Ook Frankrijk, ItaliŽ en Griekenland protesteerden tegen coronamaatregelen

Tegen de gezondheidspas, tegen vaccinaties, tegen beperkingen - in verschillende Europese steden gingen dit weekend tienduizenden de straat op. De grootste protesten waren in Frankrijk. Enkele relschoppers werden gearresteerd.

In Frankrijk, Italië en Griekenland demonstreerden afgelopen weekend tienduizenden mensen tegen strengere coronamaatregelen en tegen beperkingen voor niet-gevaccineerde mensen. De overheden in alle drie de landen hebben de afgelopen tijd de coronamaatregelen weer aangescherpt gezien het toenemende aantal besmettingen. In Frankrijk is de verplichte vaccinatie voor personeel in de gezondheidszorg ingevoerd, in Griekenland gaat men dit ook invoeren.

Daarnaast zijn de overheden in Italië en Frankrijk van plan om de toegang tot veel locaties te koppelen aan een bewijs van een coronavaccinatie, een negatieve testuitslag of een herstel na doorgemaakte COVID-19 besmetting. In Frankrijk zou dergelijk bewijs binnenkort verplicht kunnen worden voor bijvoorbeeld langeafstandsreizen per trein treinen en winkelcentra, in Italië moet overeenkomstig bewijsmateriaal vanaf 6 augustus worden getoond, ondermeer bij het bezoeken aan de binnenruimtes van restaurants en fitnessstudio's.

Meer dan 160.000 demonstranten in Frankrijk
Volgens de Franse autoriteiten gingen in het hele land meer dan 160.000 mensen de straat op. In Parijs scandeerden de demonstranten onder meer 'vrijheid, vrijheid' en riepen ze op tot het aftreden van president Emmanuel Macron, die ze een 'tiran' noemden. Vanaf de Place de la Bastille marcheerden ze door het oosten van Parijs.

Duizenden mensen namen deel aan een demonstratie in een ander deel van Parijs, in de buurt van de Seine en de Eiffeltoren, dit protest was georganiseerd door een voormalige functionaris van Marine Le Pen's rechtse Rassemblement National. Onder de deelnemers waren ook aanhangers van de zogenaamde gele hesjesbeweging. Volgens waarnemers willen ze nu profiteren van de woede over de geplande pandemiewet om de beweging nieuw leven in te blazen.

Botsingen met de politie
Hoewel de protesten grotendeels rustig verliepen, braken er enkele rellen uit. De oproerpolitie gebruikte traangas op deelnemers nadat iemand een stoel naar een agent had gegooid. De politie gebruikte waterkanonnen bij gewelddadige demonstranten. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin veroordeelde het geweld via Twitter.

Damarins zei dat er negen arrestaties waren in de hoofdstad. Er werd in meer dan honderd andere Franse steden gedemonstreemeerdere demonstraties geweest waaronder Toulouse, Lyon, Straatsburg, Lille, Nice, Montpellier en Marseille.Lyon, Straatsburg, Lille, Nice, Montpellier en Marseille. 

De demonstranten vertegenwoordigen echter niet de meerderheid van de bevolking: in een onderzoek van het Elabe Instituut voor de omroep BFMTV op 13 juli was 76 procent van de Fransen voorstander van verplichte vaccinatie. De meerderheid van hen keurt ook het COVID-19-gezondheidspaspoort goed. De meeste volwassenen in Frankrijk zijn al volledig gevaccineerd.

Weerstand tegen invoering van de "Groene Pas"
In Italië waren veel minder mensen aan het protesteren dan in Frankrijk. Ook hier demonstreerde men tegen de nieuwe coronamaatregelen van de regering. In de hoofdstad Rome werden ongeveer 3.000 demonstranten geteld. Ze riepen "vrijheid" en "weg met de dictatuur". De meesten van hen droegen geen  verplicht mondkapje. Naast Rome vonden de protesten ook plaats in Napels, Turijn en Milaan. In Genua droegen demonstranten gele joodse sterren met de tekst 'niet gevaccineerd'.

Op 6 augustus introduceert Italië ook een gezondheidspas voor toegang tot gesloten ruimtes zoals bars en restaurants, maar ook voor zwembaden, sporthallen, musea, bioscopen, theaters en speelhallen. Exploitanten die de maatregelen niet uitvoeren, riskeren zware straffen. Dit document, dat bekend staat als het 'Groene Paspoort', wordt afgegeven aan mensen die hun eerste dosis vaccin hebben gekregen, maar ook aan degenen die zijn hersteld van COVID-19 of die in de 48 uur daarvoor negatief op COVID-19 zijn getest.

Sinds de aankondiging van de maatregel afgelopen donderdag zijn de vaccinatieafspraken in enkele kleinere regio's volgens de autoriteiten met 200 procent gestegen. Tot op heden is meer dan de helft van de Italiaanse bevolking (vanaf 12 jaar) al volledig ingeënt.

Vaccinatie-tegenstanders komen in opstand in Athene
De Griekse politie heeft 25 mensen opgepakt tijdens een rel bij een demonstratie van antivaxxers in de Griekse hoofdstad Athene. Volgens de autoriteiten hadden zich eerder op de dag enkele duizenden mensen verzameld op het Syntagma-plein in het centrum van Athene om te protesteren tegen de gedeeltelijke coronavaccinatie die nu in Griekenland bestaat.

Na een vreedzame bijeenkomst escaleerde de situatie toen demonstranten brandbommen en stenen naar de hulpdiensten gooiden waarop de politie reageerde met het inzetten van  waterkanonnen en traangas. In Griekenland en Cyprus vinden momenteel herhaalde demonstraties plaats tegen de coronavaccinatiecampagnes, waarvan sommige eindigen in geweld. De meeste Griekse antivaxxers zijn religieuze fanatici en rechts-extremisten. Ze gaan de straat op sinds de regering de druk op niet-gevaccineerde burgers heeft verhoogd in het licht van de stijgende infectiecijfers. 

Zo werd twee weken geleden bepaald dat werknemers in de zorg- en gezondheidssector verplicht moeten worden ingeënt tegen corona. Anders kunnen ze zonder salaris of vergoeding worden ontslagen. Gesloten ruimtes in de horeca en culturele sector, zoals clubs en theaters, mogen alleen bezocht worden door gevaccineerde personen. Ook in Griekenland is inmiddels meer dan de helft van de bevolking ingeënt tegen COVID-19.

Opmerking submitter: Steeds meer mensen worden wakker!! Hopelijk voordat het te laat is. Gezondheidspas leidt tot apartheid!!! Democratie wordt bedreigd!! Absurde chantage!!