Michelle Fillet sleept HC Amsterdam naar winst op SCHC

Regerend landskampioen Amsterdam heeft donderdagavond in Bilthoven een belangrijke stap gezet richting de finale van de play-offs bij de hockeydames. In de halve finale werd SCHC met 0-1 verslagen. Zaterdag stelt Amsterdam bij winst op eigen veld de finaleplaats veilig. Indien SCHC dan wint, wordt zondag in het Wagener Stadion het beslissingsduel gespeeld.

De wedstrijd was twee minuten onderweg toen Stichtsche op de rechterflank een aanval opzette en Famke Richardson op de achterlijn een voet vond, wat de eerste strafcorner van de wedstrijd opleverde. Waar de gedachten uitgingen naar een sleeppush van Caia van Maasakker, koos ze voor een tip op de inlopende spits Pien Dicke. Omdat Lauren Stam haar stick ertussen kreeg, ging de bal ging over. Het was al vroeg het eerste wapenfeit van SCHC.

Vier minuten later legde Maria Verschoor de bal op de voeten op Famke Richardson en haalde Amsterdam voor het eerst een strafcorner. De sleeppush van Michelle Fillet vloog halfhoog tussen keepster Alexandra Heerbaart en lijnstopper Caia van Maasakker het doel in. Een 0-1 voorsprong dus voor Amsterdam. Het was het dertiende doelpunt van Fillet dit seizoen, die haar linkervuist balde en een oerkreet slaakte die vanuit haar tenen kwam.

De goal was een tegenslag voor SCHC, dat hunkert naar de eerste landstitel in de clubgeschiedenis, maar de afgelopen jaren in wedstrijden tegen topploegen vaak aan het kortste eind trekt. De laatste keer dat Stichtsche van Amsterdam was op 30 september 2018 (3-1), ruim tweeënhalf jaar geleden. Afgelopen april was in de competitie eindelijk een winst op Amsterdam in de maak, totdat SCHC in de laatste drie minuten een 2-1 voorsprong weggaf en met 2-3 verloor.

De verdediging van Amsterdam gaf SCHC-spitsen Ginella Zerbo en Pien Dicke geen centimeter ruimte. Eén keer in het eerste kwart vond de thuisploeg een gaatje, na een heerlijke combinatie door de as van het veld, via Laurien Leurink, Ginella Zerbo en Kyra Fortuin. Fortuin had de 1-1 op haar stick, maar keepster Anne Veenendaal verraste haar door snel uit haar doel te stormen en de bal uit te verdedigen. Aan de andere kant van het veld haalde Amsterdam even later een strafcorner. De sleep van Michelle Fillet was deze keer te veel door het midden, waardoor Alexandra Heerbaart haar voet er tegen kreeg.

Het eerste kwart was een boeiend hockeygevecht. Het tweede kwart was veel minder interessant. Amsterdam – dat natuurlijk captain Eva de Goede miste en ook zonder verdediger Kimberly Thompson speelde – was de betere ploeg en creëerde uit een counter een kans via Freeke Moes. Voordat de spits op doel kon slaan, snoepte Suzanne Homma de bal van haar af. Even later was het opnieuw Maria Verschoor die voor Amsterdam een strafcorner haalde. De sleep van Lauren Stam was niet ver genoeg richting de linkerhoek, waardoor Alexandra Heerbaart met haar voet kon redden. Wat Stichtsche – zonder Xan de Waard – daar het tweede kwart tegenoverstelde, was niet veel. De Bilthovenaren creëerden niet één kans.

Aan het begin was het opnieuw Amsterdam dat de aanval zocht en via Marijn Veen een strafcorner haalde. Deze keer was het Michelle Fillet die op doel mocht slepen. Bliksemsnel sprintte uitloopster Famke Richardson vanaf de lijn richting de kop van de cirkel en het lukte haar om haar stick tegen de bal te krijgen. Het bleef 0-1 voor Amsterdam.

Naarmate de tijd na rust verder weg tikte, nam de druk op SCHC om aanvallend wat te creëren verder toe. Aan het eind van het derde kwart stichtte Stichtsche via Kyra Fortuin eindelijk weer eens gevaar. Op de achterlijn speelde ze met een beetje geluk Maria Verschoor en Lauren Stam uit. Daarna pushte ze hoog tegen het zijnet. Het was een signaal dat de overwinning nog zeker niet binnen was voor Amsterdam.

Aan het begin van het vierde kwart was Amsterdam dichtbij de 0-2. Het was aan een heerlijke redding van Alexandra Heerbaart te danken dat een prachtig backhandschot van Michelle Fillet niet in het doel vloog. Ook uit de strafcorner die daarop volgde, de vijfde alweer voor Amsterdam, scoorde Fillet niet.

Terwijl SCHC aan zet was, bleef Amsterdam de betere ploeg. Pas de laatste vijf minuten van de wedstrijd nam de druk Stichtsche van toe. Een strafcorner van Yibbi Jansen, de tweede van SCHC, leverde opnieuw een corner op. Het was Anne Veenendaal die vervolgens haar stick tegen de sleeppush van Jansen kreeg, een geweldige redding. Het bleek de laatste stuiptrekking van SCHC, waarna de winst verdiend naar Amsterdam ging.