Nageeye schrijft weer historie op marathon: eerste Nederlandse man die 'Rotterdam' wint

Atleet Abdi Nageeye heeft weer Nederlandse sporthistorie geschreven. Na zijn olympische zilveren medaille op de marathon in Tokyo vorig jaar, was het zondag raak in Rotterdam: nooit eerder werd de sinds 1981 gelopen klassieker gewonnen door een Nederlandse man, tot zondag.

Een groep toppers bleef grote tijd samen, waarbij langzaam maar zeker de relatief zwakkere lopers af moesten haken. Met Nageeye, zijn Belgische maatje Bashir Abdi, Leul Gebreselassie uit Ethiopië en de Keniaan Kiprop Reuben Kipyego bleven er uiteindelijk vier over, waarbij Abdi als eerste toch het tempo moest laten gaan.

Nadat de Belgische winnaar van olympisch brons eraf ging moest ook Kipyego de andere twee laten gaan. Gebreselassie en Nageeye liepen op weg naar de finish zij aan zij over de Coolsingel, waar het publiek een zinderende finale voorgeschoteld kreeg. Beiden leken steeds wat naar voren te komen, maar het was Nageeye die nét de beste was.

De winst ging in in een nieuw Nederlands record van 2:04.56 uur naar Nageeye, Gebreselassie werd met dezelfde tijd tweede. Met zijn zege is Nageeye de eerste Nederlandse winnaar ooit van de marathon van Rotterdam bij de mannen. Kipyego en Abdi compleeterden de top-4, Björn Koreman werd met een uitstekende 2:10.32 uur negende.

"Het is een droom die vroeger zo ver weg leek", zei Nageeye na afloop. "In 2010 vroeg ik me na school nog af wat ik moest gaan doen, verder richting HBO of alles op atletiek zeggen. In 2019 kon ik 25 kilometer mee met de Kenianen en dat zorgde voor kippenvel, daarna is het een kwestie geweest van volhouden. Blijven trainen, blijven geloven...zoveel blessures en teleurstellingen, maar altijd blijven geloven."