Rallyrijder Loeb schrijft historie met winst in Monte Carlo

Het wereldkampioenschap rally is van start gegaan met de traditionele opening: de Rallye Monte Carlo. Dat was dit keer ook de start van een geheel nieuw tijdperk in de sport, want men is overgeschakeld op hybride auto's.

Wereldkampioen Sebastien Ogier doet dit jaar aan een deel van de wedstrijden mee, Sebastien Loeb zal minder vaak van de partij zijn, maar de negenvoudig wereldkampioen wilde Monte Carlo in elk geval rijden. De twee Franse legendes wonnen bij elkaar zeventien van de vorige achttien wereldtitels en in Monte Carlo waren ze beiden in topvorm.

Na de eerste echte dag was de leiding in handen van Loeb en navigator Isabelle Galmiche in hun Ford Puma. Ogier had met navigator Benjamin Veillas de leiding na de eerste paar proeven, maar moest na de vrijdag tien seconden toegeven op Loeb. Elfyn Evans volgde op 22 seconden en ook Ott Tänak, Thierry Neuville en Craig Breen stonden nog binnen een minuut van de leiders.

Op zaterdag nam Ogier de leiding weer over na een zeer spannende dag, waarop Loeb een foutje maakte met de bandenkeuze op de besneeuwde Sisteron-passage. Hij verloor twintig seconden op Ogier, Breen schoof door naar plek drie op 1:26 minuten: Evans schoof de berm in en verloor een minuut of twintig, Tänak viel met een crash zelfs helemaal uit.

Op de slotdag behield Ogier aanvankelijk del eiding, maar in de voorlaatste proef ging het fout. Zijn Toyota GR Yaris kwam nog nauwelijks vooruit en Loeb pakte de eerste plek over, waarna Ogier in de slotproef een valse start maakte: tien seconden tijdstraf. Dat kostte hem nét niet de eindwinst, want Loeb pakte die met 10,5 seconden en dus had Ogier het ook zonder de straf net niet gehaald.

De winst was zo voor Loeb, die met zijn 47 jaar de oudste winnende coureur ooit is in een WK-rally, net zoals de 50-jarige Galmiche dat als navigator is. Ogier werd op 10,5 seconden dus tweede, Breen pakte met navigator Paul Nagle in de Ford Puma een keurige derde plek op 1:39 minuten.