod voor risicovogels in ‘regio 7’ en ‘regio 10’ geldt, onder strikte voorwaarden, een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagkuikens.

Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Advies Deskundigengroep Dierziekten
De besmetting van het legbedrijf in Voorthuizen is nu de derde besmetting in deze regio in twee weken tijd. Waar tot nu toe doorgaans besmettingen waarschijnlijk veroorzaakt werden door besmetting vanuit wilde watervogels, is het de vraag hoe deze recente besmettingen in de Gelderse Vallei tot stand zijn gekomen. Het betreft een pluimveedicht gebied waar relatief weinig watervogels komen. Minister Staghouwer heeft de Deskundigengroep Dierziekten daarom gevraagd de situatie te duiden en gevraagd of er extra maatregelen mogelijk zijn om verdere verspreiding te beperken.

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht.

180 asielzoekers zonder slaapplek met spoed opgevangen in Amsterdam

180 van de 360 asielzoekers die bij een opvang in Ter Apel zonder slaapplek kwamen te zitten door problemen met een vergunning, zijn dinsdagavond met spoed opgevangen in Amsterdam. De gemeente vangt hen op in het Holiday Inn aan de De Boelelaan in Zuid, zo meldt AT5.

De 180 asielzoekers dreigden op straat komen te staan, omdat de vergunning voor de tenten bij de opvang in Ter Apel, waar ze tot dinsdag in konden overnachten, niet wordt verlengd.

Het hele paasweekend zou door staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) gezocht zijn naar plekken in het land waar zo'n driehonderd mensen konden worden opgevangen. Voor honderd van hen werd een opvangplek gevonden in Nijmegen en tachtig gaan er naar Oss. Nog eens 180 anderen worden nu dus opgevangen in Amsterdam.

De opvang van de 180 asielzoekers komt bovenop de 300 mensen die vorige maand al extra in de stad werden opgevangen om het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te ontlasten. In totaal gaat het om 1300 plekken sinds dit najaar, aldus de gemeente. Het gaat in dit geval niet om Oekraïense vluchtelingen.

De gemeente maakte dinsdag ook bekend dat het een onderzoek start naar vijf mogelijke nieuwe locaties in de stad waar vluchtelingen voor een tot drie jaar kunnen worden opgevangen.

Ongewenste seksuele aandacht klanten bij 1 op 5 jonge vrouwelijke werknemers

In 2021 gaf 21 procent van de vrouwelijke werknemers van 15 tot 25 jaar aan te maken hebben gehad met ongewenste seksuele aandacht van klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO, die in het laatste kwartaal van 2021 is uitgevoerd onder 50.000 werknemers van 15 tot 75 jaar.

Ook ongewenste seksuele aandacht van leidinggevenden of collega’s komt relatief veel voor bij jonge vrouwen: in 2021 had 6 procent van de vrouwelijke werknemers van 15 tot 25 jaar hier in de afgelopen twaalf maanden mee te maken. Vrouwen in alle leeftijdsgroepen kampen aanzienlijk vaker met ongewenste seksuele aandacht op het werk dan mannen. In totaal meldde 11 procent van de vrouwelijke werknemers ongewenst seksueel gedrag van klanten, patiënten, leerlingen of passagiers en 3 procent van leidinggevenden of collega’s. Bij mannen ging het om respectievelijk 2 procent en 1 procent.

Verpleegkundigen vaakst last van ongewenste seksuele aandacht
Mbo-verpleegkundigen geven het vaakst van alle beroepsgroepen aan te maken te hebben gehad met ongewenste seksuele aandacht door patiënten of andere externen. In 2021 ging het om 37 procent van hen. Ook andere beroepsgroepen in de zorg zoals gespecialiseerd verpleegkundigen, verzorgenden en fysiotherapeuten hebben relatief vaak dergelijke ervaringen. Buiten de zorg rapporteren kassamedewerkers, en kelners en barpersoneel het vaakst seksuele aandacht van klanten. Kelners en barpersoneel hebben, evenals keukenhulpen, tevens relatief vaak (6 procent) te kampen met ongewenste seksuele aandacht van leidinggevenden of collega’s.

Ongewenste seksuele aandacht klanten gestegen naar niveau voor coronacrisis
Ongewenste seksuele aandacht door klanten, patiënten, leerlingen of passagiers kwam in 2021 met 6 procent weer meer voor dan in 2020, toen het percentage iets lager was dan in voorgaande jaren. Het percentage werknemers dat te maken heeft met ongewenste seksuele aandacht van leidinggevenden of collega’s schommelt al jaren rond 2 procent.

Bijna 1 op 5 werknemers last van intimidatie door klanten
Behalve met ongewenste seksuele aandacht kunnen werknemers ook te maken hebben met andere vormen van ongewenst gedrag op het werk, zoals pesten, intimidatie of lichamelijk geweld. Intimidatie komt hiervan het meest voor: in 2021 had 18 procent van alle werknemers in de voorafgaande twaalf maanden zelf te maken met intimidatie door klanten, patiënten, leerlingen of passagiers, en 9 procent met intimidatie door een leidinggevende of collega.

Ook lichamelijk geweld komt vaker voor in contacten met klanten dan met leidinggevenden of collega’s. Pestgedrag daarentegen doet zich juist meer voor onder collega’s dan door klanten. In 2021 gaf bijna een kwart van de slachtoffers aan last te hebben gehad van online ongewenst gedrag.

Geluksgevoel bij jongvolwassenen afgenomen

In 2021 gaf 81 procent van de 18- tot 25-jarigen aan gelukkig te zijn, in 1997 was dit nog 91 procent. Jongvolwassenen vertonen hiermee de sterkste afname van ervaren geluk van alle leeftijdsgroepen, wat ook geldt voor tevredenheid met het leven. Onder alle volwassenen was sprake van een daling, maar nog steeds is een ruime meerderheid gelukkig en tevreden met het leven.

Gevraagd naar zingeving vindt het merendeel van de volwassenen het leven de moeite waard en heeft het gevoel iets bij te dragen aan de samenleving, ook onder de mensen die aangeven niet gelukkig te zijn. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit de enquête Sociale samenhang en Welzijn (SSW).

In het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn wordt aan mensen van 18 jaar of ouder gevraagd zichzelf een rapportcijfer te geven op twee aspecten van subjectief welzijn: geluk en tevredenheid. Degenen die hiervoor een 7 of hoger geven worden als gelukkig of tevreden beschouwd.

Jongvolwassenen minst vaak gelukkig en tevreden in 2021
Hoewel zowel geluk als tevredenheid na 2019 dalen, prijst nog steeds een ruime meerderheid van de volwassenen (86 procent) zichzelf gelukkig, en is 84 procent tevreden met het leven. In 1997 kenden 18- tot 25-jarigen nog het hoogste percentage gelukkigen van alle leeftijdsgroepen, in 2021 hebben zij juist het laagste aandeel gelukkigen. Voor tevredenheid is dat vergelijkbaar: 77 procent van hen was tevreden in 2021 (het laagste van alle leeftijdsgroepen), tegen 85 procent in 1997.

Ruim 9 op de 10 volwassenen vindt leven de moeite waard
Naast geluk en tevredenheid is zingeving het derde gemeten aspect van subjectief welzijn. Hierover zijn alleen in 2020 vragen gesteld. Het overgrote deel van de volwassenen (92 procent) vindt het leven de moeite waard, en heeft het gevoel iets bij te dragen aan de samenleving (74 procent). Mensen zijn daarbij stelliger als het gaat om het leven de moeite waard te vinden; meer dan de helft van de 18-plussers (53 procent) is het hier helemaal mee eens. Ruim 23 procent is het helemaal eens met de stelling dat ze het gevoel hebben iets bij te dragen aan de maatschappij.

Van de 18-plussers die zichzelf niet als gelukkig zien, vindt 63 procent toch dat het leven de moeite waard is. Van degenen die niet aangeven tevreden te zijn met het leven vindt 66 procent dat. Ook heeft van degenen die zichzelf niet als gelukkig of tevreden zien, bijna de helft (beiden 47 procent) het gevoel iets bij te dragen aan de samenleving.

Minste zingeving onder jongvolwassenen en 75-plussers
Zowel 18- tot 25-jarigen als 75-plussers hadden in 2020 naar verhouding het minst vaak het gevoel iets bij te dragen aan de maatschappij. Bij jongeren (18 tot 25 jaar) houdt het verschil met de 25- tot 35-jarigen verband met het feit dat ze hun opleiding vaak nog niet hebben afgerond, bij ouderen speelt mee dat ze meestal niet meer werkzaam zijn.

Hoogopgeleiden, mensen met een hoger inkomen, gehuwden en mensen die werkten of vrijwilligerswerk deden vonden het leven vaker de moeite waard, en hadden vaker het gevoel iets bij te dragen aan de samenleving. Alleenstaanden ervoeren juist relatief minder zingeving.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1307
special
Random Pics van de Dag #1306
special
Random Pics van de Dag #1305
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
review
Senua's Saga: Hellblade II
©FOK.nl e.a.