OS: Hockeydames ArgentiniŽ nipt te sterk voor India; klassieke finale tegen Nederland

De olympische finale van Tokio krijgt met Nederland-Argentinië een heerlijk affiche: de klassieker van het internationale vrouwenhockey. Las Leonas wonnen in de halve finale met 2-1 van India. Speelster van de wedstrijd was de 37-jarige aanvoerder Noel Barrionuevo, die Argentinië met twee rake sleeppushes van een 0-1 achterstand naar een 2-1 voorsprong leidde.

Verrassend genoeg was het deze halve finale India, de huidige nummer zeven van de wereld, dat vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. Er was nog geen twee minuten gehockeyd of Gurjit Kaur, die India in de kwartfinale tegen Australië naar de winst had gesleept (1-0), pushte uit een strafcorner al de openingsgoal binnen. De 35-jarige Argentijnse keepster Belén Succi greep naar haar hoofd, omdat ze het gevoel had dat ze de 1-0 had kunnen voorkomen.

Gelijkmaker van Argentinië
Vervolgens ging Argentinië op jacht naar de gelijkmaker. Agustina Albertarrio was een plaag voor de verdediging van India. Over de hele eerste helft gezien haalde zij drie van de vier strafcorners voor Argentinië. Eén daarvan werd na achttien minuten hockeyen genomen door de 37-jarige aanvoerder Noel Barrionuevo, die in Tokio haar vierde Olympische Spelen speelt. Via de lijnstop van India sleepte ze knap de 1-1 in de rechterbenedenhoek. De gelijkmaker was verdiend.

De andere drie strafcorners van Argentinië voor rust werden niet verzilverd. In het tweede kwart haalde India twee strafcorners. Eén daarvan werd op doel gepusht. Met een redding voorkwam Succi een doelpunt van India.

Bijna viel vlak voor tijd de 2-2
Drie minuten na rust haalde Argentinië met de sleep van Agustina Gorzelany een strafcorner uit een strafcorner. Deze keer was het Barrionuevo die het weer mocht proberen. De routinier pushte via een uitloopster van India de 2-1 op de plank. Dolblij besprongen haar teamgenoten haar, alsof de plaats in de finale al binnen was.

Met een heerlijke duik over de grond voorkwam de Argentijnse keepster Succi dat een strafcorner van India de 2-2 opleverde. Twintig seconden voor tijd was de gelijkmaker dichtbij, maar trok Succi met een redding met haar voet op een tip-in van India de wedstrijd over de streep. Daardoor wordt de finale van Tokio 2020 een herhaling van de olympische finale van 2012. Toen was het Nederland dat met 2-0 won.

Argentinië – India 2-1 (1-1)
‘2 Gurjit Kaur 0-1 (sc)
’18 Noel Barrionuevo 1-1 (sc)
’36 Noel Barrionuevo 2-1 (sc)