Tweede MotoGP-zege voor Miller, dubbelslag Ducati

Jack Miller heeft zijn tweede overwinning in de MotoGP te pakken. De Australiër was op zijn Ducati de beste tijdens de Grand Prix van Spanje op het circuit van Jeréz de la Frontera.

Polesitter Fabio Quartararo vertrok met Franco Morbidelli en Jack Miller naast hem, waarbij de Australiër op zijn Ducati de beste start kende. Morbidelli sloot aan op plek twee, voor de Ducati van Francesco Bagnaia en Quartararo, die de zoals bijna altijd sterk vertrokken Aprilia van Aleix Espargaro achter zich had.

Alex Marquez ging in het middenveld al snel onderuit en ook de KTM van Brad Binder lag rap naast de baan. De Suzuki's waren wel lekker begonnen: Joan Mir en Alex Rins schoven door naar zes en zeven...tot Rins ondreuit schoof. Espargaro ging voorbij Bagnaia, Takaaki Nakagami was lekker bezig op de Honda en nam Mir te grazen.

Quartararo herstelde zich van zijn mindere start en na vier ronden pakte de Fransman de leiding terug van Miller. Zo kabbelde de race wat gezapig voort, tot ongeveer halverwege: Bagnaia wist eindelijk de derde plek van Morbidelli over te nemen, Miller dichtte het gat naar Quartararo en drukte zijn Ducati binnndoor en voorbij de Yamaha.

Quartararo was het vervolgens helemaal kwijt: Miller sloeg een fors gat naar Bagnaia, die Morbidelli ruim achter zich had, daarna pas op een forse afstand gevolgd door Quartararo, die ook Nakagami en Mir langszij zag komen, alvorens hij zelfs in rap tempo de top-10 uit begon te duikelen.

Miller wist ondertussen stand te houden en boekte na de zeiknatte TT in Assen in 2016 zijn tweede MotoGP-zege, voor teamgenoot Bagnaia - de nieuwe WK-leider - en Morbidelli. Nakagami finishte op plek vier, een evenaring van zijn beste prestatie ooit, voor Mir en Espargaro. Maverick Viñales reed kleurloos naar plek zeven, Quartararo kwam gedesillusioneerd als twaalfde over de meet.