Grand Prix van Catalonië verrassend prooi voor Oliveira, Marquez crasht wéér

De Grand Prix van Catalonië in de MotoGP is zondag gewonnen door Miguel Oliveira. De Portugees was op de KTM dominant in een mooie race, waarin tot in de laatste ronde geknokt werd.

Fabio Quartararo vertrok voor de vijfde keer op rij van poleposition, Jack Miller en Johann Zarco stonden naast hem. Miller pakte bij de start de leiding, terwijl Miguel Oliveira op zijn KTM in anderhalve bocht van vier naar twee kwam, voor Quartararo en de op plek tien begonnen wereldkampioen Joan Mir.

Oliveira nam al snel de leiding van Miller, terwijl Quartararo na een fout werd gepasseerd door zowel Mir als Aleix Espargaro en Zarco. Na een paar ronden kwam Quartararo op gang en reed hij zich langs Mir en Miller naar plek twee, terwijl ook in Catalonië water nat en gras groen bleek te zijn: Marc Marquez ging vanaf plek zeven onderuit het grind in.

Even kon Quartararo zijn Yamaha voorbij de KTM van Oliveira zetten, maar de Portugees sloeg al vrij snel terug en nam de leiding weer in handen. Aleix Espargaro was ondertussen wat teruggevallen en ging vervolgens ook nog eens het grind in, terwijl Zarco met negen ronden te gaan de derde plek af wist te pakken van Mir.

De wereldkampioen werd op zijn Suzuki ook gepakt door Miller en in het achterveld schoof de inmiddels voor spek en bonen mee rijdende Valentino Rossi weer eens onderuit. In de slotfase opende Zarco de aanval op Quartararo, die daarbij buiten de baan terecht kwam en daar - naast het verlies van zijn tweede plek - uiteindelijk ook nog drie seconden straf voor kreeg.

Zarco benaderde Oliveira in de slotronde, maar de Portugees was niet te achterhalen en boekte zijn derde MotoGP-zege, voor de Franse Ducati-rijder. Quartararo finishte als derde, maar leverde de podiumplek in bij Miller, terwijl Mir, Maverick Viñales, Francesco Bagnaia en Brad Binder achter hen de finish passeerden.

In het kampioenschap blijft Quartararo de leiding in handen houden, maar Zarco loopt in en ook Bagnaia en Miller doen nog volop mee.