Ritzege Merlier in etappe vol valpartijen

Tim Merlier heeft de derde etappe in de Tour de France gewonnen. Na 183 kilometer koersen, van Lorient naar Pontivy, was de Belgische  teamgenoot van Mathieu van der Poel de rapste na een etappe die werd gehinderd door valpartijen. Van der Poel behield de gele trui.

Voor de derde achteropvolgende dag zat Ide Schelling weer in de kopgroep. De Nederlander, op jacht naar de twee bergpunten die vandaag waren te verdienen, kreeg Jelle Wallays (Cofidis), Michael Schär (AG2R-Citroën), Cyril Barthe (B&B) en Maxime Chevalier (B&B) mee.

In het peloton vond inmiddels een valpartij plaats. Onder meer Geraint Thomas en Robert Gesink waren erbij betrokken. Thomas bleef geruime tijd zitten maar stapte vervolgens weer op de fiets terwijl Gesink moest afstappen. De kopgroep had inmiddels een voorsprong van ruim twee minuten. Het eerste klimmetje van de dag was er eentje van de vierde categorie, de Côte de Cadoudal. Schelling kwam als eerste boven en leidde hierdoor weer virtueel in de strijd om de bergtrui. De Nederlandse Tourdebutant liet zich vervolgens terugzakken in het peloton.

Wat volgde waren een aantal kilometers waarin weinig gebeurde. In de kopgroep kwam Jelle Wallays (Cofidis) als eerste over de streep op de top van het tweede en laatste klimmetje van vandaag. Het verschil met het peloton was nog een kleine anderhalve minuut. De spintersploegen begonnen langzaam hun treintjes te vormen en het tempo ging ook omhoog. 14 kilometer voor de finish was het Chevalier die uit de kopgroep loste. Het verschil met het peloton was nog een halve minuut.

Er waren in de laatste 20 kilometer een aantal valpartijen en weer waren er renners van Jumbo-Visma bij betrokken. Onder meer Roglic was erbij betrokken en hij moest met hulp van vier ploeggenoten in de achtervolging. Het peloton was inmiddels in stukken uiteengevallen. De drie koplopers werden inmiddels weer ingerekend. Vier kilometer voor de streep vond er wederom een grote valpartij plaats in het eerste peloton. Jack Haig was het grootste slachtoffer. De eerste groep werd twee kilometer voor de meet aangevoerd door Van der Poel die dat voor Merlier deed. Vlak voor de finish waren het Sagan en Ewen die allebei ten val kwamen. Het was uiteindelijk Merlier die als eerste over de meet kwam. Roglic verloor ruim een minuut tijd.