Intens verdriet vanwege ontbreken 'X' in paspoort

De 31-jarige Senn van Beek voelt zich iets. In ieder geval voelt Van Beek zich geen man of vrouw, maar non-binair. Iets dus?

Van Beek wil dolgraag een 'X' in het paspoort, in plaats van een 'V' voor vrouw, zoals dat er nu in staat en zoals ze geboren is. Een 'V' kan namelijk zeer angstige situaties opleveren bij bijvoorbeeld de aanschaf van alcohol waarbij ze haar legitimatie moet laten zien. "Vaak zien mensen mij namelijk als jongen. Je krijgt dan twijfelachtige blikken, en je moet je altijd schrap zetten, want je weet niet of je agressie te verduren krijgt."

Haar ID-kaart blijkt sowieso verouderd, want haar oude naam staat er ook nog eens op. "Het raakt me enorm. Het gaat om mijn bestaansrecht, de kern van mijn identiteit, de persoon die ik ben. Het voelt alsof ik er niet mag zijn. Ik heb er intens verdriet van. Maar uiteindelijk ben ik een mens en mag ik vechten voor mijn eigen rechten", klinkt het verdraaid emotioneel.

Non-binaire jongeren met voornamelijk een vrouwelijk geboortegeslacht hebben een hoger risico op suïcidaliteit. Zeventig procent van de transgenders hebben wel eens gedachten aan de dood in hun leven gehad. Een non-binair persoon wil over het algemeen liever niet met hem of haar aangesproken worden, maar liever met bijvoorbeeld onzijdige woorden als hen, hun en die.

Er zijn inmiddels wel een aantal mensen in Nederland die een 'X' in hun paspoort hebben gekregen, vaak na procederen, maar ook zij trekken daarnaast nog vaak aan het kortste eind in Nederland. "Stel dat één van hen een baarmoeder heeft en zwanger wordt, dan is het niet zeker dat ze recht hebben op zwangerschapsverlof."

Alhoewel non-binaire personen in de Algemene wet gelijke behandeling zijn opgenomen, vindt Van Beek dat "we helemaal niet gelijk worden behandeld." Ze voelt nog steeds dat ze niet dezelfde bescherming en rechten krijgt in Nederland. 

Daarom heeft ze maandag besloten om de staat aansprakelijk te stellen voor het feit dat je nog niet wettelijk een ‘X’ in je paspoort kunt laten zetten.