FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 april 2022

Random Pics van de Dag #595

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Rusland beschuldigd van het gebruik chemische wapens in Mariupol

Volgens het 'Azov-regiment' gebruiken Russische eenheden chemische oorlogsmiddelen bij de aanval op Mariupol. De stof werd door een drone gedropt op Oekraïense verdedigers van de havenstad. Deze informatie is nog niet bevestigd.

De woordvoerder van de pro-Russische troepen in Donetsk, Eduard Bassurin, had eerder aangegeven dat hij misschien de Mariupol-staalfabriek Azov-Stahl met behulp van chemische wapens zou willen overnemen. Eerst moet de fabriek worden geblokkeerd, zei hij op de Russische staatstelevisie. "En daarna denk ik dat je naar de chemische wapens moet grijpen, om de mollen uit hun holen te roken."

Het gebruik van chemische wapens is wereldwijd verboden. 

World Cup-podium mountainbikester Terpstra in Braziliaanse heksenketel

De World Cup mountainbiken is ook op de cross-country van start gegaan, het olympische onderdeel van de sport. Voor het eerst in vijftien jaar streek de World Cup neer in Petrópolis, niet geheel toevallig in de achtertuin van de Braziliaanse wereldtopper Henrique Avancini, naamgever en deels ontwerper van het parcours.

Vrouwen
De vrouwen openden het bal in de Braziliaanse heksenketel, waar drie van hen beduidend beter waren dan de rest: Loana Lecomte uit Frankrijk, de Nederlandse Anne Terpstra en Rebecca McConnell uit Australië. Lecomte had aanvankelijk een fraaie voorsprong te pakken, maar na een foutje op de rotsen begon ze in rap tempo tijd te verliezen.

Achter Lecomte kon Terpstra aansluiting vinden bij McConnell en samen reden ze richting de Française leidster. Vervolgens ging Terpstra er overtuigend vandoor, maar McConnell haalde haar uiteindelijk terug en pakte de ereste Australische World Cup-zege sinds uitgerekend haar man Dan in 2013 een overwinning boekte. Terpstra werd op zeventien seconden tweede, twintig tellen voor Lecomte.

De jonge Oostenrijkse toptalenten Laura Stigger en debutante Mona Mitterwallner completeerden de top-5, Anne Tauber werd tiende, Lotte Koopmans zestiende en Sophie von Berswordt werd 22e.

Mannen
Met Avancini voorin was er geen houden meer aan, het Braziliaanse feest barstte volledig los. De thuisheld reed goed voorin mee, met onder meer ook zijn grote rivaal Nino Schurter uit Zwitserland. Richting de helft van de koers moest Avancini echter beetje bij beetje afhaken en uiteindelijk zakte hij ver weg naar plek dertien, wat te merken was aan de sfeer: de laatste drie kwartier waren redelijk stil.

Schurter zette het tempo ondertussen goed door en kreeg twee mannen mee: Maxime Marotte uit Frankrijk en de Roemeen Vlad Dascalu. De twee veteranen hadden het moeilijk met de jonge Dascalu, maar wisten hem toch naar plek drie terug te wijzen. In een prachtige sprint leek Marotte te winnen, maar Schurter kwam er nog nét overheen en pakte zijn 33e World Cup-zege, een evenaring van Julien Absalon's record.

OekraÔense separatisten Donetsk: haven van Mariupol veroverd

De haven van de Zuidoost-Oekraïense stad Mariupol, die al weken wordt bevochten, zou nu door het Russische leger zijn ingenomen. Strijdkrachten van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk hebben de controle overgenomen, schreven de Russische agentschappen Ria en Interfax, daarbij verwijzend naar de separatistische leider van Donetsk, Denis Puschilin.

De overgebleven Oekraïense verdedigers zouden zich hebben verschanst in twee staalfabrieken Azovstal en Azovmakh. "Het aantal dat in onze rapporten wordt vermeld, varieert van 1.500 tot 3.000 mannen", meldt Ria, daarbij verwijzend naar een andere militaire vertegenwoordiger van de separatisten. 

Ondertussen beschuldigde Oekraïne Rusland van het in beslag nemen van een schip (Blue Star) in de haven van Mariupol. 18 matrozen en de vrouw van de kapitein zijn gearresteerd door de Russen, schreef Lyudmyla Denisova, de mensenrechtencommissaris van het Oekraïense parlement, op Telegram.

Eerder hebben Russische troepen het schip dat onder Liberiaanse vlag vaart beschoten. Naast Oekraïense burgers bevond zich onder de gevangenen een Egyptenaar.

Zondag maakten de pro-Russische separatisten bekend dat Oekraïense troepen twee buitenlandse schepen en hun bemanningen in Mariupol hebben ingenomen en van daaruit de stad beschieten.

Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zijn in de havenstad Mariupol tienduizenden mensen omgekomen. "Mariupol wordt vernietigd. Er zijn tienduizenden doden. En toch stoppen de Russen hun offensief niet", zei hij in een videoboodschap aan het Zuid-Koreaanse parlement. 

Bautista pakt leiding in World Superbikes-kampioenschap na openingsweekeinde

Voor de motorliefhebbers keren we nog even terug naar de zondag, want op Motorland Aragon werd het seizoen in het World Superbikes-kampioenschap geopend. Na de races in Spanje komen de heren eind volgende week in actie in Assen, dan hopelijk weer mét Michael van der Mark.

Superpolerace
Yamaha-coureur Toprak Razgatlioglu vertrok vanaf de poleposition, met Alvaro Bautista (Ducati) en Jonathan Rea (Kawasaki) naast zich en hun teamgenoten Michael Rinaldi (Ducati), Alex Lowes (Kawasaki) en Andrea Locatelli (Yamaha) op de tweede rij.

Bautista kende een goede start en pakte de leiding, voor Razgatlioglu en Rea. De Spanjaard sloeg een klein gaatje, terwijl Rinaldi zich in de spannende strijd om de tweede plek mengde. Even zette hij zijn Ducati op de tweede plek, maar Rea sloeg in de voorlaatste ronde terug.

Bautista's overwinning kwam niet in gevaar, Rea hield de tweede plek vast en Razgatlioglu ging in de laatste paar bochten toch nog langs Rinaldi naar de derde en laatste podiumplek.

Race twee
De uitslag van de superpolerace vormde de startgrid voor de tweede reguliere race, waarbij Rea vroeg de leiding pakte. De Ducati's van Bautista en Rinaldo volgden, voor Razgatlioglu, Lowes en Axel Bassani. Na een klein foutje leverde Rea in één klap drie posities in, maar hij haakte wel aan bij Razgatlioglu.

Bautista sloeg een klein gaatje, Rea knokte zich terug langs Razgatlioglu en Rinaldi en deed een poging om zich terug naar de leidende Ducati te knokken. Dat lukte niet: Bautista won en nam de leiding in het WK in handen, Rea en Razgatlioglu completeerden het podium.

Dode patiŽnt ligt vier dagen onopgemerkt op de Eerste Hulp in Brits ziekenhuis

In een ziekenhuis in de Britse plaats Grimsby heeft een overleden patiënt vier dagen op de spoedeisende hulp in een kamer gelegen zonder dat iemand het wist. De Engelse zorgautoriteiten zijn een onderzoek gestart. Zo meldt RTL Nieuws. 

De patiënt overleed in het Diana, Princess of Wales ziekenhuis, schrijft de BBC. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. Het ziekenhuis heeft zijn excuses gemaakt aan de familieleden. "We onderzoeken waarom de patiënt niet tijdig naar het mortuarium is gebracht", zegt ziekenhuis-directeur Peter Reading tegen de regionale nieuwswebsite GrimbsyLive.

Rompdeel Combat Support Ship te water gelaten

Het middenrompstuk van het nieuwe Combat Support Ship Den Helder is vandaag te water gelaten. Vanaf een zijhelling gleed het stuk de rivier de Donau in. Dat gebeurde op de werf van Damen Shipyards in het Roemeense Galati. Het is een belangrijk moment in de bouw van het bevoorradingsschip voor de marine.

In het middendeel van het schip komen onder meer de machinekamers, brandstoftanks en munitieruimten. Samen met het achterdeel van de romp en het boegdeel vormt het de complete romp. De komende periode koppelt de bouwer de delen aan elkaar. Daarna is de volgende mijlpaal: het opdrijven van de complete romp. Dat gebeurt naar verwachting in oktober.

Bevoorrading op zee
De 180 meter lange en 26 meter brede Den Helder komt in 2025 in de vaart. Het krijgt als taak marineschepen op zee te voorzien van brandstof en munitie. Daarmee beschikt de marine sinds de uitdienststelling van de Amsterdam in 2014, weer over een eenvoudige, robuuste bevoorrader.

De Den Helder beschikt onder meer over een helikopterdek en een hangaar, met ruimte voor materieel zoals containers en vaartuigen. Het krijgt een 76-koppige vaste bemanning. Het schip heeft echter accommodatie voor 160 personen, voor het geval er mensen meegaan vanwege missiemodules en als er opstappers zijn.

Combat Support Ship
Het schip wordt aangeduid als combat support ship. Deze term is sinds 2018 in gebruik, omdat in de Defensienota stond dat de combat support voor de hele krijgsmacht moet worden versterkt. De marine kan weliswaar een beroep doen op Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman, maar dat is door internationale afspraken niet altijd beschikbaar.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Eerste stap terugdringen zeer zorgwekkende stoffen Tata Steel

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft het programma beoordeeld dat de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen door Tata Steel moet terugdringen.

Hiermee wordt een eerste stap gezet naar vermindering van de uitstoot van deze schadelijke stoffen door het staalbedrijf. De maatregelen om de uitstoot van deze schadelijke stoffen te reduceren staan in het Vermijdings- en reductieprogramma Tata Steel 2020-2025 en komen grotendeels overeen met de Roadmap Plus die door Tata Steel is opgesteld.

Dit is in lijn met de inzet van de provincie Noord-Holland om met voorrang de zeer zorgwekkende stoffen aan te pakken om de leefomgeving in de IJmond gezonder te maken.

Vermindering van uitstoot schadelijke stoffen
Gedeputeerde Staten schrijven dit in een brief aan Provinciale Staten van Noord-Holland. De OD NZKG doet de beoordeling van het Vermijdings- en reductieprogramma in mandaat namens de provincie Noord-Holland. De provincie Noord-Hollands is het bevoegd gezag. In het Vermijdings- en reductieprogramma wordt prioriteit gegeven aan de hoogste en grootste uitstoot van zeer schadelijke stoffen zoals zware metalen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK).

De OD NZKG stemt in met de door Tata Steel gekozen prioritering van de aanpak, maar vindt het noodzakelijk aanvullende maatwerkbesluiten op te stellen, waarmee de vergunning voor Tata Steel wordt aangescherpt.

Meer informatie over de beoordeling door OD NZKG van het Vermijdings- en reductieprogramma is hier te vinden

Luchtvervuiling ZZS (Pixabay)
Luchtvervuiling ZZS (Pixabay)

Zweden en Finland treden deze zomer mogelijk al toe tot de NAVO

Lange tijd zagen ze zichzelf als 'neutraal', maar nu blijken Zweden en Finland bijzonder snel toe te willen treden tot de NAVO. De twee Scandinavische landen zijn mogelijk al deze zomer klaar om zich bij de westerse defensiealliantie aan te sluiten. Dat meldt de Britse krant The Times.

Dienovereenkomstig vertelden Amerikaanse functionarissen de krant dat het NAVO-lidmaatschap van de twee Scandinavische landen "een onderwerp van gesprek" was in de diverse gesprekken tussen de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken vorige week. Ook Zweden en Finland deden mee aan de besprekingen. 

Rusland heeft zich in het verleden herhaaldelijk dreigend opgesteld als Finland en Zweden zouden toetreden tot de NAVO. Een ja tegen de alliantie zou "militaire en politieke gevolgen" hebben. De Russische agressieoorlog in Oekraïne heeft echter geleid tot een historische wijziging in de publieke opinie in deze landen: in het verleden kreeg het pro-Navo-kamp in Finland zelden meer dan 20 of 30 procent van de bevolking mee. In recente peilingen van de publieke omroep YLE was echter meer dan 60 procent van de ondervraagden in Finland voorstander van toetreding tot de NAVO.

De haast waarmee de twee landen nu proberen lid te worden van de NAVO laat ook zien hoe bedreigd ze zichzelf zien. Waarnemers beschouwen de fase tussen de aanvraag en het lidmaatschap als bijzonder delicaat: dan is artikel 5 van de NAVO-grondwet - de wederzijdse bijstandsclausule - nog niet van toepassing op de aanvrager. Als Rusland tijdens de aanvraag zou aanvallen, zouden de andere NAVO-partners niet verplicht zijn Finland en Zweden militaire bijstand te verlenen.

'Een toeristentreintje vol met Berner Sennenhonden'

Wie kent ze niet: de grote, harige, mooie en vriendelijke Berner Sennenhonden. Eén heeft al een hoog knuffelgehalte, laat staan een trein vol.

Gré Borst bracht zowel de trouwe viervoeters als hun baasjes bij elkaar in een Facebookgroep. Zo ontstond de Berner Sennen-Newfoundlander wandelclub. Regelmatig worden er leuke uitstapjes georganiseerd voor de honden en hun bazen, zoals afgelopen zondag met de 'toeristentrein' Parel Express dwars door Oisterwijk.

OekraÔense regering vreest mogelijke aanval in het westen vanuit TransnistriŽ

De Oekraïense leiding vreest een Russische aanval vanuit het westen. Hiervoor zouden de in de Republiek Moldavië gestationeerde Russische troepen kunnen worden ingezet. "Het valt niet uit te sluiten dat de Russische strijdkrachten provocaties zullen plegen op het grondgebied van de regio Transnistrië in de Republiek Moldavië", aldus de Oekraïense generale staf. 

Transnistrië is ongeveer 200 kilometer lang, regelmatig maar enkele kilometers breed, en loopt van noordwest naar zuidoost op de grens tussen Oekraïne en de Republiek Moldavië. Transnistrië, ontstaan na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991, maakt volgens internationaal recht deel uit van Moldavië, maar is de facto onafhankelijk en heeft een eigen regering en militaire organisatie. 

Mochten Russische troepen uit Transnistrië en pro-Moskou-paramilitaire groepen uit de regio ingrijpen in de Oekraïne-oorlog, dan bestaat er een potentiële dreiging van omsingeling van Oekraïense troepen in het zuiden van het land, vooral rond de regio Odessa. Rusland heeft tot nu toe dergelijke intenties ontkend.

Macron treft opnieuw Le Pen in de laatste ronde presidentsverkiezingen

Na de eerste verkiezingsronde voor de Franse presidentsverkiezingen bleek dat huidige president Emmanuel Macron het in de tweede verkiezingsronde op moet nemen tegen Marine Le Pen. Zo meldt WNL

Als Le Pen wint, is dat volgens VVD-Europarlementariër Malik Azmani “desastreus voor heel Europa, ook voor Nederland”.

Vanmorgen werd duidelijk dat Macron 27,6 procent van de stemmen heeft behaald en Le Pen 23,4 procent. Dat is maar een klein verschil, wat betekent dat de tweede ronde, op 24 april, nog behoorlijk spannend kan worden.

En dat is zorgwekkend, zegt Azmani in het tv-programma 'Goedemorgen Nederland', want: “Het is duidelijk dat zij eigenlijk niet zoveel opheeft met Europa.” Hij vergelijkt Le Pen met de Hongaarse president Viktor Orbán, die vorige week glorieus weer de presidentsverkiezingen in zijn land won. Als Le Pen wint “gaat dat iets zeggen over onze veiligheid en over hoe we omgaan met elkaar”, zegt Azmani.

Als Le Pen de nieuwe Franse president wordt zal voornamelijk Poetin de “lachende derde” zijn, volgens Azmani. “Het is bekend dat zij een vriendschappelijke band hebben.” Met de oorlog in Oekraïne is nu saamhorigheid te zien in de sancties tegen Rusland. Met Le Pen in plaats van Macron gaat dat er anders uitzien, zegt Azmani. “Als het gaat over het sluiten van sanctiepakketten, daar zal zij niet zo snel toe bereid zijn”, zegt hij. “En dan gebeurt het ook niet, want het moet unaniem zijn.”

Dat Le Pen momenteel zo populair is in Frankrijk komt volgens de VVD’er omdat de Fransen vooral “denken in hun portemonnee”.  Door de oorlog in Oekraïne heeft Frankrijk, net als Nederland, te maken met inflatie en dus hogere prijzen voor energie en voeding.

Le Pen heeft campagne gevoerd met de beloofd om op de eerste dag van haar presidentschap direct een aantal prijsverlagingen door te voeren. Daarnaast heeft Macron meer tijd besteed aan de oorlog in Oekraïne en het contact met Poetin dan aan het campagne voeren voor de  presidentsverkiezingen.

Peperdure superjachten door de grachten voor feestje bij Amstel Hotel

Een Wajer 77 met een nieuwwaarde van zo'n 5 miljoen euro en enkele tientallen andere van dit soort peperdure jachten voeren gisteren door de binnenstad van Amsterdam. De eigenaren van deze 'bootjes' verzamelden zich bij het Amstel Hotel om de start van het vaarseizoen te vieren. Zo meldt AT5

"Het terras van het Amstel Hotel was versierd met grote blauwe ballonnen en daar stond een massa mensen te kijken naar het gedoe op het water, terwijl er luide muziek gedraaid werd", schreef een buurtbewoner op Facebook. "Zo beleef je nog eens wat!"

Het ging om boten van de Nederlandse fabrikant Wajer. Op met name de grootste, de Wajer 77, werd op sociale media met verbazing gereageerd. Een tweet met een foto van dat jacht op de gracht kreeg honderden reacties.

GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting liet weten dat de boten duidelijk maakten dat hoge inkomens te weinig belast worden. "Eigenlijk vind ik het ordinair om zo met geldoverschot te pronken", schreef een andere Twittteraar. Weer anderen spraken van een 'pretpark', omschreven de boten als  Boat SUVs of noemden het krankjorum

Toch was niet iedereen negatief over de boten. "Ik was vol gas gegaan en had alle bakfietsen even flink natgemaakt met mijn golven", schreef iemand die de kritiek omschreef als 'jaloers gezeik'. 

De fabrikant liet via een Instagram-bericht weten dat het om een 'onvergetelijke dag' ging.

NS wil minder afval op stations: neem je eigen koffiebeker mee

Ika van de Pas, directeur Milieu Centraal: 'Als je iets niet echt nodig hebt, kan je makkelijk grondstoffen besparen door het niet te kopen of te gebruiken. Zo ook met een beker voor onderweg. Met je eigen meeneembeker bespaar je grondstoffen en energie. Al bij 25 keer gebruiken heb je het milieuvoordeel te pakken bij een beker van siliconen of hard plastic.'

Afvalvrij station
NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven gezamenlijk naar afvalvrije stations in 2040. Een afvalvrij station is een station dat geen restafval kent en waar alles draait op herbruikbare grondstoffen. Een station dus waar zo min mogelijk grondstoffen worden gebruikt, waar verpakkingen afkomstig zijn van een hernieuwbare of gerecyclede bron en waar alle materialen dankzij goede afvalscheiding en -recycling opnieuw gebruikt kunnen worden. Wij werken samen met onze partners om deze ambitieuze verduurzaming voor elkaar te krijgen.

Wegwerpbekers vormen een significant aandeel in de hoeveelheid afval op een station (vijf procent). Deze bekers zijn op dit moment niet te recyclen. Daarom wil NS, samen met diverse retailers op de stations, het gebruik van de herbruikbare beker stimuleren. Zo kunnen we samen met reizigers en bezoekers van stations afval verminderen. NS gaat daarnaast ook wegwerpbekers in de kantoren stapsgewijs vervangen. Vanaf begin mei zullen de kantoren van NS in Utrecht geen wegwerpbekers meer hebben, maar zal servies gebruikt worden op de kantoren.

Roald Lapperre, directeur-generaal Milieu en Internationaal, Ministerie Infrastructuur en Waterstaat: 'Dagelijks gooien we in Nederland 19 miljoen bekers en voedselverpakkingen weg. Die berg afval moet echt kleiner. Voor een schonere wereld zetten we daarom vol in op hergebruik en is het weg met wegwerp.' 

Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur van NS: 'Wij vinden het belangrijk dat we onze reizigers blij maken met een kop koffie of thee op het station, maar helaas zorgt dit ook voor veel afval. Ik vind het heel bijzonder dat we ons samen met zoveel ondernemers op alle stations inzetten voor minder afval. Daarom is het stimuleren van het gebruik van de herbruikbare beker een belangrijke stap. Samen met deze ondernemers, met IenW en ProRail gaan we voor een afvalvrij station in 2040.'

Astrid Bunt, directeur Stations ProRail: 'ProRail juicht het "Bring Your Own" initiatief van harte toe. Wij zetten ons in voor volledig duurzame en circulaire stations. We ontwerpen, realiseren en beheren onze 400 stations duurzaam. Zo maken we gebruik van circulaire perrontegels, wekken we energie op via zonnepanelen en streven we naar volledig afvalvrije stations. Een stap daarin is het plaatsen van afvalbakken om reizigers bewust te maken en te faciliteren bij het scheiden van hun afval.' 

Grote berg wegwerpbekers 
Reizigers kunnen op Utrecht Centraal hun laatste wegwerpbeker weggooien en maken daarmee kans op het winnen van een herbruikbare beker. Bij verschillende ondernemers op het station zijn mooie, lekvrije herbruikbare bekers te verkrijgen voor het geval iemand er nog geen heeft. Er wordt op diverse kanalen, zoals via schermen op het station, in de trein, in de winkels en op social media van deelnemende partijen, aandacht gevraagd voor deze campagne.

Duitse toerist (20) korte tijd ontvoerd in zijn eigen auto door straatrover

Een 20-jarige Duitse toerist is in de nacht van vrijdag op zaterdag in Amsterdam onder bedreiging van een vuurwapen beroofd van zijn geld. De straatrover dwong hem een stukje te rijden. Zo meldt AT5

Dat gebeurde op de Slotermeerlaan, waar de Duitser rond 2.30 uur zijn auto aan het bijtanken was met een eigen jerrycan met benzine. Hij voelde opeens een vuurwapen in zijn rug prikken en moest van de straatrover instappen. 

De straatrover dirigeerde hem in het Engels via de Burgemeester Röellstraat, Henriëtte Roland Holststraat en de Louis Couperusstraat uiteindelijk naar het Adriaan van Oordthof. Daar moest de man al zijn geld afstaan, waarna hij weer moest gaan rijden. Ter hoogte van de Burgemeester de Vlugtlaan stapt zijn belager uit.

Het slachtoffer alarmeerde direct de politie en deed de volgende middag aangifte. De recherche is een onderzoek gestart en zoekt naar getuigen. 

Het signalement van de overvaller is door de politie vrijgegeven. Het gaat om een donker getinte man van 1.80 meter lang die 20 tot 25 jaar oud is. Hij heeft zwart krullend haar en een zwarte baard en snor. 

Wie meer heeft gezien, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie.

Evans slaat dubbelslag in Formule E-weekeinde Rome

We keren nog even terug naar de loop van zondagmiddag, want in de straten van Rome werd de tweede race van het weekeinde in de Formule E afgewerkt. De vijfde race van het seizoen was weer een mooie en ook nu duurde het lang voor de posities een beetje in de plooi lagen.

Op poleposition stond Jean-Eric Vergne, met Jake Dennis naast zich en André Lotterer met Mitch Evans op de tweede rij. Robin Frijns vertrok achter Sam Bird vanaf de zesde plek, kampioen Nyck de Vries moest het doen met een dertiende plek op de startgrid na een gridstraf van drie posities.

De top-6 bleef in de openingsfase gelijk, maar na een kleine tien minuten begon er geknokt te worden, te beginnen met een aanval van Lotterer op Dennis. Evans nam beiden te grazen en schoof door naar de tweede plek, met nog een half uur te racen.

Antonio Giovanizzi ging in de rondte en viel stil, waardoor de safety car de baan voor een korte tijd betrad. Kort daarop pakte Evans de leiding over, terwijl Frijns de vijfde plek over wist te nemen van Bird. Dennis ging in de fout en zakte wat plekken terug, waardoor Frijns plek vier in beslag nam.

Stoffel Vandoorne was de volgende die naar voren kwam: hij pakte Bird, die echter snel terug kon slaan. Frijns werkte zich met zijn Attack Mode langs Lotterer en nam ook Vergne soepel te grazen, een paar bochten later al gevolgd door een succesvolle aanval op leider Evans.

Lotterer zette zijn Attack Mode later in en werkte zich via Evans en Frijns naar de leiding. Kort daarop stond Alexander Sims stil, waardoor de safety car de baan weer op kwam. Ook dat duurde niet al te lang en met Lotterer, Frijns, Evans, Vergne, Bird en Vandoorne op kop kon er weer geracet worden.

Met een strak getimede inzet van Attack Mode werkte Evans zich in razend tempo naar de leiding, waarbij hij nog vijf minuten met extra kracht kon rijden. Vergne ging ondertussen voorbij Lotterer, Frijns duelleerde met Vandoorne om de vierde plek.

Een door Nick Cassidy veroorzaakte safety car-situatie was snel opgelost en er kon nog één ronde geracet worden. De tweede overwinning op rij voor Evans kwam niet meer in gevaar, Vergne en Frijns completeerden het podium. De Vries werd na een tijdstraf uiteindelijk vijftiende.

Newgarden wint prachtige IndyCar-race Long Beach, Van Kalmthout in middenveld

In de straten van het Californische Long Beach is zondagavond de derde race van het seizoen in de IndyCar Series afgewerkt. Dat leverde fraaie strijd op tot aan de laatste ronden op het klassieke circuit.

Colton Herta had de poleposition in handen en startte naast Josef Newgarden, met Alex Palou en Felix Rosenqvist op rij twee, Alexander Rossi en Romain Grosjean op de derde rij en Rinus vna Kalmthout op de vijftiende plek.

Herta behield de leiding bij de start, Newgarden, Palou, Rosenqvist en Rossi volgden in slagvolgorde en Marcus Ericsson ging langs Grosjean - Van Kalmthout bleef op plek vijftien rijden. Na zes ronden reed Dalton Kellett de bandenstapel in, waardoor de safety car de baan betrad.

Enige tijd na de herstart knokte Rossi zich stevig langs Rosenqvist, die ook gelijk gepasseerd wrd door Ericsson en Grosjean. Na 24 van de 85 ronden opende Rosenqvist het pitstopbal, waarbij Palou met een iets vroegere én snellere stop de leiding in handen pakte. Newgarden en Herta volgden, Ericsson reed op plek vier al op flinke achterstand.

Met een kleine dertig ronden te gaan kwam Palou vanaf de leiding binnen voor een nieuw setje harde banden, niet veel later was het klaar voor Herta: in uitstekende positie verremde hij zich en ging hij de betonnen muur in, waardoor zijn race met de nodige schade tot een einde kwam.

Na hun pitstop vochten Newgarden en Palou een stevige strijd uit om de leiding, aanvankelijk gewonnen door Newgarden. Kort daarop stond Simon Pagenaud half in de plantenbakken na een aanvaring met Takuma Sato, waarbij Van Kalmthout ook nog een klein tikje kreeg van kampioenschapsleider Scott McLaughlin.

Met minder dan twintig ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid na de door Herta veroorzaakte onderbreking, met Newgarden, Palou, Ericsson en Grosjean voorop. Dat ging niet lang goed: Ericsson tikte de muur aan en kon inpakken, Grosjean wist hem nog net te ontwijken en schoof door naar de derde plek.

Al snel opende Grosjean de aanval op Palou, met succes bij de tweede poging. Newgarden was de volgende die onder vuur kwam te liggen, maar hij kon even ademen: met tien ronden te rijden knalden Jimmie Johnson en David Malukas in het achterveld de bandenstapel in, waarvoor de safety car de baan op moest komen.

Met vijf ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid, Grosjean opende gelijk de aanval bij Newgarden. Die lukte niet en Palou probeerde het dan weer bij Grosjean, ook tevergeefs. In de voorlaatste ronde reed Sato de banden in en met de caution die daarop volgde was het klaar: Newgarden won, voor Grosjean en Palou, met Van Kalmthout op de dertiende plek.

Remakes Max Payne 1 en 2 in de maak

Remedy Entertainment, de originele maker van Max Payne, heeft bekendgemaakt dat aan remakes te werken van de eerste twee delen uit de actievolle neo-noir franchise. Dit nadat ze een overeenkomst hadden bereikt met de huidige IP-houder, Rockstar Games.

De twee remakes komen in één bundel uit voor pc, PlayStation 5 en Xbox Series X|S. Remedy zal bij de ontwikkeling gebruikmaken van de voortreffelijke eigen in-house engine Northlight, die ook gebruikt werd voor de games Quantum Break en Control. De ontwikkeling bevindt zich nog in een zeer vroeg stadium dus we hoeven voorlopig nog niets te verwachten.

"We zijn ontzettend blij dat onze vrienden van Remedy ons benaderd hebben voor het remaken van de originele Max Payne-games. We zijn enorme fans van het werk van Remedy en kunnen niet wachten om met deze nieuwe titels aan de slag te gaan" aldus Rockstar Games-oprichter Sam Houser. Rockstar, die verantwoordelijk was voor het derde deel uit de serie, zal ook de financiering van de remakes regelen. 

De Finse gamestudio heeft naast deze remakes nog andere interessante projecten lopen, waaronder Alan Wake 2 die vorig jaar werd aangekondigd.

Celstraf voor bedreiging van directeur RIVM

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een vrouw veroordeeld voor bedreiging van de directeur van het Centrum van Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het Haagse hof heeft haar een gevangenisstraf van twee weken opgelegd.

De vrouw wordt ervan verdacht dat zij, als reactie op een bericht op een Telegramaccount, de directeur van het RIVM heeft bedreigd door het plaatsen van video’s en afbeeldingen waarop te zien is dat een vlag met daarop de naam van deze directeur en een beschuldigende tekst wordt verbrand. Door de verdediging is naar voren gebracht dat het verbranden van een vlag valt onder het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op vrijheid van vreedzame vergadering en vereniging (artikelen 10 en 11 van het EVRM). Daarom zou de verdachte ontslagen dienen te worden van rechtsvervolging. Daarnaast heeft de verdediging gesteld dat de tenlastegelegde uitingen niet gekwalificeerd kunnen worden als een bedreiging. Het Haagse hof gaat daarin niet mee.

Het hof oordeelt dat het verbranden van een vlag op zichzelf geen bedreiging oplevert. Echter, het plaatsen van afbeeldingen en video’s waarop een vlag verbrand wordt op het Telegramaccount door de verdachte stond niet op zichzelf. Het was een directe reactie op een door een ander eerder geplaatste bedreiging. De combinatie van de berichten (de eerdere bedreiging én de reactie daarop van de verdachte) kon naar het oordeel van het hof bij de directeur de redelijke vrees opwekken dat tegen hem, zijn gezinsleden of zijn woning geweld zou worden gepleegd. Dat maakt dat het hof van oordeel is dat ook het handelen van verdachte strafwaardig was.

De verdachte was eerder door de rechtbank Den Haag voor hetzelfde feit veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken, waarvan vier voorwaardelijk.

FOK! Wat een weer: heerlijk wandelweer!!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend komen er in noorden en midden enkele wolkenvelden voor. Verder is het vandaag vrij zonnig en droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 11°C op de Wadden tot lokaal 16°C in het zuiden. De zuidoostenwind is zwak tot matig en wordt in de avond langs de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

De nacht naar dinsdag verloopt droog met alleen dunne hoge bewolking. De minima liggen tussen 7°C in Zeeland tot lokaal 2°C in het noordoosten. De oost- tot zuidoostenwind is landinwaarts zwak tot matig en boven het IJsselmeer en langs de kust matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.

Dinsdag zijn er perioden met zon maar komen er ook velden hoge bewolking voor. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 15°C op de Wadden tot 20°C in het zuidoosten. Er staat een matige zuidoostelijke wind. In de avond draait de wind naar zuidelijke richtingen en neemt deze landinwaarts af naar zwak. (Bron: KNMI)

Tussen de buitjes door was ook de zon te zien in Haps (Foto: Charged)
Tussen de buitjes door was ook de zon te zien in Haps (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Masia wint Moto3-race COTA na mooie strijd in slotronde

De Grand Prix van de Verenigde Staten in de motorsport is zondagavond afgerond met de race in de Moto3. De jongelingen maakten er weer een mooie race van, waarbij lange tijd totaal niet duidelijk was wie er voor de winst kon gaan.

Andrea Migno vertrok vanaf poleposition en ook Dennis Foggia en Xavier Artigas stonden op rij één. De tweede startrij werd gevormd door Deniz Öncü, Jaume Masia en Diogo Moreira, voor Daniel Holgado, Kaito Toba en Ayumu Sasaki.

Öncü pakte de leiding bij de start, Moreira volgde en Migno zat achter het Turks-Braziliaanse duo, voor Artigas, Toba, Foggia, Masia en Holgado. In de eerste ronden nam Moreira de eerste plek over, ook Artigas reed even op kop en Öncü nam die positie eveneens een tijdje in beslag.

Vanaf de vijfde plek schoof Holgado snel onderuit, kort nadat ook WK-leider Sergio Garcia op de grond lag. Ook Masia kwam zich halverwege de race aan het front melden, net als Sasaki een rondje later en Foggia nog weer iets later.

Met nog zes ronden te gaan was er een kopgroep over van nog zeven coureurs: Masia, Foggia, Moreira, Migno, Sasaki, Öncü en Artigas. Bij het indraaien van de laatste ronde schoof Moreira vanuit de kopgroep onderuit, de rest knokte om de winst.

Migno leek even op weg naar de overwinning, Masia ging er echter voorbij en ook Foggia viel weer aan. Migno's poging mislukte en dus ging de overwinning naar Masia, voor Foggia en dan Migno, met Sasaki, Öncü en Artigas nog in de top-6.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #104
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #143
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
©FOK.nl e.a.