EuroparlementariŽr Hans van Baalen (60) overleden

Voormalig Kamerlid voor de VVD en Europarlementariër Hans van Baalen is op 60-jarige leeftijd overleden. Hij stierf na een kort ziekbed in een ziekenhuis in Rotterdam. Kort geleden werd bij hem kanker geconstateerd. In de afgelopen weken ging zijn situatie plots snel achteruit, zegt een vriend van zijn familie tegen de NOS.

Van Baalen zat van 1999 tot 2009 in de Tweede Kamer namens de VVD. In 2002 kwam hij door het grote verlies van zijn partij niet in de Kamer, maar na de verkiezingen van 2003 keerde hij weer terug.

In 2009 maakte hij de overstap naar Brussel, waar hij lid werd van het Europees Parlement. Hij hield zich voornamelijk bezig met buitenlandse zaken en defensie. Vanaf 2015 was hij partijvoorzitter van de ALDE, de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. Namens Nederland is de VVD aangesloten bij die partij.

Van Baalen werd in november benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg zijn lintje van oud-Kamervoorzitter Arib vanwege zijn jarenlange lidmaatschap van de Kamer en het Europees Parlement, en vanwege zijn voorzitterschap van de ALDE en de Liberale Internationale. Het krijgen van die onderscheiding noemde hij een grote eer.