'Vocht vasthouden' bleek een eierstoktumor van 10 kilo

Een 73-jarige vrouw uit Villach raadpleegde haar huisarts over, wat zij dacht, vocht vasthouden in haar buik. Het bleek een enorme tumor te zijn. Deze werd met succes verwijderd in de Klagenfurt Clinic.

Na de diagnose ging de patiënt onmiddellijk naar de afdeling chirurgie van de Klagenfurt-kliniek. "We hebben een tumor verwijderd met een gewicht van 10,2 kilogram en een diameter van 30 centimeter. Het histologische onderzoek toonde een vroeg stadium van eierstokkanker die volledig in gezonde toestand was verwijderd. De patiënt heeft daarom geen chemotherapie of bestralingstherapie nodig", legt Reinhard Mittermair uit. Hoofd Algemene en Viscerale Chirurgie van de Klagenfurt-kliniek, legde de procedure uit. 

Inkapseling maakte chirurgie gemakkelijker
Mittermair is al acht jaar in functie en heeft nog nooit een tumor van deze omvang gezien. Het was moeilijk om in de buik te komen zonder de tumor te beschadigen. De operatie zelf was relatief eenvoudig omdat de tumor was ingekapseld.

Vijf dagen later weer thuis
De patiënte, die anoniem wil blijven, kon al vijf dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. Ze vertelt: "Toen ik na een CT-scan in mijn buik de diagnose kreeg dat ik een grotere buiktumor had, schrok ik in eerste instantie. Opeens verandert alles, wat doe je in zo'n situatie?" Gelukkig voor haar kon de chirurgische afdeling van het Abdominal Tumor Center van de Klagenfurt-kliniek haar van de tumor afhelpen. 

De patiënte zei: “Voor mij was het de juiste beslissing. Nogmaals hartelijk dank aan het hele team, ik kan het alleen maar van harte aanbevelen.” En wat ze aan iedereen mee wil geven: “Ga alsjeblieft naar de dokter als je klachten hebt en wees niet bang om in deze tijd naar het ziekenhuis te gaan”.