Newgarden wint prachtige IndyCar-race Long Beach, Van Kalmthout in middenveld

In de straten van het Californische Long Beach is zondagavond de derde race van het seizoen in de IndyCar Series afgewerkt. Dat leverde fraaie strijd op tot aan de laatste ronden op het klassieke circuit.

Colton Herta had de poleposition in handen en startte naast Josef Newgarden, met Alex Palou en Felix Rosenqvist op rij twee, Alexander Rossi en Romain Grosjean op de derde rij en Rinus vna Kalmthout op de vijftiende plek.

Herta behield de leiding bij de start, Newgarden, Palou, Rosenqvist en Rossi volgden in slagvolgorde en Marcus Ericsson ging langs Grosjean - Van Kalmthout bleef op plek vijftien rijden. Na zes ronden reed Dalton Kellett de bandenstapel in, waardoor de safety car de baan betrad.

Enige tijd na de herstart knokte Rossi zich stevig langs Rosenqvist, die ook gelijk gepasseerd wrd door Ericsson en Grosjean. Na 24 van de 85 ronden opende Rosenqvist het pitstopbal, waarbij Palou met een iets vroegere én snellere stop de leiding in handen pakte. Newgarden en Herta volgden, Ericsson reed op plek vier al op flinke achterstand.

Met een kleine dertig ronden te gaan kwam Palou vanaf de leiding binnen voor een nieuw setje harde banden, niet veel later was het klaar voor Herta: in uitstekende positie verremde hij zich en ging hij de betonnen muur in, waardoor zijn race met de nodige schade tot een einde kwam.

Na hun pitstop vochten Newgarden en Palou een stevige strijd uit om de leiding, aanvankelijk gewonnen door Newgarden. Kort daarop stond Simon Pagenaud half in de plantenbakken na een aanvaring met Takuma Sato, waarbij Van Kalmthout ook nog een klein tikje kreeg van kampioenschapsleider Scott McLaughlin.

Met minder dan twintig ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid na de door Herta veroorzaakte onderbreking, met Newgarden, Palou, Ericsson en Grosjean voorop. Dat ging niet lang goed: Ericsson tikte de muur aan en kon inpakken, Grosjean wist hem nog net te ontwijken en schoof door naar de derde plek.

Al snel opende Grosjean de aanval op Palou, met succes bij de tweede poging. Newgarden was de volgende die onder vuur kwam te liggen, maar hij kon even ademen: met tien ronden te rijden knalden Jimmie Johnson en David Malukas in het achterveld de bandenstapel in, waarvoor de safety car de baan op moest komen.

Met vijf ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid, Grosjean opende gelijk de aanval bij Newgarden. Die lukte niet en Palou probeerde het dan weer bij Grosjean, ook tevergeefs. In de voorlaatste ronde reed Sato de banden in en met de caution die daarop volgde was het klaar: Newgarden won, voor Grosjean en Palou, met Van Kalmthout op de dertiende plek.